Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ψόφησε ο αρχιπραξικοπηματίας, Στ. Παττακός


Ψόφησε ο αρχιπραξικοπηματίας, Στ. Παττακός

8/10/2016

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να είναι κάπως σαν τη μέρα που πέθανε η Θάτσερ στην Αγγλία, με παρόμοιες αντιδράσεις από τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και κάποιες θλιβερές εξαιρέσεις που επιβεβαίωναν τον κανόνα. Σήμερα το απόγευμα, απεβίωσε ο εκ των πρωτεργατών της χούντας, Στυλιανός Παττακός, στην… τρυφερή ηλικία των 104 ετών -μια είδηση που άργησε να επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους, που είχαν πιθανότατα στο μυαλό τους μια γνωστή παροιμία του θυμόσοφου ελληνικού λαού: κακό σκυλί ψόφο δεν έχει. Και ναι, δεν είναι θέμα χαιρεκακίας, αλλά μόνο αυτό το ρήμα ταιριάζει σε ένα δικτάτορα, σαν του λόγου του.

Ο Παττακός γεννήθηκε στην Κρήτη το Νοέμβρη του 1912, την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, λίγο πριν από την επίσημη απελευθέρωση της μεγαλονήσου. Πολέμησε στα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο πόλεμο, για να “γλιτώσει τη χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο” και τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος για τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Έγινε μέλος του ΙΔΕΑ και ήταν από τους πρωτεργάτες του Απριλιανού πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών. Θεωρήθηκε από τα ιδεολογικά στελέχη της Χούντας. Μεταξύ άλλων, έβαλε στο στόχαστρο τις μίνι φούστες, καθώς χαλούσαν τα χρηστά ήθη και τη συγκέντρωση των ανδρών. Ηταν γνωστο μελος της μασονικης στοας.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ του εξωτερικού, αρνήθηκε τα φρικτά βασανιστήρια που γίνονταν εις βάρος των πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος. Εκ των υστέρων μάλιστα εμφανιζόταν αμετανόητος να τα υπερασπίζεται, γιατί “η δύναμη επιβάλλεται δια παντός τρόπου” και “ό,τι δε λύνεται, κόβεται”. Σε άλλες δηλώσεις του, έκρινε απόλυτα δίκαιη την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του με την άθλια κατηγορία της κατασκοπίας, χαρακτηρίζοντάς τον “ο άνθρωπος με τον ασύρματο” (και όχι με το γαρίφαλο, όπως τον απαθανάτισε δηλαδή το σκίτσο του Πικάσο κι η ομώνυμη ταινία).

Μετά από την πτώση της χούντας, συνελήφθη, δικάστηκε και έμεινε στη φυλακή μέχρι το 1990, όταν αποφυλακίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για… λόγους υγείας, για να πεθάνει μόλις 26 χρόνια αργότερα. Σε όλες τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ήταν προκλητικός και χυδαίος αντικομμουνιστής. Ενώ σε ένα βιβλίο είχε γράψει και μια ιδιόχειρη αφιέρωση στον Άδωνι Γεωργιάδη, άξιο πολιτικό απόγονό του (αφιέρωση που βγήκε στη φόρα από τη Χρυσή Αυγή, σε μια ιδιότυπη, “ενδοφασιστική κόντρα”). Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στον τόπο καταγωγής του, στο νομό Ρεθύμνης. Μένει να δούμε πόσα πολιτικά βλαστάρια του, από το λεγόμενο “συνταγματικό τόξο”, θα παραστούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδεολογικό τους πατέρα και αν θα έχουμε τιμητικές ομοβροντίες όπλων, όπως στην κηδεία του Ντερτιλή, πριν από μερικά χρόνια.

σχολιο.- Ένας-ένας ψοφάνε, πριν από λίγες μέρες,ψόφησε ο Θεοφιλογιαννάκος!