Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Πάλι για την "έγχρωμη" εξέγερση της CIA στο Καζακστάν


Κάποιοι παραθέτουν  την ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καζακστάν, που είναι οι κομμουνιστές του Καζακστάν που είναι ακόμα ελεύθεροι, που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις του Καζακστάν. Το απαγορευμένο ΚΚ Καζακστάν βρίσκεται στη φυλακή.

Ποιο αληθινή όμως είναι η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, που λένε ότι είχαν πάει και αυτοί στο Καζακστάν συνέχεια και το 2011 να βοηθήσουν στις απεργίες. Υποστηρίζουν και αυτοί τις διαδηλώσεις, αλλά λένε την αλήθεια. Ότι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι σε αυτές τις διαδηλώσεις είναι νεοφιλελεύθεροι μαφιόζοι πράκτορες των ΗΠΑ, και λένε ότι είναι απαραίτητο να αυξήσουν την παρέμβαση τους στον κόσμο, και να πάρουν οι κομμουνιστές την ηγεσία των διαδηλώσεων και να τις κάνουν πραγματικά λαϊκές.

Καλές είναι οι προθέσεις και οι ευχές βέβαια, αλλά από τις  προθέσεις μέχρι την πραγματικότητα απέχουμε μίλια….

 

Κανείς δεν λέει ότι το Καζακστάν έχει σοσιαλιστικό σύστημα. Ένα αντιδραστικό καπιταλισμό έχει τρισχειρότερο από της Ρωσίας. Στο 52% των πετρελαίων και του Φυσικού Αερίου του Καζακστάν ανήκουν στην αμερικάνικη  Chevron. Έχουν ξεπουλήσει τα πάντα όπως η Ελλάδα. Βέβαια σε αυτό έχει ευθύνη και η Ρωσία, η οποία είχε  ξεπουληθεί και αυτή στους δυτικούς αποικιοκράτες, στην αρχή με τον μεθύστακα Γιέλτσιν από το 1991 μέχρι το 2001, και μετά με τον Πούτιν μέχρι το 2010. Μετά κατάλαβε ο Πούτιν ότι θέλουν όλους τους Σλάβους σαν σκλάβους των δυτικών αποικιοκρατών και όρθωσε ανάστημα. Σαν ρώσος καπιταλιστής φυσικά, όχι σαν σοσιαλιστής.

Όντως η εργατική τάξη του Καζακστάν περνάει δύσκολα παρά τα πλούτη της χώρας τους. Όντως οι κομμουνιστές βρίσκονται στις φυλακές και βασανίζονται. Όντως το καθεστώς είναι αυταρχικό, αντιλαϊκό, και αντιδημοκρατικό. Αυτοί όμως οι νεοφιλελεύθεροι  μπράβοι που διαδηλώνουν, οι ισλαμοφασίστες υπάλληλοι των ΗΠΑ και της CIA, έχουν κάποιο στόχο και όχι να φέρουν τη δημοκρατία. Ένα χειρότερο σκληρό  ισλαμοφασιστικό καθεστώς θέλουν να φέρουν,  και να κάνουν το λαό του Καζακστάν δούλο των ΗΠΑ. Θέλουν να αλλάξουν απλώς τη σημερινή εξουσιαστική κάστα με μιαν  άλλη, περισσότερο δουλική στις ΗΠΑ. Ε, δε πρόκειται να τους περάσει!!!

 

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/8-2022.html

 

 

 

Παντουρανιστής άρτια εκπαιδευμένος στρατολόγος..Ο Γκρίζος Λύκος που συνελήφθηκε στο Καζακστάν ως πρωταίτιος ταραχών είχε σχέσεις με το παντουρκιστικό κίνημα και την τούρκικη κι αζέρικη μαφία! ΚΙ ΑΛΛΟ ΥΛΙΚΟ! Σκηνές από την ένοπλη επίδειξη του και ενώ κόβει τούρτα γεννεθλίων με παντουρανιστικά σύμβολα!

08/01/2022

Συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις που κάναμε χθες για το ρόλο του  Arman Dzhumageldiev Γκρίζου Λύκου που συνελήφθηκε στο Καζακστάν ως διοργανωτής των ταραχών. Παντουρανιστής άρτια εκπαιδευμένος στρατολόγος.. Έχει σχέσεις με τους κύκλους της τουρκικής μαφίας και του παντουρκιστικού κινήματος αλλά και με το ”αφεντικό” της Αζέρικης μαφίας που έδρασε και στην Τουρκία τον Nader Salifov που δολοφονήθηκε το 2020 στην Αττάλεια.

Κατά τη σύλληψή του όπως και 5 πρωτοκλασάτων μελών της οργάνωσης του κατασχέθηκαν ημιαύτοματα 4 πιστόλια, πυρομαχικά, μαχαίρια κι ένα θωρακισμένο όχημα.

Eπέστρεψε στο Καζακστάν από την Τουρκία στις αρχές Ιανουαρίου, και θεωρείται από τις αρχές ότι ήταν επικεφαλής των πογκρόμ και των επιθέσεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Είχε την κωδική ονομασία Dikiy. Έχει δημοφιλείς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευθύνει φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και οικονομικές πυραμίδες.

Οι σχέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας είναι γνωστές σε διεθνές επίπεδο

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον εγκέφαλο του πογκρόμ και του πλιάτσικου ως και αποκεφαλισμών! ήρθε από Τουρκία το Γενάρη είναι Γκρίζος Λύκος. Άρωμα Συρίας….στο Καζακστάν. Η Τουρκία πίσω από τα γεγονότα;

Aναφορές ότι φιλότουρκοι Καζακστανοί με στενούς δεσμούς με τουρκικές ειδικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο στις ταραχές και την επιθετικότητα, πιθανώς στην προμήθεια όπλων!

Συμπληρώθηκε το παζλ….

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/8-2022.html

 

 

 

Aναφορές ότι φιλότουρκοι Καζακστανοί με στενούς δεσμούς με τουρκικές ειδικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο στις ταραχές και την επιθετικότητα, πιθανώς στην προμήθεια όπλων!

08/01/2022

Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι φιλότουρκοι Καζακστανοί με στενούς δεσμούς με τουρκικές ειδικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο στις ταραχές και την επιθετικότητα, πιθανώς στην προμήθεια όπλων.

Λιβύη, Συρία, Κριμαία (Τάταροι) Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αζέροι) o ίδιος μοχλός πίεσης.

Αξιωματούχοι ασφαλείας του Καζακστάν δήλωσαν ότι 100 αλλοδαποί πολίτες από γειτονικό κράτος συνελήφθησαν σε έναν από τους οικισμούς της περιοχής Aλμάτι.Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, εισήλθαν στο έδαφος του Καζακστάν για να συμμετάσχουν σε ενέργειες διαμαρτυρίας, οι οποίες, θυμίζουμε, γρήγορα μετατράπηκαν σε πραγματικές εχθροπραξίες.

Στο Αλμάτι, οι μάχες ξανάρχισαν

Πυροβολισμοί φέρεται να ακούγονται ξανά στην πόλη. Συνεχίζεται η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων.Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ σε τηλεφώνημα προς τον Πούτιν είπε ότι “οι εστίες τρομοκρατικών επιθέσεων εξακολουθούν να υπάρχουν”. Πάνω από 4000 συλλήψεις.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας του Καζακστάν συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας, αφού απολύθηκε μετά από ταραχές στη χώρα, ανέφερε το πρακτορείο το Σάββατο. Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (KNB) δήλωσε ότι ο πρώην διευθυντής της, Karim Massimov, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έναρξη έρευνας για εσχάτη προδοσία.

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/8-2022.html

 

 

 

Από το Κίεβο και τα εκεί στρατηγεία της CIA μέσω του τ. Υπ. Ενέργειας του Καζακστάν που αυτομόλησε εκεί συντονίζεται η πολύχρωμη επανάσταση στο Καζακστάν! Γιατί η τρομοκρατία και πως στόχευσε το Καζακστάν!

08/01/2022

Μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, η εισροή τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Μετά την ήττα του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, τα υπολείμματα των τρομοκρατών μετατράπηκαν σε μια κρίσιμη μάζα, κυλιόμενη στην περιοχή και πέρα από αυτήν, μετακινούμενοι μια φορά στη Λιβύη και μια άλλη στο Μάλι και ούτω καθεξής στην περιοχή της ερήμου του Σαχέλ. Η κινητή μάζα παρατηρήθηκε επίσης στην Υπερκαυκασία, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ισχυρίστηκαν οι αρμενικές αρχές εκείνη την εποχή.

Μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν για να δραπετεύσουν, ήταν θέμα χρόνου η εισροή των τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία. Και τα δύο ερωτήματα που έθεταν αξιωματούχοι ασφαλείας και παρατηρητές: Πότε θα κυλήσει η μπάλα στην Κεντρική Ασία; Πού ακριβώς θα χτυπήσει η τρομοκρατία;

Για να λέμε την αλήθεια, κανείς δεν περίμενε το πλήγμα να έρθει στο Καζακστάν. Πρώτον, γιατί είναι η πιο προσιτή και σταθερή χώρα της Κεντρικής Ασίας. Δεύτερον, γιατί είναι γεωγραφικά πιο μακριά από το Αφγανιστάν. Και τρίτον, γιατί οι αρχές έχουν καταφέρει σε κάποιο βαθμό να περιορίσουν τις ομάδες τακφίρ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εκκολαπτήριο για οποιαδήποτε ριζοσπαστική ή τρομοκρατική δραστηριότητα.

Επίσης, τα προληπτικά μέτρα στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, εν όψει διασυνοριακών εισβολών με το Αφγανιστάν, λήφθηκαν κυρίως στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Ωστόσο, η παραβίαση της ασφάλειας σημειώθηκε, η οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί από τους ειδικούς ασφαλείας στις ενδιαφερόμενες χώρες, γεγονός που εξηγεί και τον λόγο για την άμεση έγκριση της αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καζακστάν. Η ευθύνη για τη διείσδυση είναι συλλογική και η ευθύνη για την αποτυχία είναι επίσης συλλογική πράξη.

Γιατί το Καζακστάν;

Διάφοροι παράγοντες βοήθησαν την τρομοκρατία να στοχεύσει αυτή τη χώρα.

Πρώτον, υπάρχει έλλειψη επαγρύπνησης και κακή λειτουργία του δικτύου πρακτόρων των ειδικών υπηρεσιών στο Καζακστάν. Η εκστρατεία εξαγνισμού που γίνονται μάρτυρες αυτών των συσκευών στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων είναι μόνο απόδειξη αυτού. Δεύτερον, η όξυνση του ανταγωνισμού των φυλών (οικογενειακών) για τις εθνικές οικονομικές θέσεις και δυνατότητες μεταξύ των πολιτικών ελίτ.

Τρίτον, η οικονομία έχει υποχωρήσει και οι συνθήκες διαβίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού έχουν επιδεινωθεί λόγω της επιδημίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η σπίθα που άναψε το φιτίλι

Τη δεύτερη μέρα του νέου έτους, εκατοντάδες κάτοικοι των δυτικών πόλεων Gnauzin και Aktau βγήκαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να επιστρέψουν οι τιμές του ερίου στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του περασμένου έτους.

Ήταν ένα γνώριμο θέαμα πριν, ακόμη και στο Καζακστάν, αλλά αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν «σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή» και μετακινήθηκαν από τη μια περιοχή στην άλλη, φτάνοντας στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν και τη μεγαλύτερη πόλη του, την (Αλμάτι).

Οι διαμαρτυρίες περιορισμένων αιτημάτων μετατράπηκαν γρήγορα σε ταραχές και χάος, χωρίς κανείς να δει τα πρόσωπα των ηγετών ή συμβόλων των διαδηλωτών, ενώ πραγματοποιούνταν δολιοφθορές οργανωμένα και συντονισμένα, καθώς και επιθέσεις σε άτομα που συνδέονται με τις δυνάμεις δημόσιας τάξης και κλοπή και κατοχή όπλων, αλλά περιορισμένες προσπάθειες εμφανίστηκαν έξω από τα σύνορα του Καζακστάν για να οδηγήσουν τις διαδηλώσεις και να τους δώσουν πολιτικό χαρακτήρα.

Ίσως η πιο σημαντική από αυτές τις προσπάθειες ήταν αυτές του πρώην υπουργού Ενέργειας Mukhtar Abyazov, ο οποίος μετακόμισε στις τάξεις της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση της χώρας του και έφυγε για την Ουκρανία, για να κάνει κατά καιρούς δηλώσεις από το Κίεβο επικρίνοντας το πολιτικό σύστημα στο Καζακστάν. .

