Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή την διάταξη


Dimitris Skaltsas Argiros
για να κάνω μια ερώτηση ακόμη και η συνδεση της αναπηρικής συνταξης σε σχέση με την εθνική συνταξη μειώνει την αναπηρική στο βαθμο που με 20 ετη αναπηρίας και 80% η συνταξη κατα το πλείστον εφτανε στα 700 με 800 ευρω, ενω τωρα μιλάμε για 380 αν καταλαβα καλα, αν όχι ας μου τα εξηγησει τι δεν καταλαβαινω
1. Η αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου αποτελεί κατάφωρη αδικία, αφού η Εθνική Σύνταξη χορηγείται για την κάλυψη αποκλειστικά των βιοτικών αναγκών και ουδεμία σχέση με την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Η προβλεπόμενη αυτή μείωση που φτάνει έως και το 50% του αρχικού ποσού της Εθνικής Σύνταξης θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική εξαθλίωση και πείνα τους συνταξιούχους με αναπηρία. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι αδιανόητες και έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο από τη βουλή των Ελλήνων το 2012 και του Εθνικού μας Συντάγματος.
Η εν λόγω παράγραφος έρχεται σε ρητή αντίθεση με την παρ. 2 του άρθρου 6 του παρόντος κειμένου στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «Η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρμόδιος για την καταβολή της εθνικής σύνταξης είναι ο ΕΦΚΑ του παρόντος.».
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή την διάταξη και ζητάει να αντικατασταθεί με την εξής πρόταση: «Στους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας χορηγείται το 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη όπως αυτό ισχύει κάθε φορά». Η τελευταία πρόταση της παρ. 3 ζητάμε να αντικατασταθεί ως εξής: «Οι προσαρμογές αυτές δεν έχουν εφαρμογή σε όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 612/77 είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά, ή με βάση τις διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210 Α') είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά».