Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

ΤΕΕ: Ποια σημεία του οδικού δικτύου στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα για κατολισθήσεις

ΤΕΕ: Ποια σημεία του οδικού δικτύου είναι επικίνδυνα για κατολισθήσεις
Αναγκαίο κρίνει το ΤΕΕ τον συστηματικό έλεγχο του οδικού δικτύου της χώρας για να αποτραπούν και άλλες επικίνδυνες κατολισθήσεις, όπως αυτή στα Τέμπη, «όχι μόνο για να αποτραπούν επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα, αλλά, κυρίως, για να αποφευχθούν αποκλεισμοί περιοχών με εξαιρετικά επαχθείς συνέπειες».
Το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ έχει καταγράψει μια σειρά από κρίσιμες θέσεις του οδικού δικτύου στις οποίες η γεωλογική αστάθεια ή άλλοι σοβαροί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες διακοπές της κυκλοφορίας και στη συνεπαγόμενη ανάγκη χρήσης παρακαμπτήριων οδών.
Για το λόγο αυτό καλεί την Πολιτεία μέσω των Υπηρεσιών Συντήρησης να ελέγξει τα σημεία αυτά, ταυτόχρονα, όμως, να εντοπίσει τις παρακαμπτήριες οδούς, οι οποίες, σε ένα ενδεχόμενο κατολίσθησης ή κατάπτωσης θα δεχτούν τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, που θα προκύψουν.
Το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, πέρα από τα σημεία που ήδη έχει καταγράψει με βάση παλαιότερα περιστατικά, έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ την καταγραφή και άλλων σημείων του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ώστε να υποστηριχθεί το δύσκολο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι της κατολίσθησης στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, είχε προηγηθεί στον ίδιο άξονα, στην περιοχή Τερόβου, άλλη κατολίσθηση 09.11.2009, ενώ κατολίσθηση είχε σημειωθεί στις 27.10.2009 και στον γειτονικό εθνικό άξονα Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, στην περιοχή Ριζά. Εξάλλου, κατολίσθηση σημειώθηκε και στην οδό Ν. Φώκαια – Άφυτος, της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 20.12.2009, φαινόμενο που συνεχίστηκε ως σήμερα.
Τα περιστατικά αυτά αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον έξαρσης κατολισθητικών φαινομένων, επισημαίνει το ΤΤΕ και προσθέτει ότι «αυτό είναι επόμενο, λόγω της έντονης γεωμορφολογίας της χώρας μας, της γεωλογικής αστάθειας πολλών περιοχών, της έξαρσης καιρικών φαινομένων».
Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, τα σημεία που πρέπει άμεσα να διερευνηθούν είναι:
1. Ν.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, τμήμα Αιγίου – Πατρών, θέση Παναγοπούλα.
2. Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας, περιοχή Ηπειρωτικών Τεμπών.
3. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών, περιοχή Λαχανά.
4. Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, περιοχή Λυγιάς – γέφυρα Δέσπως.
5. Ε.Ο. Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο
α. Περιοχή Μακρακώμης.
β. Περιοχή Ανατολικής και Δυτικής Φραγκίστας.
γ. Περιοχή Παρακαμπυλίων (Άγιος Βλάσσης).
Οι περιοχές β και γ ανήκουν στο τμήμα Γέφυρα Επισκοπής – Αγρίνιο, ενώ η περιοχή α ανήκει στο τμήμα Καρπενήσι-Γέφυρα Επισκοπής.
6. Ε.Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας , Είσοδος Δελφών – Κασταλία Πηγή. Θέση δυσμενής λόγω του Αρχαιολογικού χώρου με εμπλοκή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ΚΑΣ .
7. Ε.Ο. Λαμίας – Άμφισσας, τμήμα Θερμοπύλες – Άμφισσα στη χιλιομετρική θέση 51.
Σαφώς μεγαλύτερος αριθμός επίμαχων σημείων εντοπίζεται στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, συνολικού μήκους περίπου 33.000 χιλιομέτρων, η συντήρηση του οποίου αποτελεί έργο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι "τόσο οι καταπτώσεις στα Τέμπη, όσο και το νέο περιστατικό κατολίσθησης στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας το οποίο προκάλεσε ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας στον νευραλγικό εθνικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας (6.1.2010), θέτουν επί τάπητος το ζήτημα του συστηματικού ελέγχου του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας, όχι μόνο για να αποτραπούν επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα, αλλά, κυρίως, για να αποφευχθούν αποκλεισμοί περιοχών με εξαιρετικά επαχθείς συνέπειες". Καλεί δε την Πολιτεία μέσω των Υπηρεσιών Συντήρησης να ελέγξει τα σημεία αυτά και να εντοπίσει τις παρακαμπτήριες οδούς, που σε ένα ενδεχόμενο κατολίσθησης ή κατάπτωσης θα μπορούν να δεχτούν τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, που θα προκύψουν. Όπως τονίζει το Επιμελητήριο, της κατολίσθησης στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας, είχε προηγηθεί στον ίδιο άξονα, στην περιοχή Τερόβου, άλλη κατολίσθηση 09.11.2009, ενώ κατολίσθηση είχε σημειωθεί στις 27.10.2009 και στον γειτονικό εθνικό άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στην περιοχή Ριζά. Παράλληλα, κατολίσθηση σημειώθηκε και στην οδό Ν. Φώκαια - Άφυτος, της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 20.12.2009, φαινόμενο που συνεχίστηκε ως σήμερα.
 
in.gr
 
 Πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες
Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες. Την Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης και πιθανώς σε περιοχές της ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο.
Αναλυτικά η πρόγνωση:
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Nεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς κυρίως το βράδυ. Oι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την δια ένταση. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στις βορειότερες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 in.gr