Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Μερικές αλήθειες που πρέπει να ακουστούν

 

Το μεγάλο ιστορικό και πολιτικό λάθος της Αριστεράς.

1.Για το μεταναστευτικό ζήτημα καλά θα κάνει η Αριστερά να εξετάσει τις θέσεις και την πολιτική του Καρλ Μαρξ,του Φρηντριχ Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών. Τότε θα καταλάβει σε τι κινούμενη άμμο έχει πέσει και τι ζημιά κάνει τρεις δεκαετίες τώρα στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Τότε θα καταλάβει τι είναι αυτό που ενισχύει την Ακροδεξιά στις κοινωνίες και ιδιαίτερα μέσα στην εργατική τάξη. Τότε θα καταλάβει ότι πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την εθνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια εργατική τάξη. Τότε θα καταλάβει ότι είναι καλύτερα να αυτομαστιγωθει στις πλατείες των χωριών και των πόλεων και να μετανοήσει για το παγκόσμιο έγκλημα που έχει διαπράξει μαζί με τα κόμματα του κεφαλαίου, τους καπιταλιστές,τις καλοπληρωμένες ΜΚΟ, και τους δουλεμπόρους και τους κάθε λογής εισαγωγείς του εμπορεύματος εργατική δύναμη.

Κι όπως έλεγε ο Καρλ Μαρξ:"Πρέπει να κάνουμε τη ντροπή περισσότερο ντροπιασμένη, δημοσιεύοντας την"!

2.Σ'αυτόν τον κοπρολακκο την Αριστερά την έριξε ο αποστάτης του μαρξισμού, ο Καρλ Κάουτσκι, τον οποίο ο Λένιν τότε, το 1907, τον θεωρούσε ως αυθεντία, πριν τον διαολο- στείλει το 1914. Αλλά μέσα στον βάλτο των αντιμαρξιστικων θέσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα έπεσε και ο Λένιν. Το 1922 έπεσε και όλη η Τρίτη Διεθνής - αργότερα και η Τέταρτη Διεθνής. 

Μόνο με την επιστροφή στον Μαρξ,τον Ένγκελς και τη Πρώτη Διεθνή μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της Αριστεράς. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα κάτω , από την εργατική τάξη. Η αριστερά των σαλονιών,των δουλεμπόρων και των ΜΚΟ, καθώς τρέφεται από το χρηματιστικό κεφάλαιο του πλανήτη, θα συνεχίσει να παίζει τον βρώμικο και αντεργατικο της ρόλο

Τα αστικά κόμματα,της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, τρέφονται από τις αντιμαρξιστικες θέσεις της Αριστεράς για το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν η Αριστερά κατέβαινε με τις θέσεις και την πολιτική του Καρλ Μαρξ,του Φρηντριχ Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών,τότε όλη η Ακροδεξιά θα εξαφανιζοταν, ενώ η Δεξιά θα ήταν στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο.

3. Στο βιβλίο μου:"Μαρξισμός και σύγχρονη μετανάστευση" – Δημήτρης Ντούσας, παραθέτω και σχολιάζω 21 κείμενα των γεναρχων του προλεταριακου διεθνισμού, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο 50 χρόνων, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Όσοι νομίζουν ότι οι συνθήκες του 19ου αιώνα και του 20ου ή και 21ου αιώνα είναι ριζικά διαφορετικές γελιουνται. Το κεφαλαιοκρατικο σύστημα ήταν και είναι το ίδιο• ίδιος είναι και ο τρόπος παραγωγής• ίδιες είναι και οι σχέσεις ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης • το κεφάλαιο εισήγαγε και συνεχίζει να εισάγει φτηνά και υποτακτικά εργατικά χέρια, χέρια που να διαιρούν τους εργάτες.

4. Προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην εργατική τάξη της χώρας και του κόσμου όσοι συσκοτίζουν ή θολώνουν τα ιδεολογικά και πολιτικά νερά, ξεστρατιζοντας τη συζήτηση για τα εμβόλια. Είναι καιρός να δούμε ξανά τις θέσεις και τις πολιτικές αρχές του Καρλ Μαρξ, του Φρηντριχ Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το μεταναστευτικό ζήτημα. Τελεία και παύλα. 

Και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα πάμε με τον Μαρξ ή με τον αποστάτη Κάουτσκι.

Ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, δεν πηγαίνει να ψηφίσει, γιατί νιώθει πως αυτή η Αριστερά, με τέτοιες αφελείς, ανιστορητες, αντεργατικες και αντιμαρξιστικες θέσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, δεν την εκφράζει. Ένα άλλο μέρος παρασύρεται από τη δημαγωγία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική, ιδεολογική και φιλοσοφικη επανεκκίνηση της Αριστεράς με βάση τις θέσεις και την πολιτική του Καρλ Μαρξ, του Φρηντριχ Ένγκελς, και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών.

5. Η ντροπή και η ενοχή βαραίνουν αυτούς που είναι οι οικονομικοί, οι ηθικοί και οι πολιτικοί αυτουργοί της μετανάστευσης, δηλαδή του σύγχρονου δουλεμπορίου. Έγραφε ο Καρλ Μαρξ:" Ο σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας". Όλοι αυτοί είναι που έχουν καλλιεργήσει την επικίνδυνη αυταπάτη,τη φενάκη, πως οι εργατικές κοινωνίες της Ελλάδας και της Ευρώπης θέλουν ταχατες τα ξένα εργατικά χέρια. Αυτοί και μόνο αυτοί θα πρέπει να ντρέπονται και να λογοδοτούν για τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των ανθρώπων (ξένων και ντόπιων).

6. Πολλοί Αριστεροί, δογματικοι και φανατικοί, μην έχοντας καμία σχέση με την υλιστική διαλεκτική, ούτε καν και με τον Βολταίρο, δεν αντέχουν τη μαρξιστική κι εργατοδιεθνιστικη θέση και πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να γκρεμίσουν την Αριστερά και να φέρουν τη Δεξιά και την Ακροδεξιά στην κυβέρνηση.

Το πολιτικό ωστόσο διακυβευμα είναι:

Ή θα επιστρέψουμε στον Μαρξ για το μεταναστευτικό ζήτημα ή θα εξαφανιστουμε από τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

7. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν στον διάλογο και στην κατανόηση της κατάστασης. Για το μεταναστευτικό ζήτημα έχω γράψει δύο βιβλία. Το πρώτο το ανέφερα παραπάνω. Το δεύτερο, που έχει άλλα δέκα νέα κείμενα των Μαρξ- Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών, τα έχω ενσωματώσει στο βιβλίο μου:"Φιλοσοφία του ιστορικού γίγνεσθαι", Δεκέμβριος 2022. Ανάλογες επιθέσεις δέχτηκα και όταν στα εργατικα σωματεία έβαζα το ζήτημα των διακρίσεων κατά των Τσιγγάνων. Τότε κάποιοι εργολάβοι της Αριστεράς ήθελαν με τα γκρέιντερ να με πετάξουν στα χαντάκια! 

8. Ο Καρλ Μαρξ δεν κάλεσε ποτέ την αστυνομία, τον στρατό ,τη Frontex ή το ΝΑΤΟ, για να φυλάξει τα σύνορα καμιάς χώρας από τους εισαγόμενους ξένους εργάτες. Η φύλαξη των συνόρων ήταν έργο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών, των εργατικών συνδικάτων και των εθνικών τμημάτων της Διεθνούς. Ο ίδιος ο Μαρξ πήγαινε στα λιμάνια, στις αποθήκες, στους σιδηροδρομικους σταθμούς του και στους άλλους τόπους απόρριξης των εισαγόμενων ξένων εργατών και τους εξηγούσε ποιο είναι το ταξικό τους καθήκον, τους έδιναν τρόφιμα και με το επόμενο καράβι τους γύριζαν πίσω στην πατρίδα τους, για να αγωνιστούν εκεί εναντίον των δικών τους κεφαλαιοκρατων.

Είναι ιδεολογικό και πολιτικό λάθος να χαρακτηρίζουμε ως δεξιό ή κρυπτοφασιστα όποιον έχει τις θέσεις του Μαρξ για το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να πούμε και τον Μαρξ φασίστα, εθνικιστή,ξενοφοβο καθώς ήταν υπέρ της επιστροφής των νεοεισαγομενων ξένων εργατών στην πατρίδα τους. Ποιος όμως αριστερός τολμά να πει κάτι τέτοιο για τον Μαρξ, χωρίς να χαρακτηριστεί ο ίδιος φασίστας; Και καλώς θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοιος. Γιατί όπως έλεγε ο Λέων Τρότσκι, όποιος πολεμά τον μαρξισμό είναι φασίστας. Κι όμως εύκολα το λέμε για τους ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει τις θέσεις του Μαρξ για το μεταναστευτικό ζήτημα.

9. Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας: Πόσοι από εμάς έχουμε διαβάσει τα κείμενα και τις συνεντεύξεις του Μαρξ, του Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το μεταναστευτικό ζήτημα - πριν μιλήσουμε και πούμε το οτιδήποτε σχετικό;

Ο Καρλ Μαρξ και η Διεθνής Ένωση Εργατών ήταν ενάντια στη μετανάστευση. Άλλωστε για αυτό ιδρύθηκε και η Διεθνής Ένωση Εργατών, η Πρώτη, δηλαδή, Κομμουνιστική Διεθνής: Για να παρεμποδίζει τη μεταφορά ξένων εργατών από χώρα σε χώρα. Ναι ,ο Μαρξ, ο Ένγκελς και η Διεθνής Ένωση Εργατών έβαλαν πρακτικά ένα τέρμα στη μετανάστευση. Τους εξηγούσαν γιατί δεν πρέπει να φύγουν από τη χώρα τους και γιατί πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή, όταν είχαν ήδη φύγει και τους γύριζαν πίσω. Έτσι απλά. Έτσι απλά τα γράφει και τα λέει ο ίδιος ο Μαρξ.Το ίδιο έκανε και η Β' Σοσιαλιστική Διεθνής μέχρι το 1907-πριν ο Κάουτσκι υιοθετήσει την πολιτική του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού.

10.Το ιστορικό γίγνεσθαι δεν το διέπει η μοιρολατρία ή η μοίρα. Οι άνθρωποι, έλεγε ο Καρλ Μαρξ και ο Φρηντριχ Ένγκελς, δημιουργούν σε τελική ανάλυση την ιστορία. Συνεπώς, η ιστορία διέπεται και από τον νόμο της πάλης των τάξεων. Η μετανάστευση δεν είναι φυσικό γεγονός αλλά κοινωνικό και ιστορικό γεγονός. Η κυρίαρχη τάξη εφαρμόζει την πολιτική που προωθεί τα ταξικά συμφέροντα της. Το ζητούμενο για μας είναι τι κάνει η εργατική τάξη, αν δηλαδή προωθεί μια δικιά της ανεξάρτητη πολιτική ή αν είναι τόσο αλλοτριωμενη που υιοθετεί την πολιτική του κεφαλαίου. Οι περισσότερες πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς έχουν υιοθετήσει και προωθούν την πολιτική και την ιδεολογία του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε ότι αφορά , λοιπόν ,τους μετανάστες η θέση του Μαρξ ήταν σαφής.

11. Σε ότι αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες ο Μαρξ και η Διεθνής Ένωση Εργατών ήταν εξίσου σαφεις: Έδειχναν αλληλεγγύη μονάχα για τους κομμουναριους και τους επαναστάτες -δημοκρατες πολιτικούς πρόσφυγες. Δεν έδειχναν καμία διάθεση αλληλεγγύης σε αντεπαναστάτες πολιτικούς πρόσφυγες.

12. Αλλά είναι προφανές πως δεν μπορεί να δοθούν εδώ όλες οι θέσεις και οι πολιτικές αρχές του Καρλ Μαρξ, του Φρηντριχ Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το μεταναστευτικό ζήτημα. Για μια πληρέστερη ενημέρωση και γνώση μπορεί να ανατρέξει κανείς στο έργο των γεναρχων του προλεταριακου διεθνισμού και κομμουνισμού καθώς και στα βιβλία μου που έχω αναφέρει πιο πάνω. Γιατί, δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν και κακοπροαίρετοι άνθρωποι, που δεν θα τους ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά η έκφραση του εσωψυχου τους, ακόμα και αν χρειαστεί για αυτό να λασπολογησουν...

13. Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρηντριχ Ένγκελς δεν μιλούσαν υποτιμητικά για τους εισαγόμενους από το κεφάλαιο ξένους εργάτες . Εκείνο που τόνιζαν ήταν πως δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν υποτακτικά όργανα του κεφαλαίου, πως δεν πρέπει να λιποτακτησουν από την ταξική πάλη στην πατρίδα τους και πως αν μεταναστεύσουν θα γίνουν τελικά η αιτία του ρατσισμού και των εθνοφυλετικων συγκρούσεων. Για αυτό και τόνιζαν πως το καλύτερο θέρετρο του αγώνα τους είναι η χώρα στην οποία είναι πολίτες της. Ο Μαρξ και η Διεθνής Ένωση Εργατών ανέλαβαν το ιστορικό καθήκον να ενημερώσουν και να οργανώσουν την παγκόσμια εργατική τάξη για να μην δέχεται να λιποτακτει από την ταξική πάλη στη χώρα της.

