Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ε.Κ. Ιωαννίνων-Άρτας-Θεσπρωτίας. Δικαίωμα στις διακοπές



ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΡΤΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για το δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές

Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των εργαζομένων και των ανέργων για αναψυχή, διακοπές και ψυχαγωγία, οργανώνουν αυτήν την περίοδο τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, μαζί με συνδικάτα της δύναμής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνουν μεταξύ άλλων κατασκηνώσεις, εκδρομές, λαϊκά γλέντια αλληλεγγύης. Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, υπογραμμίζουν ότι η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, η πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών είναι άρρηκτα δεμένες με την πάλη για ανθρώπινα ωράρια, για ελεύθερο χρόνο, για το δικαίωμα στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στις διακοπές και την αναψυχή.

3ο Εργατικό Κάμπινγκ από το ΕΚ Αρτας
Το Εργατικό Κέντρο Αρτας διοργανώνει το 3ο Εργατικό Κάμπινγκ, στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, από τις 27 Ιούλη έως τις 5 Αυγούστου.
Το κάμπινγκ θα γίνει σε οργανωμένο χώρο και θα περιλαμβάνει πρόγραμμα δραστηριοτήτων με προβολές ταινιών, beach volley κ.λπ. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν το βασικό κατασκηνωτικό εξοπλισμό: Σκηνή, υπνόσακο, υπόστρωμα, καθώς και αντηλιακό, καπέλο, αντικουνουπικό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 25 Ιούλη (ώρες: 09.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00). Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2681.028.023, 6978.134.452 και 6970.967.482.
Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τη νεολαία της περιοχής να «πάρουν μια ανάσα» μπροστά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αναψυχή, οι διακοπές είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».
Απευθύνεται στους εργάτες, στους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που μοχθούν καθημερινά, ενώ υπογραμμίζει ότι «ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νεολαία, στα παιδιά της εργατικής τάξης που είτε πηγαίνουν σχολείο είτε είναι στην κατάρτιση είτε μισοδουλεύουν για "να τα φέρουν βόλτα στο σπίτι". Να κάνουν ένα διάλειμμα από το τρέξιμο ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο, τη σχολή και τη δουλειά - μαθητεία».
Και επισημαίνει: «Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που τους φαίνονται ανέκδοτο οι διακοπές, ενώ παράγουν όλο τον πλούτο σε μία χώρα που η "βαριά βιομηχανία" είναι ο τουρισμός, που διαφημίζονται τα κέρδη του. Την ώρα που οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, συνολικά η αστική τάξη, με τη βοήθεια και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ, κάνει τις διακοπές της όλο το χρόνο στις πλάτες των εργατών, την ώρα που η απληρωσιά όλο και αυξάνεται, το δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στις διακοπές μοιάζει "όνειρο θερινής νυκτός". Ενώ η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση εκφράζεται πολύ καθαρά και από την τεράστια συρρίκνωση του κονδυλίου για τον Κοινωνικό Τουρισμό».

Δωρεάν εκδρομές στην Πρέβεζα από το ΕΚ Ιωαννίνων
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με τα ταξικά σωματεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, διοργανώνει για δύο Κυριακές, στις 22 και 29 Ιούλη, δωρεάν μονοήμερες εκδρομές στην Πρέβεζα, στο Βράχο.
Οπως ενημερώνει, τα λεωφορεία θα ξεκινούν στις 8 π.μ. από τη Νομαρχία στα Γιάννενα και θα αναχωρούν για την επιστροφή στις 5 μ.μ. από το Βράχο. Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή στα σωματεία τους.
Στο κάλεσμά του μπροστά σε αυτήν την πρωτοβουλία, το ΕΚΙ αναδεικνύει τις εξελίξεις που «τρέχουν», με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου και την εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και υπογραμμίζει: «Απαιτείται το δυνάμωμα του αγώνα μας ενάντια σ' αυτήν την πολιτική στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή που αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αγωνιζόμαστε και ενάντια στην εκμετάλλευση βάζοντας μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Με ανθρώπινα ωράρια. Με ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση - αθλητισμό - πολιτισμό. Παλεύουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι».

Λαϊκό γλέντι ταξικής αλληλεγγύης στην Ηγουμενίτσα
Αντίστοιχο περιεχόμενο με τις παραπάνω πρωτοβουλίες έχει και το γλέντι ταξικής αλληλεγγύης με ζωντανή δημοτική - παραδοσιακή μουσική, που οργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και σωματεία του νομού, την Παρασκευή 27/7, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
Οπως επισημαίνει το ΕΚ Θεσπρωτίας, «το ταξικό εργατικό κίνημα, το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά σωματεία του νομού, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από την εκδήλωση της κρίσης μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες τόσο για την ανακούφιση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που βιώνει η λαϊκή οικογένεια με την ανεργία, την απληρωσιά, τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις στο χώρο δουλειάς, τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, όσο και συνολικά για τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό (...) Θέλουμε και με αυτήν τη δράση μας να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα "Ενας για όλους και όλοι για έναν". Να αναδείξουμε τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που επιβάλλει αυτήν τη βαρβαρότητα σε βάρος των εργαζομένων για τα κέρδη του κεφαλαίου. Χτίζουμε τις δικές μας ανθρώπινες αλυσίδες αλληλεγγύης όχι για να επιβιώσουμε αλλά για να τους ανατρέψουμε».
«Κάνουμε πράξη την ολόπλευρη αλληλεγγύη», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, καλώντας μεταξύ άλλων σε ενίσχυση των λαϊκών φροντιστηρίων που διοργανώνει, σε οργάνωση και συσπείρωση των ανέργων και όσων κάνουν ένα - δυο μεροκάματα.