Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Διακήρυξη της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για τις εκλογές στην Π.Σ.Ε.


e-mail που λάβαμε
-
Ενόψει της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που θα γίνει την Κυριακή 31 Μάρτη (απολογισμός δράσης απερχόμενης διοίκησης) και τη Δευτέρα 1 Απρίλη (εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων), σας στέλνω- για δική σας αξιοποίησητη- τη Διακήρυξη και το ψηφοδελτιο της παράταξης «Ηπειρωτική Συσπείρωση».
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της αποδημίας
Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και την Δευτέρα 1η Απριλίου, στην Αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση και τις εκλογές, χαράζουμε μαζί την επόμενη μέρα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες. Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, στη μεγάλη μας πλειοψηφία, είμαστε άνθρωποι του μόχθου. Εργάτες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροβιοτέχνες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, με όλο και περισσότερους ανέργους ανάμεσά μας, ιδιαίτερα στη νεολαία μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας, την επίθεση στο εισόδημα, την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις. Η δημόσια παιδεία και υγεία διαλύονται, μισθοί και συντάξεις εξανεμίζονται, τα χαράτσια πληθαίνουν.
Η Ήπειρος και οι απόδημοι Ηπειρώτες βιώνουμε το χειρότερο πρόσωπο της εντεινόμενης κρίσης. Ο γενέθλιος τόπος μας πρωταγωνιστούσε στις στατιστικές της φτώχειας, το κακό, όμως, τώρα παράγινε. Η Ηπειρώτικη ύπαιθρος αποψιλώνεται από κάθε υπηρεσία κοινωνικής σημασίας. Σχολεία, υγειονομικές υπηρεσίες, ΙΚΑ, Εφορίες, Δήμοι, γίνονται όλο και πιο μακρινά και δυσπρόσιτα για τους Ηπειρώτες που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά. Με τις συγκοινωνίες να εκλείπουν, τις συνεταιριστικές μορφές να παραδίδονται βορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν, την πολιτιστική κληρονομιά να εγκαταλείπεται στην τύχη της, το φυσικό περιβάλλον να θυσιάζεται στο βωμό του μεγάλου κεφαλαίου, η περιθωριοποίηση και η απομόνωση της Ηπείρου εντείνονται διαρκώς. Η Ήπειρος, ολοένα πιο κοντά στην κρίση, γίνεται ολοένα και πιο μακρινή για τους Ηπειρώτες.
Η Ήπειρος γίνεται ακόμα πιο μακρινή για τους ξενιτεμένους της. Οι απαγορευτικές τιμές καυσίμων και διοδίων, τα χαράτσια στα πατρικά μας σπίτια και σε όσα κάρπισε ο ιδρώτας της ξενιτιάς, οι φόροι ακόμη και στα αγροτεμάχια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη, απομακρύνουν την Ήπειρο ολοένα και περισσότερο.
Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Εμείς που είμαστε τα θύματα της κρίσης, εμείς θα είμαστε και εκείνοι που θα την ανατρέψουμε. Και όσα είναι τα μέτωπα της κρίσης, τόσα και τα μετερίζια για να την αντιπαλέψουμε. Αυτός ο αγώνας μας θέλει μαζί. Εμείς, στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αυτό το κάνουμε πράξη, χρόνια τώρα.
Εμείς, οι Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, με όλο τον πλούτο της διαφορετικότητας στις καταβολές μας, με όλη τη δύναμη τη συνάντησής μας στον κοινό τόπο του αγώνα, με όλη την πνοή της συνύπαρξης των διαφορετικών γενεών στην ίδια, άρρηκτη αλυσίδα της ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς.
Όντας διαχρονικά οι εμπνευστές και πρωτοστάτες στη ζωή, το έργο και τη δράση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, καμία ανάγκη δεν έχουμε να μετερχόμαστε προεκλογικά τίτλους και ονόματα ως σημαίες ευκαιρίας, απαξιώνοντας έτσι το αξιακό τους φορτίο. Εμείς έχουμε για υπογραφή μας το ίδιο το έργο μας, κάνοντας πράξη το όνομά μας, την προσφορά μας στους απόδημους Ηπειρώτες και την Ήπειρο.
Με στάση συνεπή, συνετή, πατριωτική και υπεύθυνη, πασχίζουμε να μετατρέψουμε την κοινή αγωνία σε συλλογικό αγώνα, για να μην γίνει η κρίση, κρίση της Αποδημίας και της Πανηπειρωτικής.
Επιλέγουμε το εμείς από το εγώ, αποστρεφόμενοι τον παραγοντισμό της ατομικής προβολής και της ομαδικής απραξίας. Δεν διαγκωνιζόμαστε για καρέκλες και αξιώματα αλλά αφιερωνόμαστε ολόψυχα στην άμιλλα της προσφοράς, με πατριωτικό ήθος, με Ηπειρώτικη πρεπιά. Όντας μειοψηφία στο απερχόμενο Δ.Σ., πλειοψηφούμε συντριπτικά σε έργο και προσφορά.
Διασώσαμε τη συνέχεια στη δράση της Π.Σ.Ε. στο απερχόμενο Δ.Σ., όταν για ένα ολόκληρο χρόνο η πλειοψηφία περιδινίζονταν στα εσωτερικά της προβλημάτα. Αρνηθήκαμε να γίνουμε μέρος της κρίσης, αποποιούμενοι τις επίμονες προτάσεις να αναλάβει στέλεχος μας ως Πρόεδρος του Δ.Σ. παραμένοντας συνεπείς στα συλλογικά, δημοκρατικά κεκτημένα, αποστρεφόμενοι συγκυριακές συμπράξεις στο βωμό αξιωμάτων.
Εμείς τολμήσαμε! Αντί για ευκαιριακά αξιώματα, αν και με λίγες δυνάμεις, αναλάβαμε το βασικό όγκο του έργου! Η συμβολή μας ήταν καθοριστική! Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι εκείνο που χαρακτηρίζει την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η ανιδιοτελής προσφορά που στηρίζεται σε ισχυρά πατριωτικά κίνητρα, παρότι βλέπουμε, για μια ακόμη φορά, ότι κάποιοι προσπαθούν να καρπωθούν την δική μας δουλειά…
Είμαστε συνεπείς στην προσφορά μας, σταθεροί στην παρουσία, όταν άλλοι εμφανίζονται μόνο για να επιδοθούν σε νομές θέσεων και εξουσίας. Δεν ενδιαφέρονται να δώσουν, αλλά για να πάρουν.
Την τριετία αυτή, για άλλη μια φορά, κατέπεσαν ιδεολογήματα που μας κατατρέχουν χρόνια: Μας έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε ένα Δ.Σ. συμπατριώτες από διαφορετικούς συνδυασμούς, διαφορετικές αντιλήψεις! Ότι πρέπει όλοι να συστοιχίζονται σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η καλύτερη λειτουργία είναι η δημιουργική αντιπαράθεση αντιλήψεων, η σύνθεση στη βάση της καθαρής διατύπωσης των διαφορετικών απόψεων. Πρωτοστατήσαμε στη μάχη για την παρουσία και την έκφραση όλων των συμπατριωτών χωρίς αποκλεισμούς.
Μας έλεγαν ότι η Π.Σ.Ε. δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την κρατική επιχορήγηση και για αυτό πρέπει η πλειοψηφία της να πρόσκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση! Για πόσες θητείες δεν υποστήκαμε τις συνέπειες μιας τέτοιας αντίληψης, από εκείνους που είχαν προνομιακή σχέση με όσους μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση; Μια αντίληψη που πρακτικά αποθεώνει τον κομματισμό, προσπαθώντας να προσδέσει την Π.Σ.Ε. στο εκάστοτε κυβερνητικό άρμα, από τους, κατά τα άλλα, δήθεν “ακηδεμόνευτους” που, όπως και τώρα, κόπτονται ενάντια στην «κομματικοποίηση»…
Η πρώτη τους διάψευση ήρθε από την κυβέρνηση που δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ να διαθέσει στον κορυφαίο φορέα της Ηπειρωτικής Αποδημίας! Κυρίως, όμως, αποδείχθηκε ότι η Π.Σ.Ε., στηριζόμενη στο κύρος της, τη συνέπεια, τον προγραμματισμό και τη συλλογική δουλειά, μπόρεσε να καλύψει όχι μόνο τα λειτουργικά έξοδα αλλά για να διοργανώσει και πλήθος εκδηλώσεων σε Αθήνα, Ήπειρο, Κρήτη, Μακεδονία, παντού.
