Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Mουργκάνα. Είναι κρίμα να σκοτώνουμε τον τόπο μας

ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ. Είναι κρίμα να σκοτώνουμε τον τόπο μας
Παρότι είμαστε από την αρχή σύμφωνοι στο γενικό πνεύμα του πρώτου «Καποδίστρια», που δημιούργησε δήμους στο Νομό Θεσπρωτίας, πιστεύουμε ότι με τον δεύτερο «Καποδίστρια» - αν κάποια στιγμή ακολουθήσει - πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα που δεν δόθηκε σημασία ή δεν φαινόταν τόσο σοβαρό.
Η Μουργκάνα μπορεί εύκολα να οργανωθεί σε έναν ορεινό δήμο της Θεσπρωτίας, που θα προβάλει πιο σωστά τα δημοτικά του προβλήματα, ώστε να μπορούν να βρουν ικανοποιητικές λύσεις. Συν τον τοπικό ιδιαίτερο πολιτισμό της. Και θα έχει τις κρατικές υπηρεσίες -αυτές που πραγματικά χρειάζεται- κοντά στον δημότη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ρεαλισμός πρέπει να κυριαρχήσει για το καλό όλων και να δοθεί μία δίκαιη λύση. Αν με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2» γίνουν μεγαλύτεροι δήμοι, τότε να γίνει μια προστατευμένη περιοχή, οικιστικά και λαογραφικά. Είναι κρίμα μια Μουργκάνα ζωντανή πριν τον «Καποδίστρια», να καταλήξει λίγα χρόνια μετά μια έρημη και παρατημένη γωνιά της Θεσπρωτίας, αδιάφορη για επίσκεψη ή εργασία ακόμα και για τους ίδιους τους Θεσπρωτούς".
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
thesprotia@gmail.com
Υ.Γ. Το αυτό ισχύει και για καταστροφικές παρεμβάσεις στο Δήμο Φιλιατών, που ανήκει η Μουργκάνα σήμερα.
http://e-thesprotia.pblogs.gr/


από thesprotos-panta.blogspot.com/
Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με τους Οικολόγους Πράσινους Θεσπρωτίας. Είμαι εναντίον και του 1ου και του 2ου Καποδίστρια. Είμαι υπέρ της κοινότητας, που είναι αρχέγονη στον ελληνικό χώρο, και αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας. Η κατάργηση των κοινοτήτων έγινε όχι για όφελος των πολιτών, αλλά για οφέλεια του κράτους, για να μπορεί ευκολότερα να επιβάλλει χαράτσια, κατά την τουρκική προσφιλή του συνήθεια. Αλλωστε, όπως λέει και ένα σύνθημα, το μικρό είναι όμορφο. Το μικρό, δηλαδή η κοινότητα. Και όχι ο Δήμος, ο οποίος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις κοινότητες. Και αυτό το βλέπουμε πιο χαρακτηριστικά στο Δήμο Φιλιατών, που είναι ο Δήμος με τις περισσότερες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα!
Και κάτι ακόμα
Ο Καποδίστριας Νο 2 θα είναι τρισχειρότερος από τον 1. Γιατί ο Καποδίστριας Νο2 λέει ότι πρέπει να ενωθούν οι Δήμοι που προέκυψαν απο τον 1, σε τεράστια υδροκέφαλα τέρατα. Δηλαδή όλη η Αθήνα να γίνει ένας Δήμος, και όλη η Θεσπρωτία ένας Δήμος. Και είναι προφανές νομίζω, ότι αυτό δεν γίνεται για το συμφέρον των Δημοτών, αλλά για το συμφέρον της κρατικής μηχανής, και των μανδαρίνων που την απομυζούν




ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η θέση μας για τον γιγαντισμό των δήμων από το έτος 2007 δεν άλλαξε και είναι αυτή:
http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/10/kapodistrias-2-me-aformh-mia-fwtografhsh.html
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2: Με αφορμή μια φωτογράφηση...
Η ξενιτιά και η εσωτερική μετανάστευση ένα-παλιό- αίτιο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα χωριά αδειάζουν, κάθε μέρα και περισσότερο, από τους κατοίκους τους. Σε λίγο με την κρατική αδιαφορία και αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις βαθμίδες της, θα τα οδηγήσουν σε οριστική εγκατάλειψη, ακόμα και την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.
Οι βασικές υποδομές δεν υπάρχουν και όλα κινούνται γύρω από την έδρα ενός δήμου. Τα σχολεία στις περισσότερες κοινότητες-τώρα δημοτικά διαμερίσματα- είναι κλειστά. To ίδιο και οι αστυνομικοί σταθμοί, τα αγροτικά ιατρεία, ταχυδρομεία, ΟΤΕ, οι υπηρεσίες... Όταν δεν υπάρχει τίποτα πώς να μείνεις στο χωριό που αγαπάς; Και όταν μάλιστα είναι ορεινό;...
Τελευταία η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδια για τον Καποδίστρια (2) που αντί να διορθώνει τον (1) αποφασίζει ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση δήμων και περιφερειών. Και ερωτώ ο αφελής. Αν εκεί που έχουμε 10 δήμους αποκτήσουμε 2 πώς θα αναπτυχθεί ο οικισμός, το χωριό, η κωμόπολη; Ή θα θυσιαστούν όλα στο «γενικότερο καλό»...και στη διευκόλυνση του κράτους μεταφέροντας τα βάρη του στην Περιφέρεια νέας μορφής;
Γιάννης Βέλλης
Υ.Γ. Δεν είμαι αρνητικός στις αλλαγές ή την ανάπτυξη αλλά δεν δέχομαι τη θυσία καμίας τοπικής κοινωνίας, όσο μικρή και αν είναι αυτή, σε αόριστα συμφέροντα. Το γενικό συμφέρον έχει πολλές παραμέτρους, όχι αυτή που θέλει να βλέπει η εκάστοτε κυβέρνηση ως σωστή.



Δήμος Φιλιατών
Ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος του νομού Θεσπρωτίας με έδρα τους Φιλιάτες. Άνθρωποι φιλόξενοι, ευχάριστα υποδέχονται τον επισκέπτη στα ζωντανά πανηγύρια του καλοκαιριού. Μια περιοχή με παρθένα φύση, γεμάτη φως και χρώματα διαφορετικά από εποχή σε εποχή. Εδώ τα βουνά, τα ποτάμια και τα μονοπάτια, χαρίζουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που συνοδεύεται από το έντονο άρωμα του φασκόμηλου, του θυμαριού, της φλαμουριάς.
Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. ιδρύεται η αρχαία πόλη Γιτάνη, πρωτεύουσα του «Κοινού των Θεσπρωτών» σε φυσικά οχυρή θέση περιβαλλόμενη στο μεγαλύτερο μέρος της από τον ποταμό Καλαμά. Σώζονται πολυγωνικά τείχη και η ανασκαφική έρευνα δημόσια έχει αποκαλύψει μια στοά στο χώρο της αρχαίας αγοράς, δημόσια οικοδομήματα, μικρό ναό και τμήμα λίθινου θεάτρου της πόλης χωρητικότητας 5500 θέσεων. Η Ι.Μ. Γιρομερίου που ιδρύθηκε από τον Άγιο Νείλο τον Εριχιώτη στις αρχές του 14ου αι. και Ι.Μ. Καμίτσιανης (1613) αποτελούν τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής.
Στους παραδοσιακούς οικισμούς (Πλαίσιο, Φοινίκι, Γιρομέρι, Φανερωμένη, Σίδερη, Τσαμαντάς) διατηρούνται μέχρι σήμερα πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτοι δρόμοι, παλαιά γεφύρια, πόρτες, βρύσες. Όλα, θαυμάσια δείγματα της Μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Πηγή: Νομαρχία Θεσπρωτίας (Επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Θεσπρωτίας)
http://www.thesprotia.gr/newsdesk_info.php?newsPath=34_107&;newsdesk_id=89