Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1943. Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ



16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1943. Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ
Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα των εκπροσώπων της Άριας Φυλής που οικοδομούσαν τη Νέα Ευρώπη κάτω από τη μπότα του γερμανικού ιμπεριαλισμού.
Μια μέρα μετά το πανηγύρι του μαρτυρικού χωριού για τη γιορτή της Παναγίας, από τους 750 κατοίκους του δολοφονήθηκαν οι 317. Ανάμεσά τους 97 βρέφη, νήπια και παιδιά κάτω των 15 ετών και 119 γυναίκες. Σε 20 ανέρχονται οι οικογένειες χωρίς κανέναν επιζήσαντα.
Εκτός των άλλων, η Σφαγή στο Κομμένο έδωσε και την απάντηση στην προπαγάνδα της "εθνικοφροσύνης", αυτών που ήδη από τότε επιχειρούν να ξεπλύνουν τη φασιστική θηριωδία, αποκηρύσσοντας την Εθνική Αντίσταση: "Σκότωναν οι κομμουνιστές έναν-δυο Γερμανούς κι έδιναν έτσι την αφορμή για να αφανιστούν χωριά ολόκληρα".
Στην περίπτωση του Κομμένου, η θηριωδία είχε ως αφορμή την εμφάνιση πριν λίγες μέρες ανταρτών του ΕΔΕΣ στο χωριό. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τους "εθνικόφρονες", να ήταν κι ο Ζέρβας "εγκληματίας" όπως οι ελασίτες! Φαίνεται πως μόνο οι ταγματαλήτες προστάτευαν τα χωριά μας εκείνα τα χρόνια!
Ενδιαφέρον έχει και η τύχη των επικεφαλής των δολοφόνων. Ο μεν ταγματάρχης Φάλνερ, που επέβλεπε τη Σφαγή, σκοτώθηκε κατά τη γερμανική υποχώρηση από παρτιζάνους του Τίτο. Ο στρατηγός Χούμπερτ Λαντς, που έδωσε τη διαταγή από τα Γιάννενα, καταδικάστηκε το 1947 στη Γερμανία ως εγκληματίας πολέμου σε 12χρονη φυλάκιση. Το 1951 ήταν ήδη ελεύθερος!