Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τι γίνεται στο Καζκστάν ;;; Μα πολύχρωμη "επανάσταση" της CIA φυσικά!!

 

 To Καζακστάν δια Προέδρου του και του Αρχηγού Αεροπορίας ζητάει από Ρωσία και τον ΟΣΣΑ να επέμβουν στο Καζακστάν! Η Ρωσία θ’ ανταποκριθεί στο κάλεσμα της στρατηγικού συμμάχου της; Μια ακόμη πολύχρωμη επανάσταση.Μάχες. Νέα Maidan με σπίθα.. τις τιμές φωτιάς του αερίου! 

05/01/2022

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev ζητά την επέμβαση των στρατών του CSTO, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, για να αντιμετωπίσουν την «τρομοκρατική απειλή». Ο πρόεδρος επίσης επισημαίνει ότι « υπάρχει μια μάχη μεταξύ τρομοκρατικών συμμοριών και αερομεταφερόμενης μονάδας κοντά στο Αλμάτι »

Είχε προηγηθεί παρόμοια δήλωση του πρώην κοσμοναύτη και διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Καζακστάν, υποστράτηγος Toktar Aubakirov κάλεσε όλα τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ΟΣΣΑ (CSTO) (Ρωσία,Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν,Τατζικιστάν, Λευκορωσία) να στείλουν στρατεύματα, με δήλωση του στην κρατική τηλεόραση.

Ανταποκρίνεται θετικά το Κιργιστάν περιμένει πράσινο φως από Μόσχα.

Υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν: «Η Δημοκρατία της Κιργιζίας, ως σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της, εάν χρειαστεί, να παράσχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στον αδελφό Καζακστάν.”

Ο Pashinyan της Αρμενίας δήλωσε πως άρχισαν οι διαβουλεύσεις των χωρών του ΟΣΣΑ για Καζακστάν.

Το Καζακστάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά του την Τετάρτη μετά τις διαδηλώσεις που πυροδότησε η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που μετατράπηκαν σε ταραχές και στη συνέχεια σε ένοπλη εξέγερση. Σήμερα το απόγευμα, χιλιάδες εξεγερμένοι κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης Αλμάτι αλλά και το αεροδρόμιο.Επιθέσεις σε πολλά κυβερνητικά κτίρια κάποια τα παρέδωσαν στη φωτιά αλλά και πλιάτσικο σε τράπεζες κλπ

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα πρακτορεία Interfax, TASS και RIA Novosti ανακοίνωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενα δήλωση που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Καζακστάν. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε προηγουμένως κηρυχθεί τοπικά στα μέρη που επλήγησαν κυρίως από τις διαδηλώσεις, το Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, την επαρχία Mangystau και την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.

Οι αρχές είχαν προηγουμένως διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Καζακστάν Khabar 24 το βράδυ της Τετάρτης, προσθέτοντας ότι θα ισχύει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «θα περιορίσει την ελευθερία κινήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών», είπε ο παρουσιαστής του καναλιού στα ρωσικά, και θα απαγορεύσει «συλλογικές εκδηλώσεις και οικογενειακές τελετές που συνδέονται με γεννήσεις, γάμους ή θανάτους».( σσ όπως με το κορώνα σε όλη τη Δύση)

Οι περιορισμοί “θεσπίστηκαν σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης, για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών”, είπε.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, πρόσθεσε.

Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι . Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Kαζακστάν. 8 αστυνομικοί και στρατιωτικοί της Εθνικής Φρουράς του Καζακστάν σκοτώθηκαν, άλλοι 317 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ταραχών. MIA RK /

