Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Αλλαλούμ με το νέο μέτρο κατά του καπνίσματος στην Ηγουμενίτσα

Αλλαλούμ με το νέο μέτρο κατά του καπνίσματος στην Ηγουμενίτσα
Εφαρμογή νόμου κατά του καπνίσματος, μία εβδομάδα μετά, τι λένε οι τοπικοί μας άρχοντες, οι υπηρεσίες, οι επιχειρηματίες και οι θαμώνες
Μία εβδομάδα ακριβώς έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος για την εφαρμογή απαγόρευσης του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη και σε πρώτη φάση μάλλον ζημιά έχει φέρει και λιγότερο την επί της ουσίας εφαρμογή του μέτρου. Τίποτα δεν είναι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο από την πλευρά της πολιτείας και των αρμοδίων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενώ ή άμεσα εμπλεκόμενοι καταστηματάρχες είτε τηρούν αποσπασματικά, είτε με την δική τους αντίληψη και ερμηνεία την εφαρμογή του μέτρου.
Αυτό είναι και το σκεπτικό του σημερινού μας ρεπορτάζ που επιθυμεί να φωτίσει καταστάσεις και να κάνει διαπιστώσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του νόμου αλλά και την επίδραση του στο οικονομικό πεδίο που δείχνει να είναι αρνητική για τον τζίρο των εν λόγω καταστημάτων.
Τι γίνεται τελικά με το νέο νόμο κατά του καπνίσματος και πόσοι τον τηρούν; Τι λέει ο δήμος , η νομαρχία και οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος; Τι δηλώνει ο απλός κόσμος για το νέο μέτρο και πόσο αυτό επηρεάζει τις εξόδους τους; Ρωτήσαμε και μάθαμε πληροφορίες και ιδού τα αποτελέσματα, τι μας δήλωσε ο καθένας!
Νομαρχία- Βασίλης Γιόγιακας
«Στην υπηρεσία μας το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρώς και τηρείται από κάθε υπάλληλο. Έχει βγει η εγκύκλιος η οποία λέει επακριβώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να πληροφορηθούν από την νομαρχία και το δήμο όσο αφορά τα νέα μέτρα. Σύντομα θα βγουν και κλιμάκια ελέγχου από τις υπηρεσίες μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων».
Δημος-κ. Πανταζής (υπεύθυνος για τις εγκύκλιους)
«Έχει βγει η εγκύκλιος για τα αντικαπνιστικά μέτρα αλλά όσο αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από 70 τ.μ. και κάτω όπου το κατάστημα ορίζεται ως καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Για μεγαλύτερα καταστήματα δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος αλλά σύντομα θα ενημερωθούν τα καταστήματα και για αυτό».
Δημοτικός Σύμβουλος-επιχειρηματίας,
Ιωάννης Γόγολος (Ντα κόπα)
«Έχω να εκφράσω τη γνώμη μου και από τις δύο πλευρές αφού ο ίδιος έχω κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αφού οι αποφάσεις πάρθηκαν για τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος από την 1η Ιουλίου, οι τοπικές αρχές δεν φρόντισαν να είναι έτοιμες ώστε να μπορούν να ενημερώσουν εγκαίρως τους καταστηματάρχες για την εφαρμογή του μέτρου με όλες τις λεπτομέρειες με αποτέλεσμα να επικρατεί μία κατάσταση άγνοιας. Συνεχώς όλοι οι καταστηματάρχες ρωτάμε για τα νέα μέτρα και τι πρέπει να κάνουμε».
Επιχειρηματίας- Παναγιώτου Βασίλης(Νταλί)
«Το νέο μέτρο έχει επηρεάσει πολύ τα καταστήματα. Καφε-βαρ χωρίς τσιγάρο σημαίνει άδειο μαγαζί. Ειδικά το χειμώνα ο κόσμος θα κλειστεί στο σπίτι. Παίρνουμε τηλέφωνο στις υπηρεσίες για το τι πρέπει να κάνουμε και δεν μας ενημερώνει κανείς όσο αφορά το χώρισμα του μαγαζιού ή τον εξαερισμό αφού το κατάστημά μας είναι πάνω από 70 τ.μ. Μέσα στο μαγαζί έχουμε μαζέψει όλα τα τασάκια ενώ έξω υπάρχουν. Όλος ο κόσμος συγκεντρώνεται έξω από το μαγαζί στο όρθιο, ενώ μέσα οι καρέκλες είναι άδειες».
Επιχειρηματίας-Βαγγέλης Τούκας(Τραμ)
«Δεν έχουμε ενημερωθεί πλήρως για τα νέα μέτρα. Ο νόμος αυτός δεν θα περάσει. Εγώ ο ίδιος είμαι αντικαπνιστής, αλλά δεν μπορώ να διώξω τον κόσμο και να μην τους αφήνω να καπνίζουν. Έχω μεγάλο κατάστημα και τα τασάκια μου θα παραμείνουν σε όλα τα τραπέζια. Τώρα το καλοκαίρι δουλεύω με τα τραπέζια της αυλής...το χειμώνα δηλαδή τι θα κάνω; Είμαι κατά του μέτρου γιατί θα κάνει ζημιά σε όλα τα καταστήματα».
Γνώμη του κόσμου-υπάλληλος καφετέριας
«Είναι τραγικό. Όλοι κλαίγονται για τα νέα μέτρα αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Τα τασάκια βρίσκονται πάνω σε όλα τα τραπέζια και όλοι καπνίζουν κανονικά σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Δεν υπάρχουν έλεγχοι για το τσιγάρο. Κάποια καταστήματα έχουν βγάλει άδειες για καπνίζοντες όσοι είχαν το δικαίωμα κάτω από 70 τ.μ. ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν όπως και πριν. Είμαι κατά την εφαρμογή του νέου μέτρου. Αν το μέτρο εφαρμοστεί κανονικά και εμείς θα χάσουμε την εργασία μας στα καταστήματα αλλά και δεν θα έχω όρεξη να βγω από το σπίτι αφού το τσιγάρο συνοδεύεται πάντα με τον καφέ , το ποτό και τη βόλτα».
"Μπάχαλο" με τα αντικαπνιστικά μέτρα
Τα προβλήματα
Από τα βασικά προβλήματα που καταγράφηκαν για την εφαρμογή του περιοριστικού νόμου είναι: Η απαγόρευση βρήκε τον Δήμο μη ενημερωμένο, τους δε καταστηματάρχες σε αμηχανία, αφού δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση. Η ελλιπής ενημέρωση κυρίως των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μη έγκαιρη δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης που περιγράφει τις προδιαγραφές για τους χώρους των καπνιζόντων. Η απουσία διάθεσης κάποιων πολιτών να συμμορφωθούν στην καπνοαπαγόρευση
από e-igoumenitsa.gr από εφημερίδα Βδέλλα