Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδηλώσεις σε Θεσπρωτία για την Γενοκτονία των Μικρασιατών




 Εκδηλώσεις σε Θεσπρωτία για την Γενοκτονία των Μικρασιατών

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017.

Στη Νέα Σελεύκεια
Εκφράζοντας το αίτημα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας, η φιλόλογος Ελένη Τζομπαρτζόγλου, ζήτησε από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, κατά την ομιλία της στον εορτασμό της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (τελέστηκε δοξολογία  στο ναό αγίου Ιωάννου Νέας Σελεύκειας και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων),    να ιδρυθεί στο χωριό, Μουσείο Μικρασιατών. Είναι, όπως εξήγησε, ένα χρόνιο και επίμονο αίτημα των προσφύγων και των απογόνων τους, που ήρθε η ώρα για να ικανοποιηθεί. Το Μουσείο, πέρα από το γεγονός ότι θα φιλοξενήσει ενδιαφέροντα εκθέματα,  θα αποτελεί και  μια νοσταλγική ενθύμηση από την πατρώα γη. Αλλά και θα αποτελέσει αφορμή να διαδοθεί η πραγματική ιστορία της Μικράς Ασίας και να μη ξεχαστούν (η λήθη είναι πάντια επιζήμια), οι αποφάσεις και τα γεγονότα, που οδήγησαν στην καταστροφή της.

«Έγκλημα η μικρασιατική καταστροφή»
«Η Μικρασιατική καταστροφή ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία της, η κ. Τζομπαρτζόγλου. Αναφέρθηκε με ακρίβεια στοιχείων στο ιστορικό των γεγονότων, σημειώνοντας ότι  στη Μικρά Ασία υπήρξε μια γενοκτονία, εθνική εκκαθάριση, που προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού. Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού. Κι αυτό, γιατί αποκόπηκε  η μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή, με τον πιο δραματικό τρόπο.

Με δάκρυα στα μάτια!
Πρώτος κατέθεσε στεφάνι, με δάκρυα στα μάτια για τον ξεριζωμό, ηλικιωμένος εκπρόσωπος των Μικρασιατών Νέας Σελεύκειας. Η συγκίνησή του ήταν φανερή και μεταδόθηκε και στους παρευρισκόμενους. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας,  ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών Θωμάς Γκίκας, εκπρόσωποι των τοπικών αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Σελεύκειας Γιώργος Ιωάννου και νεαρή εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σελεύκειας. Εκτός των παραπάνω, παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δημάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης κ.ά.