Oυκράνια, Αρμενία, Καζακστάν περίσφιξη της Ρωσίας από Νότο ενώ οι ίδιες δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς αλλαγή status quo και στη Λευκορωσία. Λόγω της εξέγερσης στο Καζακστάν, ολόκληρο το νότιο σύνορο της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.Η τακτική απόσυρσης Αμερικανών από γειτονικό σε Καζακστάν Αφγανιστάν δίνει ήδη τους πρώτους καρπούς αφού ενθάρρυνε ισλαμιστικές μεταβάσεις στο παρακείμενο τ. σοβιετικό μπλοκ. Η Τουρκία θα είναι από τους κερδισμένους και σε αυτή την περίπτωση αφού θα παίξει κι εδώ το χαρτί του παντουρανισμού για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Σε περίπτωση κατάληψης της εξουσίας στο Καζακστάν, οι βάσεις του ΝΑΤΟ θα εμφανιστούν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται εξαιρετικά για μια βίαιη αλλαγή εξουσίας στο Καζακστάν και οι ειδικοί λένε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται πίσω από την εξέγερση εκεί, καθώς θα περικυκλώσει ουσιαστικά τη Ρωσία, στερώντας της πολλά σημαντικά στρατιωτικά και προστατευτικά πεδία από τη νότια κατεύθυνση, εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό πιθανότητας, μπορεί να εμφανιστούν εδώ βάσεις του ΝΑΤΟ, για τις οποίες ενδιαφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια σειρά από άλλες χώρες της Συμμαχίας.

Οι διαδηλώσεις συγκεκριμένα ξεκίνησαν λίγο πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρον, ρωσικές μονάδες και μονάδες στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα βρίσκονταν κοντά στα σύνορα του Καζακστάν (περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Καζακστάν ).

«Αν η Ρωσία χάσει έναν σύμμαχο όπως το Καζακστάν, θα είναι ένα κρίσιμο πλήγμα. Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την κατάσταση, γιατί μετά τη συνάντηση των αρχών του Καζακστάν με τους διαδηλωτές και την πλήρη συμμόρφωση με τα αιτήματά τους, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να καταλάβει την εξουσία στο Καζακστάν με τη βία, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, οι λαβίδες στην πραγματικότητα θα συρθούν γύρω από τα ρωσικά σύνορα», σημειώνει ο ειδικός Avia.pro.

 

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/5-2022.html

 

 

 

Τι συμβαίνει στο Καζακστάν και γιατί το «μεγάλο παιχνίδι» δεν σταματάει ποτέ

Τα γεγονότα είναι εντυπωσιακά και επιβεβαιώνουν ότι δεν νοείται «μεγάλο παιχνίδι» που να μην συμπεριλαμβάνει κάθε χώρα που βρίσκεται στις τεκτονικές πλάκες των διεθνών σχέσεων.

Τα γεγονότα στο Καζακστάν είναι εντυπωσιακά (ή δραματικά, αναλόγως της οπτικής καθενός) και επιβεβαιώνουν ότι δεν νοείται «μεγάλο παιχνίδι», το παιχνίδι της παγκόσμιας κυριαρχίας, που να μην συμπεριλαμβάνει κάθε χώρα η οποία βρίσκεται στις τεκτονικές πλάκες των διεθνών σχέσεων.

Τα γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν είναι λίγο-πολύ γνωστά: μια απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων, άνω του κόστους επιβίωσης των πολιτών, προκάλεσε ένα κύμα διαδηλώσεων, από τις 02 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της χώρας, η οποία είναι απολύτως κρίσιμη για την συγκρότησή του ευρασιατικού άξονα, έδειξε αυτές τις ημέρες μάλλον μια στάση αυτοσυγκράτησης. Πήρε πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και διάλυσε την κυβέρνηση με μια νέα.

Ενώ έλαβε μάλιστα κάποια πολιτικά μέτρα εκτόνωσης της κατάστασης, και περίμενε κάποιος μετά την νίκη των διαδηλωτών, οι διαδηλώσεις να αποκλιμακωθούν, οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν σήμερα σε μια ανοιχτά στρατιωτικοποιημένη εξέγερση. Ενώ ο ρόλος και η μαχητικότητα αστυνομίας και στρατού κατέστη αμφίβολη (είτε γιατί δεν διατάχθηκαν να επέμβουν με χρήση πυρός, είτε γιατί μονάδες του αποσκίρτησαν) μέρος των φερομένων ως διαδηλωτών έδειξαν ιδιαιτέρως και κυριολεκτικώς ετοιμοπόλεμοι: δεν είναι μόνο ή κυρίως ότι κατέλαβαν και πυρπόλησαν δημόσια κτίρια ή οι λεηλασίες στους δρόμους (αυτά συμβαίνουν κι αλλού) αλλά ότι έσπευσαν να εξοπλιστούν, έχουν ήδη σκοτώσει 8 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίσει 317 και διεξάγουν ένοπλες συγκρούσεις με τις τελευταίες, ώστε να κρατήσουν στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών υπό τον έλεγχό τους.

