Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει την τρόικα στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών


O Νότης Μαριάς καταγγέλλει την καταστροφική δράση της τρόικας στην Ελλάδα
Μιλώντας χθες το απόγευμα, 14/1/2014 σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, αφού κατήγγειλε την καταστροφική πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα έθεσε πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της καταγγελίας του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων καθώς επίσης της διαγραφής του επονείδιστου χρέους αλλά και της άμεσης εξόφλησης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι παρότι η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 214 δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές (χώρες ΕΕ/ΔΝΤ/ΕFSF) εντούτοις έχει πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους, χιλιάδες μαγαζιά κλειστά, πάνω από 4.000 αυτοκτονίες, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, μείωση τουλάχιστον κατά 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας ενώ η ελληνική κοινωνία έχει παγώσει από το κρύο λόγω του ακριβού πετρελαίου.
Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει και η πολιτική της λιτότητας έχει οδηγήσει σε ύφεση την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος έχει γίνει μη διαχειρίσιμο.
Το δημόσιο χρέος συνέχισε ο Νότης Μαριάς είναι επονείδιστο χρέος αφού δημιουργήθηκε με συμπαιγνία της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές και τις εποπτικές αρχές της ΕΕ οι οποίες παρότι γνώριζαν την υπερχρέωση της Ελλάδας εντούτοις δεν άσκησαν τις εποπτικές τους εξουσίες αφού όπως συνομολόγησε ο πρώην πρόεδρος του Ευrogroup κ. Γιούνκερ ο υπερδανεισμός της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτούσε και ενίσχυε τις αυξημένες εξαγωγές γερμανικών και γαλλικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε την κερδοσκοπική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αφού αρνήθηκε να μπει στο PSI κερδοσκοπεί ασύστολα σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Έτσι η ΕΚΤ έχοντας αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά και μάλιστα με έκπτωση τουλάχιστον 40% απαιτεί και επιτυγχάνει κάθε φορά λόγω της υποχωρητικότητας της ελληνικής κυβέρνησης την εξόφληση των εν λόγω ομολόγων στην ονομαστική τους αξία και έτσι πουλώντας αέρα κοπανιστό βγάζει κέρδος τουλάχιστον 40% συν το επιτόκιο. Μάλιστα ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το επιτόκιο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα οποία πληρώθηκε η ΕΚΤ προ ημερών είχαν επιτόκιο 6,5%.
Για τους λόγους λοιπόν αυτούς επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και διαγραφή του επονείδιστου χρέους,
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η δράση της τρόικας στην Ελλάδα δεν κατέστρεψε μόνο την ελληνική οικονομία αλλά έβλαψε και τη δημοκρατία αφού απαξίωσε το ρόλο των δημοκρατικών θεσμών συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κοινοβουλίου. Άλλωστε η κυβέρνηση ενεργεί κατ΄ εντολή της τρόικας για την εφαρμογή του αντικοινωνικού μνημονίου.
Επίσης το Μνημόνιο καταπάτησε τα στοιχειώδη δικαιώματα των ελλήνων πολιτών που προστατεύονται από το δίκαιο της ΕΕ.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τους βουλευτές της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών για το ιστορικό αλλά και τις διάφορες πολιτικές και νομικές πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ειδικότερα επισήμανε ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προέρχονται κυρίως:
1. Από τις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων το 1946 ύψους 108 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
2. Από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δισ. ευρώ πλέον τόκων.
3. Από τις οφειλές της Γερμανίας για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που προκάλεσαν οι θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ζητώντας τη συμπαράσταση των μελών της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου η Γερμανία να αναγκαστεί άμεσα να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα από τις γερμανικές αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ πλέον τόκων.