Στη Βουλή το Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει
αλλαγές και βελτιώσεις…
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ!
Έντονα τα παράπονα των κατοίκων της υπαίθρου που μιλούν για λάθος
γεωγραφικές διαιρέσεις, οι οποίες δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητά τους
Φούντωσαν ξανά τον τελευταίο καιρό οι συζητήσεις αυτοδιοικητικών αλλά και κατοίκων που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο έγινε και εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης» και κυρίως σε ότι αφορά τις διαδικασίες ενοποίησης των καποδιστριακών Δήμων.
Ενόψει μάλιστα και των εκλογών του Μαΐου, το θέμα έρχεται πιο έντονα στην επικαιρότητα και τις όποιες αντιδράσεις εισπράττουν κυρίως οι υποψήφιοι που περιοδεύουν σε πόλεις και χωριά. Το ότι οι αλλαγές που έγιναν στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας, ήταν πρόχειρες και βεβιασμένες είναι κάτι που έχουν παραδεχτεί και οι κυβερνώντες, διαβεβαιώνοντας μάλιστα συχνά τους κατοίκους ότι θα υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, στις περιπτώσεις που οι στρεβλώσεις… βγάζουν μάτι!
Πολλά τα προβλήματα
Αν και τα περισσότερα προβλήματα επικεντρώνονται κυρίως στα νησιά, αυτό δεν σημαίνει ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα όλα έγιναν… καλώς καμωμένα. Η Ήπειρος για παράδειγμα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, λόγω άστοχου διαχωρισμού των δημοτικών ενοτήτων.
Οι πολίτες των χωριών ζουν καθημερινά το πρόβλημα, αφού ακόμη και για ένα πιστοποιητικό θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, μέχρι να φθάσουν στο διοικητικό κέντρο που υπάγονται, έλεγε χθες στον «Π.Λ.» αυτοδιοικητικός παράγοντας του Δήμου Πωγωνίου. «Εισπράττουμε σχεδόν καθημερινά τα παράπονα των κατοίκων και τα οποία είναι απολύτως δικαιολογημένα, αφού κυριολεκτικά χάνονται στους δρόμους για ένα χαρτί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό εντοπίζεται σχεδόν παντού και κυρίως στα ορεινά χωριά Ζαγορίου, Πωγωνίου και Κόνιτσας. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο χρόνος που απαιτείται για να διεκπεραιώσει κάποιος μια απλή υπόθεση, αλλά και τα χρήματα, αφού οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η συγκοινωνία σπάνια βολεύει.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα… παραφωνίας είναι η περίπτωση της Κράψης που υπάγεται στον Δήμο Ιωαννιτών (!) αν και πρόκειται για απομακρυσμένο ορεινό χωριό, που περισσότερο προσεγγίζει Μέτσοβο ή Τζουμέρκα, σίγουρα όμως όχι τα Γιάννενα.
Θα γίνουν βελτιώσεις;
Αυτές τις μέρες μάλιστα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές και βελτιώσεις του «Καλλικράτη», με τον Υπουργό Εσωτερικών να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις που ζητούν κόμματα, φορείς αλλά και βουλευτές. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο με όσα έγιναν μέχρι στιγμής γνωστά δεν προβλέπονται γεωγραφικές προσθαφαιρέσεις στα όρια των Δήμων, προκειμένου να καλυτερεύσει η καθημερινότητα εκατοντάδων πολιτών.
Πάντως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη, για τον οποίο ζητήθηκε να μην επιλέγεται από την Περιφέρεια αλλά από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου.
• Οι τετράμηνες συμβάσεις για έκτακτες καταστάσεις, η εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών και η διάταξη που προβλέπει να μην τίθενται σε αυτόματη αργία δήμαρχοι αν δεν τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στη Δικαιοσύνη, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο της κριτικής. Αλλαγές ζητήθηκαν και για το άρθρο 16, που αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων των ΟΤΑ αλλά εξαιρεί τα ΚΕΠ, καθώς και στο άρθρο 53 που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα.
• Ο Υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προστίμων και στη δυνατότητα καταβολής μέχρι 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δήμους.
• Μεταξύ των βελτιωτικών αλλαγών συμπεριλαμβάνεται και η διάταξη για τα θύματα πολέμου, τα οποία εφόσον έχουν αναπηρία πάνω από 67%, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν την άδεια περιπτέρου στο ανήλικο παιδί τους ή στη σύζυγό τους.