Μάλλον απίθανο, αυθόρμητες και ειρηνικές διαδηλώσεις να γεννούν σε μόλις τρεις ημέρες τέτοιες στρατιωτικές ικανότητες, ιδίως όταν μιλούμε για πολιτικά συστήματα με ικανή εμπειρία στην καταστολή διαδηλώσεων. Και εκτός αυτού, το κομμουνιστικό κίνημα καθώς και το εργατικό, έχει αναιμικές δυνάμεις, και τι σκληρό χτύπημα του πριν μερικούς μήνες άφησε παντελώς αδιάφορη την αποικιοκρατική Δύση. Που σήμερα, η αποικιοκρατική Δύση μιλάει για «λαϊκή εξέγερση» στο Καζκστάν.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της πατρίδας του, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ρωσίας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα. Άλλωστε, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποδειχτεί αυτοκτονική για την ίδια. Αντιθέτως, οφείλει αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια νέα Ουκρανία, να δράσει και να σταθεροποιήσει την κατάσταση τόσο γρήγορα, όσο είχε πράξει και στην Λευκορωσία.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, προεδρεύοντος του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) όπου ανήκουν διαφορετικές μετασοβιετικές δημοκρατίες υπό την ρωσική ηγεσία. Ο Νικόλ Πασινιάν έμελλε να είναι αυτός που ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται στο αίτημα του Καζάχου προέδρου για αποστολή στρατευμάτων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί «διεθνής τρομοκρατική απειλή» κατά της χώρας του.

Τα μέχρι σήμερα γεγονότα, ιδίως αυτά του τελευταίου 24ώρου, έχουν όλα τα στοιχεία των «πολύχρωμων επαναστάσεων»: ένα πραγματικό αίτημα στην αφετηρία και μια ύποπτη κλιμάκωση, όχι τόσο ως προς την έντασή της απαραιτήτως, όσο ως προς τον τύπο των αντιδράσεων και την στρατιωτικοποίησή τους.

Αυτό που μένει είναι η συντονισμένη εκστρατεία των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και κατόπιν η απόφαση των ελεγχομένων από τις ΗΠΑ κυβερνήσεων, να πάψουν να αναγνωρίζουν τον Καζάχο πρόεδρο ως νόμιμο. Αυτή θα είναι η ολοκλήρωση της πρώτη φάσης μιας πολύχρωμης επανάστασης, η οποία μπορεί κατόπιν να πάρει τον δρόμο ενός διεθνοποιημένου εμφυλίου πολέμου ή να «παγώσει» σε ένα επίπεδο μόνο κυρώσεων.

Πρέπει να κρατήσουμε μερικά ακόμα στοιχεία: οι εν λόγω ταραχές ξεσπούν μόνο λίγες ημέρες μετά την επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας και ενώ επίκειται ένας τριπλός γύρος διαβουλεύσεων Μόσχας και Δύσης την ερχόμενη εβδομάδα. Αμφίβολο αν θα διεξαχθεί πλέον και υπό ποιο κλίμα.

Μέσα από τους κόλπους των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, οι αντιδράσεις στην όποια απόπειρα συνεννόησης των δύο προέδρων είναι εντονότατες και συνήθως, όλως τυχαίως συνοδεύονται από κάποιο γεγονός, το οποίο τις εμφανίζει ως απολύτως δικαιολογημένες. Πρόκειται για μεθοδεύσεις υπό τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου των ΗΠΑ ή για πρωτοβουλίες σχετικώς αυτονομημένων και αντιθέτων κέντρων εξουσίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ; Δεν το γνωρίζουμε ακόμα, ωστόσο η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη τον χειρότερο πιθανό συνδυασμό, των δύο κακών σεναρίων: και ότι δεν ελέγχει πλήρως την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ο πρόεδρός τους και ότι δεν είναι ειλικρινής απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καζακστάν προειδοποιούσε από τις 16-12 για τον κίνδυνο επικινδύνων διαδηλώσεων στην χώρα.

Το ακόμα χαρακτηριστικότερο ωστόσο είναι ότι αυτό το σενάριο, των πολύχρωμων επαναστάσεων ή ακόμα καλύτερα των επιχειρήσεων αλλαγή καθεστώτος έχει λάβει χώρα οκτώ φορές την τελευταία εικοσαετία σε χώρες που αφορούν άμεσα την Ρωσία: Συρία, Ουκρανία (δις), Αρμενία, Κιργισία, Γεωργία, Λευκορωσία, Καζακστάν. Σε σχέση με τα τωρινά μάλιστα γεγονότα, ενώ η προσοχή όλων είχε στραφεί στην Ουκρανία, η ένταση ξέσπασε στο Καζακστάν.

Η Ρωσία καλείται να διαχειριστεί οικονομικώς πιεστικές συνθήκες στην σφαίρα επιρροής της και έμμεσα ή άμεσα ξένες επεμβάσεις. Αυτή είναι η πεμπτουσία της «σαλαμοποίησης» της άμυνάς της. Θέτει μια κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία και ένα νέο συμβάν ξεσπά στο Καζακστάν. Κάθε κίνηση συνεννόησης με την Δύση φαίνεται να απαντάται με έναν νέο γύρο γεγονότων τα οποία την εκτροχιάζουν, οδηγώντας το λιγότερο σε νέες κυρώσεις.

Η πίεση προς την Μόσχα να εξασκήσει άμεσο πολιτικό έλεγχο στην εν λόγω περιοχή και να επιταχύνει αλματωδώς την οικονομική της συνεργασία με την Κίνα εντείνεται αναλογικά προς την καχυποψία της προς την Δύση. Είναι σίγουρο ότι το Καζακστάν έχει ήδη ενταχθεί από σήμερα, στο «μεγάλο παιχνίδι» ως κομβικό επίδικο. Η Κίνα επίσης πρέπει να ζυγίσει τις κινήσεις της.

Περιττεύει να πούμε ότι (και) τις επόμενες ημέρες κρίνονται πολλά.

 

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/6-2022.html

 

 

 

Βιώνει το Καζακστάν μια πολύχρωμη επανάσταση;

Τα αιτήματα των διαδηλωτών στην αρχή της κινητοποιήσεων ήταν οικονομικά και σχετίζονταν με την τιμή του φυσικού αερίου, όμως πλέον έχουν λάβει μια καθαρή πολιτική κατεύθυνση. Όπως μεταδίδει το αντιπολιτευόμενο λευκορωσικό και αντιρωσικό μέσο NEXTA, οι διαδηλωτές ζητούν: 1) την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, 2) την πλήρη παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης και 3) τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης από ευυπόληπτους πολίτες. Απόσυρση από τις συμμαχίες με την Ρωσία. Ενώ ζητούν να λάβει τέλος η διαφθορά στη χώρα.

Πρώτο ζήτημα λοιπόν η απαίτηση για αλλαγή της γεωπολιτικής κατεύθυνσης της χώρας.

Γεγονός που υποδηλώνει πως πρόκειται για άλλη μια δυτικόφιλη πολύχρωμη επανάσταση της CIA σαν αυτές που μάστισαν και διέλυσαν τη Γεωργία, Λευκορωσία, Ουκρανία και φυσικά τις αραβικές χώρες που έπεσαν θύματα της Αραβικής Άνοιξης της CIA.

Τα οικονομικά αιτήματα ήταν δίκαια, και ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω και να τα αποδεκτεί. Και θα περίμενε κανείς πως μετά την νίκη των διαδηλωτών, οι διαδηλώσεις θα υποχωρούσαν. Αμ δε. Αντικαταστάθηκαν με άλλα  πολιτικού περιεχομένου για τη κατεύθυνση της χώρας και η εμφάνιση αντιρωσικών αιτημάτων προϊδεάζουν για το μέλλον της παρούσας  κινητοποίησης.

Η μεθοδολογία, πάντως, των κινητοποιήσεων είναι παρόμοια με αυτές που προκάλεσαν την πλήρη αποσταθεροποίηση στις χώρες που πέρασε το κύμα των πολύχρωμων επαναστάσεων.

Θα έχει ενδιαφέρον εάν αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις ξεσπάσουν και στις γειτονικές χώρες του Καζακστάν που έχουν πάνω κάτω τις ίδιες στοχεύσεις οι δυτικοί αποικιοκράτες. Χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν ενδεχομένως να είναι οι επόμενες.

Οι δυτικοί  αποικιοκράτες που κατευθύνουν οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για ένα προγεφύρωμα στη κεντρική Ασία ώστε να ανασχεθεί η διείσδυση της Κίνας και η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

https://litlepost.blogspot.com/2022/01/6-2022.html