Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Γιατί αποχώρησε ο Πούτιν από τη ΣυρίαΓιατί αποχώρησε ο Πούτιν από τη Συρία

Τι πέτυχε η Ρωσία στη Συρία

Η Ρωσία άρχισε την Τρίτη να αποχωρεί από τη Συρία, τέσσερις μήνες μετά την εμπλοκή της. Η αποχώρηση έγινε μετά την δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο στόχος που είχε θέσει η Ρωσία «συνολικά επιτεύχθηκε». Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Τσοϊγκού, οι 9.000 αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας οδήγησαν στο θάνατο 2.000 τρομοκράτες και 17 πολέμαρχους. Οι ρωσικές επιθέσεις, επίσης, έκοψαν τις διόδους ανεφοδιασμού των τρομοκρατών σε οπλισμό και πετρέλαιο. Τα ρωσικά αεροπλάνα κατέστρεψαν 209 θέσεις εξόρυξης πετρελαίου και 2.000 τρόπους παράνομης μεταφοράς τροφίμων. Συνολικά, η Ρωσία απελευθέρωσε 10.000 km2 συριακού εδάφους και 400 πόλεις, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Αμυνας.

Δεν πολεμούσε μονο τους ισλαμοφασιστες του DAESH (ISIS) Οταν ενεπλάκη στην συριακή διαμάχη, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ρωσία είχε δηλώσει επισήμως ότι στόχος της ήταν ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών και κυρίως του Ισλαμoοφασιστικού κράτους. Αλλά γρήγορα, κατέστη σαφές ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν και στόχο τις ομάδες των μισθοφορων ισλαμοφασιστων των δυτικων αποικιοκρατων που μάχονται τον επίσημο συριακό στρατό.

Η Ρωσία ενίσχυσε τον Ασαντ Αν η αποστολή της Ρωσίας ήταν να ενισχύσει το λαο και την Συρια του Μπάσαρ αλ Ασαντ, τότε πραγματικά την πέτυχε. Οι θέσεις του Ασαντ και της Συριας ενισχύθηκαν, και το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και «πρωτεύουσα» των ισλαμοφασιστων των δυτικων αποικιοκρατων, έχει περικυκλωθεί από τον αραβικο συριακο στρατό. «Η ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί χάρη στην επέμβαση της Ρωσίας», εξηγεί ο Fedor Loukianov, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Russie, μιλώντας σε γαλλικα αλητικα δημοσιοκαφρικα παπαγαλακια. «Οι ισλαμοφασιστες μισθοφοροι των δυτικων αποικιοκρατων δεν είναι πια σε θέση να κάνουν ζημιά στην Συρια και στον Ασαντ, και το ζήτημα αλλαγής της Συριακης Δημοκρατιας σε ισλαμοφασιστικο καθεστως δια της βίας αποκλείεται πλέον» προσθέτει.

Δεν θα υπάρξει Αραβική Ανοιξη των δυτικων αποικιοκρατων στη Συρία Δεν θα υπάρξει, κατά συνέπεια, Αραβική Ανοιξη των δυτικων αποικιοκρατων στην Συρία και ο Ασαντ δεν θα έχει την τύχη του Καντάφι, πράγμα που φοβόταν η Ρωσία.

Δεν φεύγει πραγματικά από τη Συρία Η «απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων» δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ρωσικός στρατός αποσύρεται τελείως από το έδαφος της Συρίας. Οι στρατιωτικές βάσεις του Tartous και του Hmeimim (κοντά στη Λαττάκεια) παραμένουν ενεργές και με πολεμοφόδια, παρότι οι στρατιώτες και τα βομβαρδιστικά μειώθηκαν. Η στρατιωτική παρουσία θα διατηρηθεί για να ελέγξει την εφαρμογή της εκεχειρίας αλλά και για να συνεχιστούν τα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον «στόχων των τρομοκρατών». Κι αυτό γιατί χωρίς την στήριξη της Ρωσίας, η κατάσταση μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί για τον Συριακο λαο και τον προεδρο του Ασαντ, αν η εκεχειρία δεν γίνει σεβαστή. Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα παραμείνουν στη Συρία και η προώθηση όπλων θα συνεχιστεί.