Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

«Πνίγουν» τις τιμές οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος


Ασύμφορη  καθίσταται η ενασχόληση με την κτηνοτροφία, καθώς η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος  κατρακύλησε στα 85 λεπτά το λίτρο, ως απόρροια της εισροής  φθηνού γάλακτος από το εξωτερικό.

«Πνίγουν» τις τιμές οι αθρόες εισαγωγές

Κίνδυνος υπονόμευσης της ποιότητας της φέτας, καθώς χρησιμοποιείται εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή της.  Στοιχεία για το ποιες εταιρίες εισάγουν γάλα και σε ποιες ποσότητες ζητούν οι ενώσεις κτηνοτρόφων 

Δυο εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα θα θέσουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του.
Το πρώτο αφορά την κατακόρυφη πτώση των τιμών γάλακτος αλλά και την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητήσουν από τον υπουργό, όσοι φέρνουν γάλα από το εξωτερικό να μην μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων.
Στην Αθήνα για τη συνάντηση, θα βρεθεί και η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, κα. Μυρτώ Λύκα.
«Υπάρχει μια τεράστια πτώση στην τιμή του γάλακτος. Ακούμε τον υπουργό ότι είναι αδικαιολόγητη αυτή η πτώση, χωρίς να κάνει όμως κάτι ουσιαστικό. Εμείς ζητούμε, εάν απαιτείται να επέμβει εισαγγελέας και να μας δώσει τα στοιχεία για τις νόμιμες αλλά και τις παράνομες εισαγωγές και πρέπει να μπει ένα τέλος», δήλωσε χθες στο Ioannina TV, η αντιπρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος.
Στη συνέχεια η κα. Λύκα, σημείωσε και τα εξής: «Δεν περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό. Εμείς, έχουμε συνταχτεί με την άποψη του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, για την προστασία της φέτας»».
Αμέσως μετά τόνισε στις δηλώσεις της ότι το γάλα φτάνει ενώ υπογράμμισε ότι εάν η τιμή του γάλακτος αυξηθεί και φτάσει στα επίπεδα που λένε οι μελέτες, τότε περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες και η τιμή της φέτας θα ανέβει εκεί που πρέπει να είναι σαν ΠΟΠ προϊόν.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, Γιάννης Δεκόλης αναφέρθηκε στο θέμα που υπάρχει με τις εισαγωγές γάλακτος και την Παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εισαγωγές γάλακτος δεν απαγορεύεται από το νόμο. Εκείνο που απαγορεύεται είναι η Παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων τα οποία έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής και κυρίως συστατικών.
«Έχει αρνητικό αποτέλεσμα η συρρίκνωση των τιμών γιατί εμείς έχουμε κόστος στις ζωοτροφές. Δεν θα αντέξουν οι παραγωγοί. Η βιομηχανία εισάγει γάλα. Πρέπει να αξιοποιείται και να χρησιμοποιείται με μια καλή τιμή ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν οι παραγωγοί. Χρειάζεται δουλειά από όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεκόλης, σημειώνοντας ότι η «φέτα είναι ο βασιλιάς των τυριών» και πρέπει να κρατηθεί τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμή σε υψηλά επίπεδα.
Στο μεταξύ, όπως είπε αναμένεται να ζητήσουν στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να δουν τις εισαγωγές και να… βάλουν φρένο στην παραγωγή των ΠΟΠ με γάλα εισαγόμενο. «Μας είπαν ότι είναι απόρρητα τα στοιχεία αλλά εμείς θα τα ζητήσουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να στηριχτούν οι παραγωγοί.