14.Η Αριστερά γενικά και πολλοί αριστεροί έχουν διαστρεβλώσει, εχουν αντιστρέψει τις θέσεις και τις πολιτικές αρχές του Καρλ Μαρξ, του Φρηντριχ Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ουσιαστικά έχουν δυσφημίσει τον κλασικό μαρξισμο των Μαρξ και Ένγκελς και τον έχουν κάνει απωθητικό μέσα στην εργατική τάξη της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Εμφανίζουν έναν Μαρξ να είναι υπέρ της μετανάστευσης, να πηγαίνει στα λιμάνια και να φωνάζει:"σύνορα ανοικτά ζητά η εργατιά" ή "αλληλεγγύη στους μετανάστες". Όλες οι καλοπληρωμένες ΜΚΟ και οι "αντιρατσιστικές" οργανώσεις είναι χυδαία κι αγοραία αντιμαρξιστικες. Ας το πω μια ακόμα φορά: Αν οι θέσεις και οι πολιτικές αρχές του Καρλ Μαρξ, του Φρηντριχ Ένγκελς και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών είναι εθνικιστικές, ακροδεξιές και φασιστικές, τότε να βγουν όλες οι Αριστερές οργανώσεις και να το πούνε δυνατά. Αλλά , ως τότε, δεν μπορεί να βρίζουν αδιάκοπα όποιον έχει τις θέσεις του Μαρξ για το μεταναστευτικό ζήτημα ως εθνικιστή και ακροδεξιό. Ωστόσο μέσα στην Αριστερά δρουν οι πληρωμένες ΜΚΟ, όλα αυτά τα στρατευμένα άτομα του κεφαλαίου. Είναι οι εθνικοί και οι διεθνείς σουλατσαδοροι. Η Αριστερά έχει αλωθεί από όλους αυτούς. Αυτοί βρίσκονται πίσω από την λάσπη που εξαπολύουν απέναντι σε όποιον επιμένει να είναι μαρξιστής. Αυτοί μαζί με τους ακροδεξιούς και το χρηματιστικό κεφάλαιο που βρίσκεται πίσω τους και τους χρηματοδοτεί.

15. Η Αριστερά και οι ηγεσίες των συνδικάτων, όπως της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ ,των Ομοσπονδιών καθώς και πολλών σωματείων, έστειλαν ένα πολλαπλό μήνυμα προς τους υποψήφιους για μετανάστευση ξένους εργάτες. Έτσι και αντί να οργανώσουν μια παγκόσμια καμπάνια με όλα τα κόμματα και τα συνδικάτα του κόσμου ενάντια στην πολιτική της μετανάστευσης, ενάντια στην πολιτική διεθνούς μεταφοράς ξένων εργατών από χώρα σε χώρα, έκαναν το ακριβώς αντίθετο:

α) Υποστήριξαν ιδεολογικά και πολιτικά την μετανάστευση. Τη θεώρησαν ως προοδευτικό γεγονός και όχι ως ένα κύριο όπλο του κεφαλαίου για να τσακίσει κάθε εργατική κατάκτηση των ντόπιων εργατών.

β) Έστειλαν το μήνυμα στους ξένους εργάτες πως στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι καλοδεχούμενοι, τουλάχιστον από αυτούς, παραγνωρίζοντας τη θέση του Μαρξ και του Ένγκελς ότι η μετανάστευση είναι η αιτία του ρατσισμού και του δουλεμπορίου.

γ) Αντί στα λιμάνια και στους άλλους τόπους εισαγωγής ξένων εργατών να μοιράζουν τα κείμενα των θέσεων του Μαρξ και της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το μεταναστευτικό ζήτημα, και να προσπαθούν να τους εμποδίσουν στον εκπατρισμό ή στην εισαγωγή τους σε άλλη χώρα, πήγαιναν και τους καλοδεχονταν με κίβδηλα συνθήματα, όπως "σύνορα ανοικτά ζητά η εργατιά", αποκρύπτοντας την αλήθεια των διαθέσεων των ντόπιων εργατών.

δ) Τόνιζαν πως οι ξένοι εργάτες είναι χρήσιμοι για την κοινωνία, γιατί θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς και το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, ομολογώντας ανοιχτά και ξεδιαντροπα πως τους χρησιμοποιούν...

ε) Υποστήριζαν την άποψη ότι οι ξένοι εργάτες κάνουν εργασίες που δεν κάνουν οι γηγενείς εργάτες, όταν έβλεπαν οτι το εργοδοτικό κεφάλαιο εξαπολύει άγριο εργασιακό πογκρομ εναντίον των ντόπιων εργατών τους οποίους αντικαθιστά με φθηνούς και υποτακτικούς ξένους εργάτες.

στ) Συμμετείχαν σε Επιτροπές των Περιφερειών, που προβλέπονται από τους δουλεμπορικούς νόμους, και υποστήριζαν την εισαγωγή ξένων εργατών μέσω των ελληνικών Πρεσβειών στις χώρες εξαγωγής εργατών, όταν γύρω υπήρχε υψηλή ανεργία των ντόπιων εργατών.

ζ) Καθυβριζαν την εργατική τάξη της χώρας ως ρατσιστική και ξενοφοβη , γιατί αντιδρά στην εργασιακή της αντικατάσταση, που προωθούν τα αφεντικά, με τους εισαγόμενους ξένους εργάτες, επιδιώκοντας να παραλύσουν κάθε της αντίδραση στον εργασιακό της αφανισμό.

η) Σε διεθνή φόρα, όπως της ΕΕ και του ΟΗΕ, υποστήριξε τα Σύμφωνα για το παγκόσμιο δουλεμπόριο ,τη διεθνή μεταφορά του εμπορεύματος εργατική δύναμη.

θ) Η Αριστερά, αντί να καταγγέλει την πολιτική μαζικής εισαγωγής εκατοντάδων εκατομμυρίων ξένων εργατών, που εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο εδώ και τρεις δεκαετίες, φωνασκει λέγοντας πως η ΕΕ είναι... φρούριο! Τα διάτρητα σύνορα και η πολιτική μαζικής εισαγωγής ξένων εργατών χαρακτηρίζονται αποπροσανατολιστικα από την Αριστερά ως "φρούριο". Σαν τη σουπιά προσπαθεί να θολώσει τη συνείδηση και να προκαλέσει σύγχυση στις τάξεις των ντόπιων εργατών της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.Στην πραγματικότητα η Αριστερά ζητάει πιο μεγάλη, πιο μαζική εισαγωγή ξένων εργατών για τα αφεντικά της Ελλάδας , της Ευρώπης και του κόσμου!

Προφανώς η λίστα με τα αντεργατικα και αντιμαρξιστικα πολιτικά και ιδεολογικά λάθη ή εγκλήματα της Αριστεράς και των διεφθαρμένων και αλλοτριωμενων ηγεσιών των συνδικάτων της Ελλάδας και του κόσμου δεν έχει τέλος...Η Αριστερά εφάρμοσε την πολιτική του Μάαστριχτ και της κεφαλαιοκρατικής παγκοσμιοποίησης. Αυτή η Αριστερά είναι το αριστερό δεκανικι του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Δίπλα της υπάρχει και δρα το κεντρωο, το δεξιό και το ακροδεξιό δεκανικι του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.

16. Ο Καρλ Μαρξ, ο Φρηντριχ Ένγκελς και η Διεθνής Ένωση Εργατών δεν αντιμετώπιζαν το μεταναστευτικό ζήτημα με χριστιανικά ή "ανθρωπιστικά" κριτήρια αλλά με πολιτικά και ταξικά κριτήρια. Εξέταζαν πάνω από όλα ποιο είναι το συμφέρον της εργατικής τάξης της κάθε χώρας και όχι ποιο είναι το συμφέρον των κεφαλαιοκρατων, που αναζητούσαν ξένα, άφθονα, φτηνά και υποτακτικά εργατικά χέρια. Οι καπιταλιστές αν ήθελαν γηγενή εργατικά χέρια θα αυξαιναν τον μισθό εργασίας. Αλλά τα αφεντικά δεν θέλουν αυτό, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να φέρουν ξένους εργάτες τους οποίους θα τους ρίξουν στην αγορά εργασίας, θα δημιουργήσουν εργατικό υπερπληθυσμό, θα ρίξουν τα μεροκάματα, θα παρατείνουν τον χρόνο εργασίας, και θα αντικαταστήσουν τα απαιτητικά ντόπια εργατικά χέρια με τα εισαγόμενα υποτακτικά εργατικά χέρια. Χρησιμοποιούν το υποκριτικό, ψευδο-ανθρωπιστικο επιχείρημα και προσωπείο, για να προωθήσουν τα δικά τους ταξικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τους συμφέροντα. Ο ρόλος των μικροαστικών κομμάτων είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή να προπαγανδίζουν μέσα στην εργατική τάξη την αστική και "ανθρωπιστική" ιδεολογία, προκειμένου να επιτύχουν τους βρώμικους και πανουργους ταξικούς σκοπούς τους.

https://litlepost.blogspot.com/2023/08/25-2023.html