Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Να ρωτήσουν τους υπεύθυνους γιατί όλα τα αρχαία θέατρα στη Θεσπρωτία είναι κλειστά…

 Να ρωτήσουν τους υπεύθυνους γιατί όλα τα αρχαία θέατρα στη Θεσπρωτία είναι κλειστά…
Και γιατί έχουν γίνει στάβλοι και βοσκότοποι…
Θεσπρωτία… παγκόσμια αρχαιολογικά πρωτεία!
Μην απορείτε που ο βασικός αρχαιολογικός χώρος της Θεσπρωτίας, της αρχαίας Γιτάνης, που είναι δίπλα στο Φιλιάτι, της αρχαίας πρωτεύσουσας των Θεσπρωτών,  είναι κλειστός. Δεν υπάρχουν λεφτά για φύλαξη- αν και υπάρχουν για άλλες εκδηλώσεις. Βέβαια η πολιτική δεν είναι της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι της υπουργού… αυτής που διώχνει τα πνεύματα!
  Είναι γεγονός πως αναστυλώνουν το αρχαίο θέατρο και θα δαπανήσουν 1.200.00 ευρώ, όπως γράφει ενημερωτική πινακίδα. Δεν θα φτάσουν τα λεφτά να αποκατασταθεί- μας έλεγε έμπειρος αρχαιολόγος που έχει συμμετάσχει σε παρόμοιες αναστυλώσεις- και ο λόγος είναι ότι το έργο βαδίζει σύμφωνα με ¨ξένες¨ υποδείξεις-υπονοώντας ότι αγνοήθηκαν προτάσεις της υπηρεσίας  με τις οποίες θα είχε  ήδη αποκατασταθεί το θέατρο με μόλις 200.000 ευρώ!
Στον μοναδικό λοιπόν αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων έβλεπε ο επισκέπτης μέχρι τώρα και κανένα πρόβατο- εκεί στο Πρυτανείο… να αφήνει τον κόπρο του πάνω στα ψηφιδωτά- σε ένδειξη ευγνωμοσύνη σ’αυτούς που εγκατέλειψαν την πόλη και βρήκε αυτό τροφή. Μάθαμε πως στο εξής μπορείς να δεις στον αρχαιολογικό χώρο και χοντρά ζώα, αλογομούλαρα κλπ.
Παγκόσμια πρωτεία λοιπόν για τα αρχαιολογικά της Θεσπρωτίας και δεν απορούμε που οι τουρίστες δεν κάθονταν ούτε ώρα, τι να δουν; Τώρα βέβαια, με τα χοντρά ζώα στα Γίτανα, ίσως αλλάξουν τα πράγματα! Ίσως μάλιστα σκεφτούν στην πρώτη παράσταση που θα κάνουν στο υπό αναστύλωση αρχαίο θέατρο να δούμε και παράσταση αρμέγματος! Μοναδικά πράματα και θάματα, σε έναν τόπο που αδειάζει από κόσμο, το δε κράτος να μη παίρνει κανένα σωστό μέτρο ανάπτυξης, να σταματήσει το κακό.
Υ.Γ. Μόνο μια παράκληση στην αρχαιολογική υπηρεσία, να μεταφέρει την πινακίδα ΚΛΕΙΣΤΟ στο Φράγμα του Καλαμά- γιατί το θέαμα από εκεί μέχρι την αρχαία πρωτεύουσα των Θεσπρωτών είναι άθλιο. Πρόσφατα είδαμε έξω από τη σιδερόφρακτη πόρτα των Γιτάνων τουρίστες από την Αυστρία που μας είπαν ότι εντάξει δεν μπορούν να δουν τον αρχαιολογικό χώρο αλλά δεν χρειαζόταν να δουν ότι είδαν στη διαδρομή- από το Φράγμα μέχρι τα Γίτανα- manure route χαρακτήρισαν τον δρόμο, οδός κοπριάς, δηλαδή!