Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη απεργούμε! Κάθε ώρα και παντού στη μάχη! Απεργιακός ξεσηκωμός!

 

Στις 21 Σεπτέμβρη απεργούμε! Κάθε ώρα και παντού στη μάχη!

Απεργιακός ξεσηκωμός!

Γιατί απεργούμε λοιπόν την Πέμπτη;

Απεργούμε για να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που άρθρο - άρθρο θωρακίζει την εργασιακή ζούγκλα, η οποία χρόνια τώρα επεκτείνεται σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Γιατί η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας παλεύει να κάνει νόμο τη δουλειά «ήλιο με ήλιο» 13 ώρες τη μέρα, την ευελιξία δίχως όρια, τη δουλειά τις Κυριακές, την απεργοσπασία, τις απολύσεις «κατά βούληση» από την εργοδοσία με τον φερετζέ της «δοκιμαστικής περιόδου». Γιατί μετατρέπεται σε ακόμα βαρύτερο «έγκλημα» η απεργιακή κινητοποίηση και η περιφρούρησή της από την υπονόμευση της εργοδοσίας.

Ολα εκείνα, δηλαδή, που έρχονται να συμπληρώσουν το νομοθετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Γιατί, αν με βάση τους μέχρι σήμερα αντεργατικούς νόμους έφτασε η εργατική τάξη να μετράει πάνω από 7.000 απολύσεις τη μέρα, αν οι μισές σχεδόν προσλήψεις κάθε μήνα είναι μερικής, εκ περιτροπής απασχόλησης και με ημερομηνία λήξης, αν η δουλειά τις Κυριακές είναι καθεστώς σε Εμπόριο, Επισιτισμό κ.α., εύκολα μπορεί να αναλογιστεί ο κάθε εργαζόμενος τι έχει να γίνει αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης... Αυτός ο εφιάλτης θα αγκαλιάσει νέους κλάδους που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους όπως στη Βιομηχανία, ώστε να δοθεί ώθηση για να μη μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα.

Απεργούμε λοιπόν, γιατί εν έτει 2023 δεν μπορεί να θεωρείται παρωχημένο το να δουλεύει ο εργαζόμενος 8ωρο και να ζει από τη δουλειά του.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει να ικανοποιηθεί αυτή η αυτονόητη ανάγκη; Είναι ακριβώς η ουσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Είναι το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η επιδίωξή τους να έχουν εργαζόμενους όσο γίνεται πιο φθηνούς και ευέλικτους για να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Είναι η εμπορευματοποίηση μιας σειράς ζωτικών λαϊκών αναγκών, όπως η Υγεία και η Παιδεία, η Πρόνοια κ.λπ. Η ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, οι «πράσινες μπίζνες» που για να χρηματοδοτηθούν ματώνει ο λαός και ζει μέσα στην ενεργειακή φτώχεια.

Ολα τα παραπάνω μετατρέπουν σε αγώνα επιβίωσης την καθημερινότητα του λαού. Ομολογείται μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα χειροτερέψει, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να φορτώσει και νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά, με αφορμή τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Και με το νομοσχέδιο ομολογείται λοιπόν ότι πράγματι τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους, γι' αυτό και η κυβέρνηση φτάνει να βαφτίζει «δικαίωμα» την πολλαπλή απασχόληση, τις «συμβάσεις μηδενικών - ελάχιστων ωρών» κ.ο.κ.

Απεργούμε γιατί το «δεν πάει άλλο» πρέπει να δώσει τη θέση του στη διεκδίκηση όλων εκείνων που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν σήμερα τη ζωή των εργαζομένων, όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, σύγχρονα δικαιώματα. Το σταθερό ωράριο (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο), χωρίς ευελιξία, με κατοχύρωση συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς, η ουσιαστική προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

 

https://litlepost.blogspot.com/2023/09/16-2023.html

 

 

 


ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη ετοιμάζουν τα συνδικάτα

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμό έχει σημάνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, μέρα για την οποία ήδη έχει αποφασιστεί απεργιακή απάντηση από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια Συνδικάτα.

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/9, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου που έχει πάρει απόφαση για απεργία (Κολοκοτρώνη 20).

Πυκνώνουν οι απεργιακές αποφάσεις

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Το αίτημα να συγκληθεί το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και να αποφασίσει 24ωρη παναθηναϊκή Πανεργατική Απεργία για τις 21 Σεπτέμβρη επανέφεραν χτες οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ. Η πρόταση για προκήρυξη απεργίας συγκεντρώνει ήδη τη συμφωνία των 17 μελών της Διοίκησης, σε σύνολο 31 μελών, και οι δυνάμεις της ΔΑΣ ζήτησαν να αποφασιστεί και τυπικά η απεργία, μέσα από σχετική συνεδρίαση, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία της.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Ανάλογο αίτημα έχουν καταθέσει οι εκλεγμένοι της «Εργατικής Ενότητας» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

 

https://litlepost.blogspot.com/2023/09/16-2023.html

 

 

 

Κάθε άρθρο και ένα δώρο στην εργοδοσία για το ξεζούμισμα των εργατών

Tην επέκταση και κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έρχεται να διευκολύνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή και αναμένεται να μπει για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη. Το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τη μαύρη εργασία, αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εφαρμογής της πολλαπλής απασχόλησης από τις 8 στις 13 ώρες ημερησίως, χτυπά περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία, ποινικοποιώντας τη μάχη της περιφρούρησής της από την εργοδοτική τρομοκρατία και την απεργοσπασία.

Παράλληλα, διευκολύνει τις απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και φτάνει να επιτρέπει ακόμα και την απόλυση κατηγοριών εργαζομένων που υποτίθεται ότι προστατεύονται από την απόλυση, όπως οι εγκυμονούσες και νέες μητέρες, οι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες.

Ενταση της εκμετάλλευσης για περισσότερα κέρδη

Επιγραμματικά κάποιες από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

Στο άρθρο 9 επιτρέπει την πολλαπλή απασχόληση, δηλαδή την απασχόληση ενός εργαζόμενου σε περισσότερους του ενός εργοδότη, φτάνοντας σε δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.

Στο άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας, καθώς αναφέρεται σε «πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας» που είναι «εξολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο»! Είναι οι συμβάσεις «ελάχιστων - μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Στο άρθρο 27 προσθέτει νέες κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες επιτρέπει την απασχόληση την Κυριακή και σε μέρες αργίας, και πιο συγκεκριμένα τους εργαζόμενους στη βιομηχανία Τροφίμων, σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παραγωγής προϊόντων εμφιάλωσής τους.

Με τα άρθρα 25 και 26 καταργεί και τυπικά την πενθήμερη εργασία, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες από Δευτέρα έως Σάββατο, να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.

Στο άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, αφού όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Ενώ «η επανειλημμένη τέλεση της αξιόποινης πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση».

Στον αέρα η προστασία από την απόλυση

Σημειώνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 339 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου), η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τον εργοδότη είναι άκυρη σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως για τις εγκυμονούσες. Το νομοσχέδιο μέσω της ρύθμισης για τη λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδο» δρομολογεί το «ξήλωμα» ακόμα και της λειψής τέτοιας προστασίας που προβλέπει σήμερα ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζόμενου δεν ήταν επιτυχής, «η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως». Αυτή η «αυτοδίκαιη λύση» σύμβασης αποτελεί στην πραγματικότητα νέα κατηγορία απόλυσης, που όπως φαίνεται δεν εξαιρεί ούτε τις εγκυμονούσες!

https://litlepost.blogspot.com/2023/09/16-2023.html

 

 

 

Κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ορισμένες πλευρές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας:

           Επεκτείνονται αντεργατικές κατευθύνσεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που έχουν ήδη νομοθετηθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Φτάνουμε έτσι να ξεπερνιούνται οι 13 ώρες εργασίας τη μέρα, χωρίς να υπολογίζονται μετακινήσεις, ενεργός και ανενεργός χρόνος κ.ο.κ.

Τι και αν πλήθος μελετών τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων από τις πολλές ώρες εργασίας... Αύξηση εργατικών «ατυχημάτων», αύξηση θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων», αύξηση θανάτων και αναπηριών από επαγγελματικές ασθένειες, πρόωρη φθορά της υγείας... Χαρακτηριστικά, το σύνδρομο KAROCHI αναφέρεται στους θανάτους από διάφορα αίτια που αποδίδονται ακριβώς στις πολλές ώρες εργασίας, που με περισσό κομπασμό και περηφάνια επεκτείνει το νομοσχέδιο...

           Επεκτείνει τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και νομιμοποιεί «παράνομες - παράτυπες σχέσεις εργασίας» που ήδη εφαρμόζονταν ελέω εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας... Ενδεικτικότερο ίσως παράδειγμα η ομηρία των εργαζομένων με τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου...

https://litlepost.blogspot.com/2023/09/16-2023.html