Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει με Ηπειρώτες μαθητές στα Γιάννενα

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει με Ηπειρώτες μαθητές στα Γιάννενα
Με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο θα κάνουν σήμερα την εκδήλωσή τους οι 40 μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 7ου γυμνασίου στην Κιάφα, στις 12.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους.
Θα συζητήσουν με το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Μονοδένδρι χωριό των Ιωαννίνων για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή του. Ο κ. Αγγελόπουλος θα μιλήσει με τα παιδιά για την τέχνη του κινηματογράφου, ενώ ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης θα μιλήσει με τα παιδιά για την τέχνη της φωτογραφίας τον 19ο και 20ο αιώνα. Κάπου εδώ «κολλάνε» και οι φωτογραφίες των αδερφών Μίλτου και Γιαννάκη Μανάκια, με τις οποίες έχει «επενδυθεί» ένας τοίχος του σχολείου, με μεγεθύνσεις που έγιναν από τον κ. Ιγνατιάδη.
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα παιδιά είδαν το «Βλέμμα του Οδυσσέα», την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για να πάρουν μια πρώτη γεύση για το έργο του σκηνοθέτη. Η εκδήλωση, γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «το φυσικό περιβάλλον μέσα από τον φωτογραφικό φακό των Μανάκια», στο οποίο συμμετείχε η περιβαλλοντική ομάδα του γυμνασίου. Οι μαθητές, με ζωγραφιές, άρθρα και φωτογραφίες προσπάθησαν να αποδώσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων της οροσειράς της Πίνδου στις αρχές του 20ου αιώνα, ακριβώς δηλαδή την εποχή που περιδιάβαιναν την περιοχή οι σκαπανείς της φωτογραφικής και κινηματογραφικής τέχνης.Οι αδελφοί Μανάκια έμειναν στην ιστορία, όχι μόνο για την αποτύπωση της καθημερινότητας σε φιλμ, κινούμενο και στατικό, αλλά και τις νέες τεχνικές που εισήγαγαν. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εκπαιδευτικός κα Σουλτάνα Πέτρου, έχει στην κατοχή της δύο άλμπουμ με πρωτότυπες φωτογραφίες των αδερφών Μανάκια.
Αποτελούνται από 19 φωτογραφίες και σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη που έχει κάνει τις μεγάλες εκτυπώσεις τους, τέσσερις-πέντε από αυτές μόνο δεν φέρουν την υπογραφή των αφων Μανάκια. Είναι τραβηγμένες το 1907, στην περιοχή της Ηπείρου και στα Γιάννενα. Μέχρι το 1904 ούτως ή άλλως, ο ένας από τους δύο αδερφούς, ο Γιάννης, διατηρούσε φωτογραφείο στα Γιάννενα, λίγο πριν μετακομίσει με τον αδερφό του Μίλτο στο Μοναστήρι της σημερινής πΓΔΜ.