Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Θέατρο 28/9. «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»


«Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»

Μέσα από έναν θεατρικό μονόλογο «επιστρέφει» στην πόλη που γεννήθηκε και εκτελέστηκε, ένα σύμβολο της αντίστασης στα Γιάννενα. Το θεατρικό έργο του Βασίλη Κονταξή «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή» ανεβαίνει στο θέατρο Καμπέρειο, στα Γιάννενα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή», σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕΘΕ. Ιωαννίνων, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 9.15 το βράδυ.
Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά, είναι ένας θεατρικός μονόλογος εμπνευσμένος από τη ζωή της γιαννιώτισσας φιλολόγου Ευτυχίας Πρίντζου, η οποία εκτελέστηκε πριν από 70 χρόνια (το 1948) στο Σταυράκι, μαζί με άλλους συμπολίτες της, μετά από μία δίκη-παρωδία.
Όπως αναφέρει ο ιστορικός του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρος Φλιτούρης, σε απόσπασμα από το πρόγραμμα της παράστασης, η περίπτωση της Ευτυχίας Πρίντζου, κόρης του αρχίατρου Ιωαννίνων Ιωάννη Πρίντζου, υπήρξε ξεχωριστή.
Τον Απρίλιο του 1948 η Πρίντζου συνελήφθη ως βασική υπεύθυνη σύνταξης και διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων και προκηρύξεων κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Στο έκτακτο στρατοδικείο που θα την δικάσει και θα την καταδικάσει κράτησε μια περήφανη στάση. Απέναντί της ως μέλος του δικαστηρίου θα σταθεί ο λοχαγός Στυλιανός Πατακός, ο μελλοντικός πραξικοπηματίας που συνυπέγραψε την καταδίκη της. Πριν εκτελεστεί η Ευτυχία Πρίντζου δήλωσε: «Εύχομαι να είμαι το τελευταίο θύμα αυτή της αδελφοσφαγής και η αγάπη και η ειρήνη να βασιλέψει στην πατρίδα μας».
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο συγγραφέας, τη μουσική ο Δημήτρης Υφαντής, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Άρτεμις Αγαθοπούλου και τους φωτισμούς ο Πάνος Ευαγγέλου. Ερμηνεύει η ηθοποιός Γιολάντα Καπέρδα.
Θα δοθούν δέκα συνολικά παραστάσεις, από 28 Σεπτεμβρίου έως και 7 Οκτωβρίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ το κανονικό, 8 ευρώ το φοιτητικό και 3 ευρώ για τους ανέργους. Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο Χαρτέξ στην κεντρική πλατεία. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 6989696453 και 2651025670.
http://www.agon.gr/news/120/ARTICLE/41969/2018-09-20.html