Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Το δράμα της Βενεζουέλας θα παραταθεί




Το δράμα της Βενεζουέλας θα παραταθεί

Τετάρτη, 01-Μαϊ-2019 

Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο ισχυρίστηκε ψευδεστατα ως συνηθως ότι οι κυριότεροι στρατιωτικοί ηγέτες της Βενεζουέλας αναζητούν το "χρυσό εισιτήριο” που θα τους επιτρέψει να βγούν από το κάδρο της διακυβέρνησης Μαδούρο πριν να είναι πια αργά.
Ο ίδιος προειδοποίησε ευθέως την Κούβα και εμμέσως όσες άλλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Τουρκία) στηρίζουν την νομιμη κυβερνηση  της Βενεζουέλας να αλλάξουν στάση, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μετά την προεξοφλούμενη πτώση του Νικολάς Μαδούρο.
Όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, η κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει να θεωρεί την διατύπωση των επιθυμιών της αρκετή, χωρίς, κατά τις ενδείξεις, να επεξεργάζεται τα ενδιάμεσα βήματα που υπολείπονται για την υλοποίησή τους.
Το αποτέλεσμα είναι να δρομολογούνται εξελίξεις χαοτικές, καθώς η αρχική ισχυρή και δημόσια πολιτική επένδυση της Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει απεμπλοκή. Όμως οι αντίπαλοι, από την πλευρά τους, δεν πείθονται να υποχωρήσουν.
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας η αναζήτηση "στρατηγικής εξόδου” μοιάζει να αφορά πολλές πλευρές – τουλάχιστον αν δώσουμε βάση στο αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο ο Έρικ Πρινς (ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater και αδελφός της υπουργού Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ντε Βος) προωθεί την ιδέα της αποστολής 5.000 ενόπλων στη Βενεζουέλα προκειμένου να υπάρξει μια θεαματική τομή στο τοπίο στασιμότητας που ο ίδιος εκτιμά ότι επικρατεί μετά τον Ιανουάριο, οπότε ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από την βενεζολάνικη αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαιδό ανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος, καταγγέλλοντας ως νόθες τις εκλογές συμφωνα με τις εντολες που ειχε παρει από τους αφεντες του της Ουασιγκτον, που εξασφάλισαν την επανεκλογή Μαδούρο. Το Reuters προσθέτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να μην εγκρίνει το σχέδιο Πρινς.
Η "θεαματική τομή” έμελλε να έρθει την Τρίτη με την δραπετευση (που τον φυλαγαν ανδρες της αστυνομιας) του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό, και την εμφάνισή του στο πλευρό του Γουαιδό έξω από την στρατιωτική βάση Λα Καρλότα στο ανατολικό Καράκας. Περιστοιχιζόμενοι από ντυμενους σαν στρατιώτες και αλλους χαφιεδες της CIA οι δύο πολιτικοί διακήρυξαν ότι θέτουν σε εφαρμογή το τελικό στάδιο της "Επιχείρησης Ελευθερία” για την ανατροπή του Μαδούρο με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων.
Αποδείχθηκε ωστόσο ότι επρόκειτο για κίνηση περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσιαστική. Η αναταραχή έμεινε εστιασμένη στην προνομιούχο συνοικία της Αλταμίρα, πλάι στη βάση Λα Καρλότα, ενώ οι συγκρούσεις υπήρξαν, με τα μέτρα της καθημερινά μαστιζόμενη από την (πολιτική και μη) βία βενεζολάνικης κοινωνίας, περιορισμένες.
Η νομιμη κυβερνηση αντέδρασε γρήγορα, με τη στρατιωτική ηγεσία να διακηρύσσει τη νομιμοφροσύνη της στο Συνταγμα και την Δημοκρατια, τα πλήθη των τσαβιστών να συγκεντρώνονται έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, το μετρό και το διαδίκτυο να τίθενται εκτός λειτουργίας.
Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Χιλής και κατόπιν της Ισπανίας, ενώ ο Γουαιδό (που φέρεται να κρύβεται στην πρεσβεία της Κολομβίας) με νέο μήνυμά του καλεί σε μαζική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, όπως όμως θα πράξει, κατά το σύνηθες, και το αντίπαλο στρατόπεδο. Το αν θα ξεσπάσει βία με ανεξέλεγκτους πυροβολισμούς των χαφιεδων της CIA που θα σπείρουν το χάος σε αυτές τις συγκεντρώσεις των χαφιεδων και των αλητων, και που θελει να το φτασει η Ουασιγκτον,  αποτελεί το κρισιμότερο ερώτημα της ημέρας.
Με νεώτερες δηλώσεις του ο αληταρας ναζιστης Πομπέο ξαναισχυριστηκε ψευδεστατα παροτι τα γεγονοτα τον διαψευσαν ότι τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ηγέτες ήταν έτοιμοι να ανατρέψουν τον Μαδούρο, αλλά υπαναχώρησαν την τελευταία στιγμή. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε μέσω Twitter την κουβανική στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα.
Στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποσταθεροποιούν ολοένα και περισσότερο την Βενεζουέλα ως χώρα, όμως όχι απαραίτητα και τη μπολιβαριανή λαικη νομιμη κυβερνηση.
Η νομιμη δημοκρατικη κυβέρνηση Μαδούρο άρχισε να δυσκολευεται όταν διαμορφώθηκε στην κοινωνία μία ευρεία "γκρίζα ζώνη” απογοητευμένων από την κατάρρευση της οικονομίας λογω του εμπαργκο των αμερικανων ιμπεριαλιστων. Όμως, δεν είναι δυνατόν αυτοί να έχουν ρόλο, όταν σε πολιτικό επίπεδο την πρωτοβουλία των κινήσεων ανέλαβε, από όλο το στερέωμα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η "Λαϊκή Θέληση” των Λόπες και Γουαιδό, η οποία επενδύει αποκλειστικά σε μία βίαιη ανατροπή "επαναστατικώ δικαίω” και ουσιαστικά εναποθέτει τις ελπίδες της σε ρήγματα στον στρατό και στον διεθνή παράγοντα. Στις συνθήκες πόλωσης της βενεζολάνικης κοινωνίας αυτό αποτελεί απλώς συνταγή συσπείρωσης των μπολιβαριανών δυνάμεων και των λαϊκών τους στηριγμάτων.
Με αυτή την έννοια το δράμα της Βενεζουέλας αναμένεται να είναι μακρόσυρτο. Η οικονομική ασφυξία θα συνεχιστεί, ενώ οι δυνατότητες να επιλυθεί η κρίση ενδογενώς θα εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της Βενεζουέλας ως πεδίου γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυτικους αποικιοκρατες και τις ευρασιατικές δυνάμεις.
Υ.γ. μια λεπτομέρεια, οι "ηγέτες" Γκουαιδο και Λόπες καλούν τους υποστηρικτές τους να βγουν στο δρόμο κρυμμένοι ο ένας στην πρεσβεία της Κολομβίας κι ο άλλος της Χιλής... Παλικάρια!


https://litlepost.blogspot.com/2019/05/1-2019.html







Ο Μαδούρο δηλωσε σημερα ότι έχει την υποστήριξη της ηγεσίας του στρατού
Τρίτη, 30 Απριλίου 2019
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα πως μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί» μετά τις δηλώσεις του αληταρα προδοτη Γκουαιδο που τον εχουν βαλει οι αμερικανοι σαν ηγέτη της πληρωμενης ψευτοαντιπολίτευσης της CIA ότι διαθέτει την υποστήριξη στρατιωτών για να ανατρέψει τον Μαδούρο.
Ο Γκουαιδο εντυσε καμια 20 χαφιεδες του με στρατιωτικες στολες και αμερικανικα οπλα, και τους εστησε εξω από μια στρατιωτικη βαση, καλωντας τους στρατιωτες μεσα να ενωθουν με τους πραξικοπηματιες. Φυσικα μεσα από το στρατοπεδο τους πυροβολισανε οι κανονικοι στρατιωτες, και οι πραξικοπηματιες φυγανε μπροστα από τη βαση.
«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε», γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
litlepost.blogspot