Η δράση μας δεν περιορίστηκε σε μια καλύτερη διαχείριση της μέχρι τώρα λειτουργίας της Π.Σ.Ε. Τολμήσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους.
Τα ψηφίσματα ενάντια στα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις, ενάντια στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και της “ΔΩΔΩΝΗΣ”, ενάντια στον απεργαζόμενο Μεσσαίωνα των Ε.Ο.Ζ., ενάντια στην κατασκευή φράγματος στον Άραχθο και την εκτροπή του Αώου, όλα έχουν πίσω τους την πρωτοβουλία της “Συσπείρωσης”. Η πολιτιστική δράση από την “Πίττα του Ηπειρώτη” και την “Ήπειρο του Αγώνα”, ως τις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από την Επανάσταση του Διονυσίου στα Γιάννενα και τη θυσία των Ηπειρωτών μαχητών στο Φραγκοκάστελλο, τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό “Ηπειρώτικες Όχθες”, τη λειτουργία της Χορωδίας και του Εργαστηρίου Πολυφωνικού Τραγουδιού, όλα τους έχουν σαν βάση την συλλογική, πρωτοπόρα δουλειά της “Συσπείρωσης”. Αρκετά από αυτά έγιναν με πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. διαρκώς απόντα.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε πιο δυνατή, πιο ενεργή, πιο αγωνιστική, πιο αποτελεσματική την Πανηπειρωτική. Χρειαζόμαστε μια νέα πνοή ανάτασης και δημιουργίας στην Ηπειρωτική Αποδημία. Για να ζωντανέψουν οι συλλογικές μας διαδικασίες και δράσεις. Για να ζωντανέψει η σχέση της Πανηπειρωτικής με τα μέλη της – τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους - για να αφουγκραστεί και να μπολιάσει τη δράση τους. Χρειαζόμαστε πιο δυνατή την Πανηπειρωτική για να μπορεί να υποστηρίζει τις αποφάσεις της, συσπειρώνοντας έτσι και τις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες στη διεκδίκηση λύσεων. Για να μην απομένουν στις αποφάσεις οι στόχοι πάλης, για να έχουμε τη δύναμη να τους υποστηρίξουμε και στην πράξη.
Χρειαζόμαστε πιο αγωνιστική την Π.Σ.Ε. για να απαιτήσουμε τη συστηματική και μόνιμη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αποδεσμευμένοι από κυβερνητικές ή άλλες εξαρτήσεις, μπορούμε καλύτερα από οποιονδήποτε να διεκδικήσουμε όσα οφείλει η Πολιτεία.
Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Ακούμε όλο και πιο συχνά, από πολλά χείλη: «Αν δεν ήταν η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, θα είχε σβήσει η Π.Σ.Ε.». Και είναι αλήθεια: Πιο δυνατή ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σημαίνει πιο δυνατή ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ! Γιατί η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εμπιστεύεται την αληθινή δύναμη της Π.Σ.Ε., τα μέλη της και τη συλλογική δουλειά. Κι είναι για αυτό που σας προσκαλεί να ενώσετε τη δύναμή σας, για μια νέα πορεία της Π.Σ.Ε., αντάξια της Ιστορίας της, άξια να αντιμετωπίσει τις σημερινές απαιτήσεις! Αυτός ο αγώνας μας θέλει όλους μαζί, όχι απλά ψηφοφόρους αλλά ενεργούς συμμέτοχους, δρώντες και πρωτοστάτες! Για την Πανηπειρωτική του Αγώνα! Για την Πανηπειρωτική του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης!
Ένα νέο ποτάμι πολιτιστικής ανάτασης και αναπτυξιακής δράσης ας πλημμυρήσει την Ηπειρώτικη Αποδημία! Πρώτιστο ζητούμενο, η βοήθεια στις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες. Η ανταλλαγή απόψεων, η διεύρυνση της θεματολογίας, η συσχέτιση του μικρού ζητήματος του χωριού μας με το ευρύτερο της Ηπείρου. Η ουσιαστική λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, ως διαύλου επικοινωνίας της Π.Σ.Ε. με τα μέλη της.
Η Πανηπειρωτική αξίζει και πρέπει να είναι περισσότερο νέα, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων νέων Αποδήμων Ηπειρωτών στη ζωή και τις δράσεις της. Η συμμετοχή της τρίτης γενιάς της Ηπειρώτικης αποδημίας κρίνει το δικαίωμα της Ηπείρου στο αύριο. Η Ηπειρώτικη αλληλεγγύη να αποτελέσει πρώτιστο θέμα στη λειτουργία και τη δράση των Αδελφοτήτων, αναπτύσσοντας ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης για τους συμπατριώτες που βιώνουν που την πιο οξυμμένη φάση της κρίσης, προσφέροντας ένα χέρι για να κρατηθούν και να παλέψουν μαζί οργανωμένα στη διεκδίκηση της ζωής.
Έχουμε πολλά να κάνουμε! Να ζωντανέψουμε και να μαζικοποιήσουμε τις επιτροπές και τις ομάδες δουλειάς σε όλους τους τομείς. Να μετατρέψουμε το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών σε μια κυψέλη πολιτισμού και νεολαίας. Να λειτουργήσουμε Εργαστήρια Χορού και Θεάτρου. Να τολμήσουμε παραγωγές, εκδόσεις καθώς και τη δημιουργία Πανηπειρωτικού Αρχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να αποκεντρώνουμε τις εκδηλώσεις μας στις έδρες των σωματείων μας, σε όλη την Ελλάδα. Να επανεκδόσουμε την εφημερίδα “Πανηπειρωτική”, ως βήμα προβολής της δράσης των φορέων, χωρίς αποκλεισμούς. Να αξιοποιήσουμε καλύτερα την ηλεκτρονική επικοινωνία, ενημέρωση και διαδικτύωση.
Πρέπει πολλά να κάνουμε! Να διευρύνουμε τη συζήτηση για την καθυστέρηση και το μέλλον της ανάπτυξης της Ηπείρου, η οποία γίνεται όλο και πιο φτωχή, με το περιβάλλον να επιβαρύνεται, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές να απαξιώνονται. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τους όρους και το πλαίσιο διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τις αλλοιώσεις και τις παραχαράξεις. Το 8ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει επιτομή των αναζητήσεων και τομή στη συλλογική τεκμηρίωση. Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μας γνωρίζετε καλά. Είμαστε κάποιοι από εσάς. Συνδυάζουμε το παλιό με το νέο αίμα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Δεν είμαστε από κάποιο σωματείο - σφραγίδα που δεν βρίσκεται καν στο χάρτη! Δε λείψαμε ποτέ από κανένα αγώνα. Κανένας αγώνας δεν έγινε χωρίς την καθοριστική μας συμβολή. Στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, καταθέτουμε την εμπειρία μας, την επάρκεια των γνώσεων, τη δυνατότητα για ορθολογικό σχεδιασμό με όραμα, τον πετυχημένο σχεδιασμό, ακόμη και με ελάχιστα μέσα. Καταθέτουμε την ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά των δυνάμεων όλων μας, καλώντας στην αποφασιστική ενίσχυση αυτής της προσπάθειας που δεν είναι μόνο δική μας αλλά και δική σας.
Γιατί, μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Αν συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε και προσφέρουμε. Πλειοψηφώντας η προσφορά και το έργο, σε αυτές τις εκλογές χαράζει μια νέα μέρα στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας! Όλοι μαζί το μπορούμε!
Την Δευτέρα 1η Απριλίου 2013
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!
ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ!