Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο για την Μακεδονια στην Αθηνα



Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο για την Μακεδονια στην Αθηνα
 Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018
Η διαφαινόμενη επιτυχία του αναγκάζει τα κομματικά επιτελεία να διαμορφώσουν νέες τακτικές, ακόμη  και στρατηγικές. Ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτούνται δύο μέτωπα. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να διαχειριστεί το τσουνάμι κοινωνικής επιρροής που αναμένεται να προκαλέσει η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά τάσσεται σαφώς κατά του συλλαλητηρίου. Η ηγεσια της ΝΔ και του Κινηματος Αλλαγης είναι αντιθετη με το λαικο συλλαλητηριο υπερασπισης του ονοματος της Μακεδονιας.
Στον αντίποδα, όλος ο κορμός της ελληνικής λαϊκής δεξιάς, η βαση της ΝΔ, (η ηγεσια της ΝΔ είναι αντιθετη με το συλλαλητηριο), υπερ του συλλαλητηριου το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η πλειοψηφια από την Εκκλησία (με την διαφωνια Ιερονυμου και καποιον αλλων μητροπολιτων), αλλά και συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις όπως η Χρυση Αυγη, και αλλοι που βρίσκονται στον υπερδεξιό χώρο τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου.
Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη καθώς και ο ίδιος τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου. Σημειώνεται πως το ΚΚΕ,  δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, όπως και η πλειοψηφια των κομματων της αριστερας. Από την Αριστερα, μονον η Πλευση Ελευθεριας της Ζωης Κωνσταντοπουλου, και η ΚΟΕ εχουν εκφραστει υπερ του συλλαλητηριου, καθως πλεον και το ΕΠΑΜ, του οποιου η ηγεσια συντονιστικε επιτελους με την βαση, εν αντιθεσι με το συλλαλητηριο της Θεσσαλονικης.
Για τον λόγο αυτόν θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αντιεξουσιαστών, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.
Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων. Από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό παρόμοιο με τον εμπρησμό του υπό κατάληψη κτηρίου στη Θεσσαλονίκη ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη μετακίνηση των πολιτών που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα.

Στην αποκάλυψη ότι κάποιοι έστειλαν, χθες, ανώνυμη επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην οποία έγραφαν ότι «έχουμε τρεις σφαίρες για σένα», προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε, πάντως, ότι υπάρχει μόνο επιστολή, όχι και σφαίρες, τονίζοντας ότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Υπογράμμισε ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής θα διαφυλαχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα να διαφυλαχθεί και από την πλευρά των διαδηλωτών.
Αναφερόμενος σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο η πρόεδρος του ακροδεξιού μορφώματος «Ελλήνων Πολιτεία» Λίνα Παυλίδου, στο οποίο καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής, λέγοντας «Πάμε να τους τελειώσουμε … μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις», και το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, σημείωσε ότι «αναζητούνται ποινικές ευθύνες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Οι ακραίες φωνές οδήγησαν σε ακραία λάθη και τραγωδίες».
Κληθείς να σχολιάσει τον «Ρουβίκωνα», τις απειλές, είπε ότι «οι απόψεις της κυβέρνησης είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν και να εκφράζουν το εθνικό συμφέρον, όμως η δουλειά της κυβέρνησης είναι να διαπραγματεύεται μέσω διαλόγου».
«Οι ίδιοι οι Ρουβίκωνες λένε ότι έχουν πάνω από 100 συλλήψεις, ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει "σημαία" τον ''Ρουβίκωνα''. Ας μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει τις περιοχές αυτές, στις οποίες έχει βελτιωθεί το κλίμα, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα» είπε, αναφορικά με τις εφόδους του «Ρουβίκωνα».

Ξεκίνησε η προετοιμασία
Στο Σύνταγμα ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το συλλαλητήριο με την τοποθέτηση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων. Μεγάφωνα έχουν τοποθετηθεί σε στύλους, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τα απαραίτητα αξεσουάρ (ελληνικές σημαίες, κασκόλ κ.λπ.).
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου από τους διοργανωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο κόσμος που θα κατέβει στο κέντρο της πρωτεύουσας θα ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο.
Η εξεδρα θα είναι στην αρχη της Ερμου με το Συνταγμα, και ετσι ο κοσμος που θα παρακολουθει τους ομιλιτες θα εχει αναγκαστικα γυρισμενη την πλατη του στη Βουλη.
Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μιχάλης Πιατσίκας, με αφορμή και τις απειλές που διατυπώθηκαν, ξεκαθάρισε ότι έχει μιλήσει με τις ελληνικές Αρχές και ότι έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα για την προστασία των ομιλητών.

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές
Κεντρικοί ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος
Κασιμάτης, ενώ  χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.
Η εξέδρα των ομιλητών θα στηθεί στην Ερμού και, όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές, στόχος τους είναι να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου.
Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής.