Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τοξικά μυστικά απειλούν το οικοσύστημα της Θεσπρωτίας


Τοξικά μυστικά απειλούν το οικοσύστημα της Θεσπρωτίας



Μεγάλη οικολογική πληγή για τη Θεσπρωτία αποτελεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, ο οποίος βρίσκεται στο δήμο Σουλίου της Θεσπρωτίας. Δύο αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τη δημοτική αρχή σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς και επιστήμονες, διαπιστώνοντας ότι δεν τηρούνται τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό το οικοσύστημα της Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του
tvxs.gr, στην αυτοψία τους οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαρροή των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ (των γνωστών στραγγισμάτων), τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Συγκεκριμένα, τα απόβλητα του ΧΥΤΑ εκβάλλουν σε ρέμα που πέφτει στον ποταμό Κωκυτό, παραπόταμο του Αχέροντα, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποστηρίζουν ότι η κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ απειλεί, τόσο τα στενά και τις εκβολές του ποταμού, όσο και την ευρύτερη περιοχή που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Η δήμαρχος της περιοχής Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση δήλωσε «ενημερώσαμε την περιφέρεια ότι η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Οι δημότες μας έχουν ανησυχήσει και ζητάμε τόσο από την περιφέρεια όσο και από τους άλλους αρμόδιους φορείς να μας βοηθήσουν».

Ακατέργαστα λύματα


Στην έγγραφη αναφορά του δήμου προς την περιφέρεια επισημαίνεται ότι σοβαρά κατασκευαστικά λάθη και παραλείψεις απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων ενός δήμου που αριθμεί τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, εντόπισαν διαρροή υγρών αποβλήτων προς τον Κωκυτό ποταμό, με επικίνδυνα στραγγίσματα που συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Το επικίνδυνο κοκτέιλ των στραγγισμάτων συμπλήρωναν κι άλλες χημικές ουσίες. Σ

το ίδιο έγγραφο οι υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν ότι μέσα στον ΧΥΤΑ γίνεται ακόμη και διάθεση ορυκτέλαιων από διάφορα βαρέα οχήματα. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι στην εγκατάσταση έχει σχηματιστεί ολόκληρη «λίμνη στραγγισμάτων». Τέλος, σοβαρό πρόβλημα εντοπίστηκε και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Καταγγελίες για συγκάληψη

«Για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής φτάσαμε μέχρι την Κομισιόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα», τονίζει ο ιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Καρβουναρίου. «Τονίσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη οικολογικά, όπως επίσης και ζώνη κτηνοτροφικού και αγροτικού ενδιαφέροντος - γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα αγροτικά προϊόντα και τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού του Καρβουναρίου» συμπληρώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα, όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, αλλά συγκαλύφθηκαν από τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ.

«Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται, καθώς ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εξακολουθεί να δέχεται τα απορρίμματα όλης της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και προσεχώς της Ηγουμενίτσας», τονίζει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καρβουναρίου, Γιώργος Σπύρου και καταλήγει: «Ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έβγαζε ψεύτες. Το πρόβλημα όμως επιβεβαιώθηκε και πλέον δεν αντιμετωπίζεται με... ασπιρίνες. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και εμείς είμαστε απροστάτευτοι, επιτέλους ας γίνει κάτι»