Η επιλογή της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία μετατράπηκε σε έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στον πρώην σοβιετικό χώρο, ως πλατφόρμα για την αντιπολίτευση του Καζακστάν, εγείρει από μόνη της ερωτήματα για τον ρόλο της Ουάσιγκτον σε ό,τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/8-2022.html

 




Τι συμβαίνει στο Καζακστάν;

Αν πιστέψουμε τα ισχυρότερα αγγλόφωνα μέσα, αυτό που διαδραματίζεται στο Καζακστάν είναι μια επανάσταση αθώων διαδηλωτών σε πρώην σοσιαλιστική χώρα, την οποία απειλεί να συντρίψει η πάντα επίφοβη ρωσική αρκούδα, που εξεγέρθηκαν ενάντια σε μια δικτατορία. Το μενού των δυτικών πρακτορείων καταπίνουν αμάσητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, για να επιβεβαιώσουν άλλη μία φορά πόσο φτηνή και αναξιόπιστη έχει καταντήσει η εγχώρια δημοσιογραφία την τελευταία δεκαετία. Οι εξελίξεις στο Καζακστάν είναι όντως δραματικές και εγκυμονούν σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις, αλλά δεν μπορούν να ερμηνευτούν με παρωχημένα, ψυχροπολεμικά στερεότυπα της CIA και των δυτικών αποικιοκρατών.

Κατ’ αρχάς, δυο λόγια για τη σημασία της υπό συζήτηση χώρας. Με έκταση λίγο μεγαλύτερη από το σύνολο της Δυτικής Ευρώπης, το μέρος του Καζακστάν δεσπόζει στην Κεντρική Ασία, βασικό θέατρο του «Μεγάλου Παιχνιδιού» ανάμεσα στη Ρωσική και τη Βρετανική Αυτοκρατορία, στον 19ο αιώνα. Στη σύγχρονη εποχή, μήλο της έριδος για τις μεγάλες δυνάμεις και τις πολυεθνικές εταιρείες αποτελούν ο τεράστιος πλούτος της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και σε πλήθος μεταλλευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου της, το οποίο τροφοδοτεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ινδίας και άλλων χωρών.

Παραδοσιακά χώρα νομάδων, που απέκτησε εθνική υπόσταση μόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ως ομόσπονδη Δημοκρατία της ΕΣΣΔ (και εδώ πρέπει να θυμηθούμε την βλακώδη κριτική της Ρόζα Λούξεμπουργκ στους μπολσεβίκους, ότι με την πολιτική τους για την αυτοδιάθεση των εθνών θα δημιουργούσαν εθνικισμούς και εκεί όπου δεν υπήρξαν), το Καζακστάν είχε πάντα στενή σχέση με τη Ρωσία. Στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, περίπου το 36% του πληθυσμού του ήταν Ρώσοι. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί περίπου στο 25%, αλλά τα ρωσικά είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Ο επί μακρόν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Καζάκος Λεονίντ Μπρέζνιεφ διετέλεσε, μεταπολεμικά, επικεφαλής του ΚΚ στο Καζακστάν, το οποίο και ήταν η τελευταία σοβιετική Δημοκρατία που ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη. Στο Καζακστάν βρίσκεται το ρωσικό διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ και φιλοξενούνται ρωσικές βάσεις, ενώ η χώρα ανήκει στο μετασοβιετικό, στρατιωτικό Οργανισμός Σύμφωνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), μαζί με Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας, ο ηγέτης του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (ένα από τα μέλη της ηγεσίας του ΚΚΣΕ που πήραν από μία σοβιετική Δημοκρατία ο καθένας και τη λεηλάτησαν μαζί μ’ αυτούς που έγιναν ολιγάρχες σε μια νύχτα, στο αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων για ένα κομμάτι ψωμί) ακολούθησε μια πολιτική δύο ταχυτήτων. Στο στρατιωτικό πεδίο, εμφανιζόταν πιστός σύμμαχος της Ρωσίας για να μη διακινδυνεύσει επεισόδια με την ισχυρή Ρωσία, όπως συνέβη σε Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία, με την εμφάνιση ντε φάκτο ανεξάρτητων ρωσόφωνων περιοχών. Στο εσωτερικό, όμως, προωθούσε τον καζάκικο εθνικισμό σε βάρος των Ρώσων προαιώνιων κατοίκων της χώρας, ενώ στις διεθνείς σχέσεις προσπαθούσε να εξισορροπήσει τη παλιά ρωσική επιρροή που είχε μεταβληθεί σε αδιαφορία με ανοίγματα προς άλλα κέντρα ισχύος, αρχικά κυρίως το Πεκίνο. Διψώντας για ενέργεια και ορυκτά, η ανερχόμενη Κίνα επένδυσε ισχυρά στο Καζακστάν, το οποίο λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί σημαντικό κρίκο στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ για τον καινούργιο Δρόμο του Μεταξιού.

Τα τελευταία χρόνια, το Καζακστάν ενίσχυσε ιδιαίτερα τις σχέσεις του και με την Τουρκία, με την πλήρη αδιαφορία της  Ρωσίας. Το ιστορικό υπόβαθρο ήταν γόνιμο. Το πρώτο τουρκικό χανάτο ιδρύθηκε, τον έκτο αιώνα μ.Χ., στα εδάφη που βρίσκονται σήμερα στο νότιο Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη δυτική Μογγολία. Στην τουρκική μυθολογία του Εργκένεγκον, η λύκαινα Ασένα, από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας, είναι εκείνη που διασώζει και μεγαλώνει τους πρώτους Τούρκους- από εδώ και το έμβλημα των Γκρίζων Λύκων. Το επικρατούν θρήσκευμα του σύγχρονου Καζακστάν είναι το σουνιτικό Ισλάμ, αν και οι θρησκευόμενοι είναι μειοψηφία και οι μαντήλες στους δρόμους όχι μόνο σπανίζουν, αλλά δεν αντιμετωπίζονται και ευνοϊκά από τις αρχές. Τελευταία το Καζακστάν προμηθεύτηκε drones και τεθωρακισμένα οχήματα από την ΝΑΤΟϊκή Τουρκία. Εδώ και χρόνια, το Καζακστάν συμμετέχει στο Συμβούλιο Τουρκικών Κρατών, που εκφράζει το παλιό όραμα του Τουργκούτ Οζάλ για αναβίωση του παντουρκισμού, «από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος».

Αλλά η «πολυεπίπεδη» εξωτερική πολιτική του Ναζαρμπάγεφ δεν άφηνε έξω από τον ορίζοντά του ούτε τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Ο μέχρι το 2019 πρόεδρος του Καζακστάν καλλιεργούσε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανέθεσε στη Chevron την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος της χώρας του και συμφώνησε δημοσίως με τους πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο ίδιος και οι ολιγάρχες που τον στήριζαν έβγαλαν τις περιουσίες τους στο Σίτι του Λονδίνου και επένδυσαν μαζικά στη βρετανική αγορά ακινήτων. Η εταιρεία πολιτικών συμβούλων του Τόνι Μπλερ εγκαταστάθηκε, με το αζημίωτο, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, που τότε λεγόταν Αστάνα, το 2011 και στήριζαν τις επικοινωνιακές κινήσεις του στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Μετά την άγρια καταστολή διαδηλωτών, τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, όπου κάμποσοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, μια πραγματική λαϊκή επανάσταση, όπου μετά την εξέγερση το ΚΚ Καζακστάν απαγορεύτηκε και τα μέλη του είναι στην φυλακή, για την οποία φυσικά δεν μάθαμε ποτέ τίποτα από τα δυτικά ΜΜΕ τα οποία κράτησαν σιγήν ιχθύος για τα καλά και συμφέροντα τους, ο ίδιος ο Μπλερ του έστειλε επιστολή (την έβγαλε στο φως της δημοσιότητας τρία χρόνια αργότερα ο Guardian), όπου μεταξύ άλλων του έγραφε: «Όσο τραγικό κι αν είναι αυτό το γεγονός, δεν θα πρέπει να συσκοτίσει την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο Καζακστάν τα τελευταία χρόνια». Ακολουθούσαν οδηγίες για τη διαχείριση της επικοινωνιακής ζημιάς.

Δεν είναι περίεργο που οι δυτικές κυβερνήσεις δεν εξέφρασαν καμία δυσφορία όταν ο Ναζαρμπάγεφ εκλεγόταν πρόεδρος με ποσοστά από 97% και πάνω, όταν καθιστούσε εθνική γιορτή της χώρας τη μέρα της πρώτης εκλογής του, όταν μετονόμαζε την πρωτεύουσα σε Νουρσουλτάν (το μικρό του όνομα, σαν να κάναμε την Αθήνα, Κυριάκος), ή όταν αναγορευόταν σε ισόβιο Ηγέτη του Έθνους μετά τη θεωρητική αποχώρησή του από την εξουσία, το 2019. Λέμε θεωρητική, γιατί μπορεί μεν να παρέδωσε την προεδρία σ’ έναν δικό του άνθρωπο, τον σημερινό πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, αλλά εννοούσε να οδηγεί από το πίσω κάθισμα: συνέχισε να είναι ο ίδιος πρόεδρος του ισχυρότατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, άφησε την κόρη του πρόεδρο της Γερουσίας (και πιθανή διάδοχο του Τοκάγεφ), ενώ στενοί σύμμαχοί του συνέχισαν να ελέγχουν τους κρίσιμους τομείς των μυστικών υπηρεσιών, του τραπεζικού συστήματος και των υδρογονανθράκων.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Καζακστάν εξελίχθηκε, παρά τον αυταρχισμό και τη διαφθορά, στην πιο σταθερή από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, με ένα κατά κεφαλήν εισόδημα στα επίπεδα χωρών όπως το Μεξικό και η Μαλαισία, δηλαδή των σχετικά σταθερότερων χωρών της περιφέρειας.

Η εργατική τάξη όμως ζούσε μέσα σε παραπήγματα, δολοφονημένη το 20011.

 Ωστόσο η υπερεξάρτηση από τους υδρογονάθρακες και τα ορυκτά είχε το τίμημά της, με την κατάρρευση των τιμών, από το 2014 και μετά. Η κατάσταση έβραζε υπογείως από καιρό και το φιτίλι που άναψε τη μεγάλη πυρκαγιά της τελευταίας εβδομάδας ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τις τιμές των καυσίμων. Αυτό είχε ως συνέπεια να διπλασιαστεί μέσα σε ένα βράδυ η τιμή του υγροποιημένου αερίου που χρησιμοποιούν τα ΙΧ, γεγονός που εξόργισε τον κόσμο και έβγαλε στους δρόμους, πρώτα στο δυτικό τμήμα της χώρας, μετά και στη μεγαλύτερη πόλη, το Αλμάτι, πλήθη διαδηλωτών.

Προσπαθώντας να εκτονώσει το αντιπολιτευτικό κίνημα, ο Τοκάγεφ άλλαξε πρωθυπουργό και κυβέρνηση, ακύρωσε την απόφαση για απελευθέρωση των καυσίμων και εξήγγειλε φιλολαϊκά μέτρα. Ήταν όμως αργά. Το κίνημα ήταν στημένο από την CIA και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αποκτώντας καθαρά πολιτικό , αντικαθεστωτικό χαρακτήρα, με νεοφιλελεύθερα ισλαμοφασιστικά χαρακτηριστικά. Διαδηλωτές φώναζαν «να φύγει ο γέρος», εννοώντας τον 81χρονο Ναζαρμπάγεφ, γκρέμιζαν αγάλματά του και καταλάμβαναν δημόσια κτίρια. Φώναζαν «να φύγουν οι Ρώσοι και η Ρωσία». Γρήγορα άρχισαν οι σχεδιασμένη από την CIA βανδαλισμοί τραπεζών και επιχειρήσεων, οι εμπρησμοί κρατικών κτιρίων και εμφανίστηκαν ένοπλες ομάδες που πυροβολούσαν αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 16 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες, ενώ τρεις από αυτούς αποκεφαλίστηκαν, για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να δείξουν τα ισλαμοφασιστικά χαρακτηριστικά της εξέγερσης. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τις ταραχές ήταν η οργή και απόγνωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού για την οικονομική του κατάσταση, τη διαφθορά και την καταπίεση. Ωστόσο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια πολιτικά ακέφαλη κοινωνική διαμαρτυρία, σε μια σχετικά ήρεμη, τις προηγούμενες δεκαετίες χώρα φτάνει μέσα σε μια νύχτα σε τέτοια επίπεδα οργάνωσης που να καταλαμβάνει σειρά δημοσίων κτιρίων και να επιδίδεται σε αντάρτικο των πόλεων. Οι υπόνοιες για ανάμιξη ξένων κέντρων είναι εύλογες. 

Με την πλάτη στον τοίχο, ο Τοκάγεφ αναγκάστηκε να καλέσει το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, δηλαδή τη Ρωσία, να στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ένοπλης εξέγερσης. Η παρουσία 2.500 Ρώσων αλεξιπτωτιστών και άλλων δυνάμεων από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει την εκτόνωση της παρούσας κρίσης. Οι πολιτικές επιπτώσεις της, όμως, θα ξετυλιχτούν σε βάθος χρόνου. Το Καζακστάν πλέον είναι χαμένη υπόθεση για τους δυτικούς αποικιοκράτες

Η πιο άμεση επίπτωση θα είναι το τέλος της εποχής Ναζαρμπάγεφ. Ήδη, ο Τοκάγεφ τον παραμέρισε και ανέλαβε ο ίδιος το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ο Ηγέτης του Έθνους είναι άφαντος και τα δυτικά ΜΜΕ λένε ότι έφυγε κρυφά, με την οικογένειά του, στο εξωτερικό, κάτι που δεν ισχύει. Όσο για τον διάδοχό του, μάλλον θα έχει την τύχη του Λουκασένκο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προσπαθούσε για χρόνια να ισορροπήσει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, εγκαταλελειμμένος και αυτός από την Ρωσία, εξασφαλίζοντας οφέλη και από τους δύο (δεν είναι τυχαίο ότι Γάλλοι και Γερμανοί έκλεισαν με τους Ρώσους τη συμφωνία για την ειρήνευση στην Ουκρανία όχι στο Παρίσι ή το Βερολίνο, αλλά στο Μινσκ της Λευκορωσίας), αλλά πλέον στράφηκε προς τον Πούτιν από τη στιγμή που στηρίχτηκε στα στρατεύματα και τις μυστικές υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση του στημένου από την CIA και τους δυτικούς αποικιοκράτες αντιπολιτευτικού κινήματος που τον αμφισβητούσε. Το ίδιο θα συμβεί με τον Τοκάγεφ, ο οποίος, αν και κινεζόφιλος (ήταν πρεσβευτής στο Πεκίνο και μιλάει κινέζικα), κάλεσε φυσικά το υπό ρωσική ηγεμονία Σύμφωνο Συλλογικής Άμυνας και όχι το διπλωματικό Σύμφωνο της Σαγκάης, στο οποίο επίσης μετέχει το Καζακστάν, για να τον διασώσει, γιατί το Σύμφωνο της Σαγκάης δεν διαθέτει στρατεύματα. 

Η συγκυρία της παρούσας κρίσης επίσης προβληματίζει, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για το Ουκρανικό, και όχι μόνο: ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη προτείνει, από τις 17 Δεκεμβρίου, κάτι σαν μια «νέα Γιάλτα», αξιώνοντας από τον Τζο Μπάιντεν να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, κι ότι η Ουκρανία θα μείνει στρατιωτικά ουδέτερη. Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έχει δώσει κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί με μια πιο διαλλακτική γραμμή έναντι της Ρωσίας για να αποτρέψει τον στρατηγικό εναγκαλισμό της με τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο της Αμερικής στον 21ο αιώνα, την Κίνα. Τη στιγμή λοιπόν που η Ρωσία ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί για το μεγάλο πρόβλημα στο δυτικό της μέτωπο, έρχεται η στημένη κρίση από την CIA στο Καζακστάν να της ανοίξει ένα καινούργιο μέτωπο, στο μαλακό της υπογάστριο, στο Νότο. Χώρια που, ύστερα από τις περιπέτειες της Λευκορωσίας, η κρίση στο Καζακστάν θα έχει ήδη αναζωπυρώσει τους φόβους και την οργή του Πούτιν ότι συνεχίζεται η περικύκλωση της Ρωσίας. Κάτι που είναι πολύ άσχημο για τους δυτικούς αποικιοκράτες. 

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/9-2022.html