Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οι διαφορές Σιϊτών και Σουνιτών μουσουλμάνων


Φόβοι αναταραχής στη Μέση Ανατολή

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, έδωσε το βράδυ της Κυριακής, προθεσμία δύο ημερών στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα... Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη από εξαγριωμένο πλήθος διαδηλωτών, ως αντίποινα για την εκτέλεση του σαουδαραβα σειχη και 3 Σιιτών από το σαουδαραβικό καθυστερημενο σκοταδιστικο καθεστώς. «Είμαι βέβαιος ότι ο θάνατος μου θα δρομολογήσουν ανεπιθύμητες ενέργειες», είχε πει ο Νιμρ αλ Νιμρ πριν συλληφθεί. Οι εξελίξεις τον δικαιώνουν.

Ποιος όμως ήταν ο Sheikh Nimr: Εξέχον στέλεχος της σιιτικής μειονότητας, ηλικίας πενήντα και κάτι, ήταν από τους επικριτές των πράξεων της σουνιτικής βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, ο σεΐχης Νιμρ είχε συναντηθεί το 2008 με αμερικανούς αξιωματούχους κατά την οποία είχε κρατήσει αποστάσεις από αντιαμερικανικές και φιλο-ιρανικές δηλώσεις ορισμένων συμπατριωτών του της σιιτικής μειονότητας. Είχε επανειλημμένα συλληφθεί την περασμένη δεκαετία, και είχε ξυλοφορτωθεί από τους αστυνομικούς σε κάποια παό τις περιόδους κράτησής του. Ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στη μειονοτική σαουδαραβική σιιτική νεολαία.

Ισλάμ: μία θρησκεία δύο δόγματα Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι διαιρεμένος στα δύο: Σιίτες –Σουνίτες. Η διαμάχη τους οφείλεται σε μια παλιά διαμάχη που είχε ξεσπάσει μετά τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ και οφειλόταν στην διαδοχή του. Οι διαφορές μπορούν να επισημανθούν μόνον από τους μελετητές του δόγματος, των δοξασιών, των νομοθετημάτων της Σαρία και της γενικότερης θρησκευτικής οργάνωσης. Με αποτέλεσμα οι δύο ηγεσίες συχνά να βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Παρ΄όλο που τα δύο ισλαμικά δόγματα συνυπήρξαν επί αιώνες και μοιράζονταν τις ίδιες δοξασίες και τυπικό οι πρώτες διαμάχες ξέσπασαν σε μια χαρακτηριστική συνύπαρξή τους, μετα την επικρατηση των σιιτων, στο Ιράν.

Ποιοι οι Σουνίτες: Θεωρούνται ως οι ορθόδοξοι και πως αποτελούν τον παραδοσιακό κλάδο του Ισλάμ. Αποτελούν και την πλειοψηφία, κάπου 85-90% του μουσουλμανικού κόσμου. Κυρίαρχο δόγμα των Σουνιτών είναι ο ουαχαμπιτισμος της Σαουδικης Αραβιας από οπου προηλθαν η Αλ Καιντα, οι ταλιμπαν, και το DAES (ISIS), τα πιο καθυστερημενα δογματα του ισλαμοφασισμου. Γενικως, οι καθυστερημενοι σουνιτες γαμουνε κατσικια, θεωρουν τις γυναικες ζωα, και αποκεφαλιζουν κοσμο.

Ποιοι είναι οι Σιίτες: Στην αρχική ισλαμική ιστορία, οι Σιίτες εμφανίσθηκαν ως πολιτική παράταξη με την ονομασία «Σιίτες Αλί», ή το κόμμα του Αλί. Για τους Σιίτες ο Αλί, γαμπρός του προφήτη Μωάμεθ και οι διάδοχοί του έπρεπε να είναι επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας. Ο Αλί δολοφονήθηκε μετά από συνομωσίες και εμφύλιους πολέμους που είχαν ξεσπάσει στο Χαλιφάτο του. Στους γιους του Χασάν και Χουσεΐν είχαν αρνηθεί να αποκτήσουν δικαιωματικά το χαλιφάτο. Ο Χασάν μάλιστα, πιστεύεται ότι δηλητηριάσθηκε από τον Muawiyah, τον πρώτο χαλίφη της δυναστείας των Umayyad. Ο αδελφός του Χουσεΐν, σκοτώθηκε σε πεδίο μάχης μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του, σε ενέδρα στην Κούφα, όπου είχε προσκληθεί. Μετά τα γεγονότα εκείνα είχε ογκωθεί το κίνημα των Σιιτών. Πάντως, δεν υπάρχουν έντονα διακριτικά στοιχεία μεσσιανισμού στην πίστη των Σιιτών που δίνουν στην ιεραρχία των κληρικών τους, ευρύτατες πρακτικές ανεξαρτησίας για την ερμηνεία των ισλαμικών κειμένων. Η διαφορα των σιιτων από τους σουνιτες βρισκεται (εάν εξαιρεσει κανεις το Ιραν), ότι τα κινηματα τους κανουν αναφορες στη Δημοκρατια. Παραδειγμα, η Χεζμπολαχ στο Λιβανο, οι Αλεβιτες στην Τουρκια, και οι σιιτες στην Υεμενη στη Σαουδικη Αραβια και στο Μπαχρειν.

Η κοινότητα των Σιιτών υπολογίζεται στα 120-170 εκατομμύρια, αλλά αποτελούν περίπου το ένα δέκατο των Σουνιτών. Οι Σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία κυρίως στο Ιράν, το Ιράκ, το Μπαχρέιν,, και σύμφωνα με υπολογισμούς στην Υεμένη. Σιιτική μειονότητα υπάρχει στο Αφγανιστάν, την Ινδία το Κουβέιτ, το Λίβανο, το Πακιστάν, το Κατάρ τη Συρία, την Τουρκία, (οι Αλεβιτες), τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις χώρες που επικρατεί η σουνιτική πλειονότητα, η σιιτική κοινότητα αποτελεί και το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. Πολλές φορές διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις που υφίστανται αλλά και την καταπίεση. Ορισμένοι φανατικοί σουνιτικοί δογματικοί φετφά (ντοκτρίνες) εξαγγέλλουν μίσος εναντίον των Σιιτών. Πολλοι ισλαμοφασιστες καθυστερημενοι αρχιδοσουνιτες, δεν θεωρουν καν τους σιιτες μουσουλμανους. Η ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, το 1979 που έφερε στην κυβέρνηση το ριζοσπαστικό σιιτικό Ισλάμ αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τα συντηρητικά καθυστερημενα σουνιτικά καθεστώτα του Κόλπου. Η υποστήριξη της Τεχεράνης στους οπαδούς του σιιτικού κινήματος πήρε απάντηση από τους σειχιδες από τα κράτη του Κόλπου που είναι δουλοι των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων και εκτελουν εντολες τους να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τις σουνιτικές κυβερνήσεις.