Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Λίβανος


Περα από τις βλακειες που γραφει το ΑΠΕ, οι εκλογες στο Λιβανο που γινονται αυριο Κυριακη, τύπης ονομαζονται εκλογες. Το Συνταγμα του Λιβανου θεωρει τις εκλογες σεχταριστικες. Δηλαδη, οι σουνιτες είναι υποχρεωμενοι να ψηφισουν μονο καποιο σουνιτικο κομμα, οι σιιτες είναι υποχρεωμενοι και εχουν δικαιωμα να ψηφισουν μονο καποιο σιιτικο κομμα, οι μαρωνιτες χριστιανοι μπορουν να ψηφισουν μονο καποιο μαρωνιτικο κομμα, οι δρουζοι μονο καποιο κομμα των δρουζων, και ουτω καθεξις. Δεν μπορει καποιος μαρωνιτης να ψηφισει σιιτικο κομμα η σουνιτικο. Οποτε δεν μπορει να αλλαξει ο συσχετισμος δυναμεων.
Στο μονο που εχει δικιο το ΑΠΕ. Ειναι υποχρεωτικες βαση Συνταγματοςοι συνεργασιες κομματων των διαφορων θρησκευτικων σεχτων. Υποχρεωτικα ο Προεδρος πρεπει να ειναι μαρωνιτης χριστιανος, ο πρωθυπουργος σουνιτης, και ο προεδρος της Βουλης σιιτης. Παλιοτερα, πριν εμφανιστει η Χεζμπολαχ, μεσα στη σιιτικη σεχτα κυριαρχη μεσα στη Βουλη ηταν μονο η Αμαλ.
Δεν μπορει παντως η Χεζμπολαχ να παρει 50%. Δεν εχουν δικαιωμα να την ψηφισουν οι χριστιανοι μαρωνιτες, ή οι σουνιτες. Και ας οφειλεται σε αυτην η ανεξαρτησια του Λιβανου, και το οτι το Ισραηλ την τρεμει.
Δεν μπορουν να ψηφισουν οι Λιβανεζοι την Χεζμπολαχ. Δεν εχουν δικαιωμα. Κατα τα αλλα, ο Προεδρος του Λιβανου, διακειται φιλικα προς την Χεζμπολαχ, μετα το 2006 που διαλυσε τους κωλοισραηλινους που ειχαν εισβαλλει στο Λιβανο.
Υπαρχουν και φιλοισραηλινοι Λιβανεζοι. Οι χριστιανοι μαρωνιτες λιβανεζοι φαλαγγιτες (φασιστικο κομμα που λατρευει τον Μουσολινι και τον Φρανκο, και με μεγαλη δυναμη ακομα και σημερα, με ηγετη τον Τζεμαγιελ υιο), ειχαν σφαξει σε συνεργασια με τους σιωναζι, τους Παλαιστινιους το 1982 στα στρατοπεδα προσφυγων Σαμπρα και Σατιλα. Οι Παλαιστινιοι δεν εχουν δικαιωμα να εργαζονται στον Λιβανο ( εκτος απο δουλειες του ποδαριου). Οι περιοχες που ζουν οι Παλαιστινιοι μοιαζουν με τις αθλιες συνθηκες της Γαζας.
Το Συνταγμα του Λιβανου το ειχαν φτιαξει οι Γαλλοι που ειχαν το Λιβανο αποικια τους, πριν αποχωρησουν το 1947 νομιζω. Εκφραζει την πονηρη αποικιοκρατικη Γαλλια και τη σκεψη της του διαιρει και βασιλευε. Λεει οτι οι χριστιανοι θα εχουν 72 εδρες στις 128, παροτι οι χριστιανοι εχουν παψει εδω και δεκαετιες να αποτελουν την πλειοψηφια στο Λιβανο. Λεει επισης οτι οι σουνιτες θα εχουν περισσοτερους βουλευτες απο τους σιιτες, παροτι οι σουνιτες στο Λιβανο ηταν παντα ελαχιστοι.


To "σύνδρομο" του Άξονα της Αντίστασης κτύπησε και τον Λίβανο!
7/5/2018
Η οργή κι ο πανικός του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας μπροστά στο αποτέλεσμα των εκλογών του Λιβάνου δεν έχει προηγούμενο.
Ο Naftali Bennett, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κι υπουργός Παιδείας του κατοχικού καθεστώτος στην Παλαιστίνη επιβεβαιώνει τον πανικό: «Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στο Λίβανο, ο Λίβανος έγινε ίδιος με τη Χεζμπολάχ και στο μέλλον δεν θα κάνουμε καμία διάκριση μεταξύ τους σε κάθε πράξη που θα προέρχεται από γη που ελέγχει το κόμμα. Το Ισραήλ δεν θα κάνει διάκριση μεταξύ του Λιβάνου ως κυρίαρχου κράτους και της Χεζμπολάχ κι ο Λίβανος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για κάθε ενέργεια που θα προέλθει από εκεί».
Τι συνέβη στο Λίβανο και τρομοκρατεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή;
Το Ισραήλ επιδιώκει μια νέα ντροπιαστική ήττα από τη Χεζμπολάχ, ανάλογη αυτής του 2006;
Σύμφωνα με τα αδιαμφισβήτητα για την δημοκρατική εκλογική διαδικασία του Λιβάνου εκλογικά αποτελέσματα κι εν αναμονής της επίσημης ανακοίνωσης η Χεζμπολάχ και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμάχησαν μαζί της καταλαμβάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στις 128 έδρες που έχει η βουλή του Λιβάνου.
Η κυριαρχία της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Η Συνέλευση (Βουλή) του Λιβάνου, των 128 εδρών, σύμφωνα με το Σύνταγμα διαιρείται στην κατανομή του 45% των εδρών στους Μουσουλμάνους και 55% στους Χριστιανούς. Ο πρόεδρος του Λιβάνου ανήκει στους Χριστιανούς (Michel Aoun, ο εκλεκτός της Χεζμπολά νέος Πρόεδρος του Λιβάνου!), ο πρωθυπουργός στους σουνίτες Μουσουλμάνους κι η προεδρία της Βουλής στους σιίτες Μουσουλμάνους.
Σ' αυτές τις εκλογές η Χεζμπολάχ συμμάχησε με την σιιτική Amal, το κυρίαρχο Χριστιανικό κόμμα Μαρωνιτών του Λιβάνου (Free Patriotic Movement - Fpm) και το σουνιτικό κίνημα Ahbash. Μια συμμαχία πέρα κι έξω από θρησκευτικές πεποιθήσεις που ουσιαστικά ένωσε το λαό του Λιβάνου.


Για τις 128 έδρες της βουλής ήταν 976 υποψήφιοι εκ των οποίων 111 γυναίκες (δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τις εκλογές του 2009).
Το εκλογικό σύστημα είναι η αναλογική και την εκλογική μάχη έδωσαν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας (όπως Tammam Salam, Michel Murr, Marwan Hamadeh, Yassine Jabe και γόνοι μεγάλων πολιτικών οικογενειών όπως Taymour Jumblatt, Tony Frajineh και Michelle Tueni).
Κι ήρθε το μαστίγωμα του σιωνισμού και του μεγάλου του συμμάχου στην περιοχή, του μοναρχικού δικτατορικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, μέσα από την κάλπη και την ελεύθερη βούληση των πολιτών του Λιβάνου. Μια εκλογική νίκη που ήρθε την κατάλληλη ώρα, μετά τη νίκη του λαού της Συρίας: η συμμαχία Amal-Hezbollah, το κόμμα του Aoun και το Ahbash αφαιρεί τη συναίνεση από τους συμμάχους του Hariri!
Για να γίνει κατανοητή η μεταστροφή του εκλογικού σώματος, η εμπιστοσύνη που απέκτησαν απέναντι στη Χεζμπολάχ οι πολίτες και που δεν θα δούμε σε καμία "ανάλυση" των λεγόμενων "ειδικών" της δημοσιογραφίας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, αλλά και στους έχοντες μόνιμο στασίδι στα ΜΜΕ "πανεπιστημιακούς" αναλυτές σε διατεταγμένη υπηρεσία, ας δούμε τι συνέβη στην εκλογική περιφέρεια "Νότος 2", που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν σε πρώτη γραμμή μια πιθανή εισβολή από το Ισραήλ, με καταγεγραμμένα αποτελέσματα από 428 εκλογικά τμήματα, σε σύνολο 530. Η σιιτικες Χεζμπολάχ κι η Αμάλ ενωμένοι σε κοινό ψηφοδέλτιο κέρδισαν ΟΛΕΣ τις έδρες με 180.000 ψήφους, απέναντι στο σιιτικο ψηφοδέλτιο Al-Janoub Yastahik που χρηματοδοτεί κι ελέγχει η Σαουδική Αραβία που δεν ξεπέρασαν τις 10.000 ψήφους.
Ηττήθηκαν και τα πετροδολάρια.
Ο Άξονας της Αντίστασης κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή... Τώρα εναπομένει στο Παλαιστινιακό κίνημα να ζητήσει τη βοήθεια για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι την κλεμμένη πατρίδα τους. Τώρα η ιστορική Φατάχ οφείλει ν΄αποφασίσει: "διάλογο" που συνεχίζεται πάνω από 20 χρόνια με τους κατακτητές, ή Λευτεριά κι Ανεξαρτησία;
http://litlepost.blogspot.gr/2018/05/7-2018.html
Η συμμαχια Χεζμπολάχ – Αμαλ – Αουν φαίνεται πως θα κατακτήσει περισσότερες από τις μισές έδρες στη βουλή του Λιβάνου, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή.
Σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικά και ανεπίσημα αποτελέσματα, που επικαλέστηκαν πολιτικοί και ΜΜΕ, φαίνεται πως η συμμαχια της Χεζμπολαχ θα κερδίσει συνολικά 67 έδρες.
Το αποτέλεσμα αυτό, εάν επιβεβαιωθεί αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα δώσει ώθηση στη σιίτικη οργάνωση από πολιτική άποψη, καθώς τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι πολιτικοί που πρόσκεινται στη συμμαχια της Χεζμπολάχ θα εξασφαλίσουν απλή μεν, αλλά πάντως πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη λιβανέζικη Βουλή.
Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Σάαντ αλ Χαρίρι θα αναδειχθεί ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα του κομματος του (?) στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών και κατά συνέπεια είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρότι το κόμμα του οδεύει να απολέσει έδρες.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας. Στην επόμενη κυβέρνηση, όπως και στην απερχόμενη, αναμένεται να εκπροσωπούνται όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Η διαπραγμάτευση για τα κυβερνητικά αξιώματα προβλέπεται να διαρκέσει.
Κατά την ίδια πηγή, η συμμετοχή στη χθεσινή διαδικασία ήταν χαμηλή: περιορίστηκε στο 49,2%, από 54% στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί πριν από εννιά χρόνια.
Ένα χριστιανικό κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, που εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, θεωρείται επίσης ένας από τους νικητές της χθεσινής διαδικασίας, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του, στις 15 από τις οκτώ.

http://litlepost.blogspot.gr/2018/05/7-2018.html