Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΧΙΛΗ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΧΙΛΗ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Επικράτηση του «αριστερού» δικαιωματιστή Γκαμπριέλ Μπόριτς

Αναμάσημα της απάτης για «κοινωνική συνοχή» και «πραγματική ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε οικογένεια»...

Ο «αριστερός» δικαιωματιστής  Γκαμπριέλ Μπόριτς Φοντ αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Χιλής, επικρατώντας την Κυριακή, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, του ακροδεξιού πινοσετικού νεοφιλελεύθερου Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Ο Μπόριτς ήταν ο υποψήφιος του εκλογικού συνασπισμού δικαιωματικών «αριστερών» «Apruebo Dignidad» (Εγκρίνω / Ψηφίζω Αξιοπρέπεια), τον οποίο στηρίζει και το ΚΚ Χιλής, και πήρε το 56% των ψήφων έναντι 44% του Καστ, της συμμαχίας ακροδεξιών πινοσετικών νεοφιλελεύθερων κομμάτων «Vamos por Chile» (Πάμε για τη Χιλή).

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κυμάνθηκε στο 55%, θεωρείται ωστόσο από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Ο 35χρονος Μπόριτς (με γονείς που κατάγονται από Κροατία και Καταλονία) αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο Γενάρη. Είναι ο νεότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η χώρα, προέρχεται από το φοιτητικό κίνημα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών, και προβάλλεται ως «φέρελπις» του «αριστερού» δικαιωματισμού, ο οποίος θα προχωρήσει τον «εκδημοκρατισμό χωρίς διακρίσεις και με πραγματισμό». Συνολικά η εκλογή του προβάλλεται ήδη στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης της δικαιωματικής απάτης για καπιταλισμό με «ανθρώπινο πρόσωπο»...

Χαρακτηριστικά, στις πρώτες του δηλώσεις, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Ιτάλια (επίκεντρο των μεγάλων διαδηλώσεων του 2019), ο Μπόριτς μετά τα κλισέ ότι θα είναι Πρόεδρος «όλων των Χιλιανών» υποστήριξε ότι «μόνο με κοινωνική συνοχή μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πραγματική ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε χιλιανή οικογένεια, σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση». Εκανε λόγο για «φορολογική δικαιοσύνη» και ενίσχυση των «κοινωνικών δικαιωμάτων μέσα από μια δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική». Πρόσθεσε ότι βασική του προτεραιότητα θα είναι να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που επικυρώθηκε από δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι θα είναι «το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία της χώρας που διαμορφώνεται με τρόπο δημοκρατικό, ισότιμο, με τη συμμετοχή των ιθαγένικων πληθυσμών, και πρέπει να είναι διαδικασία ενότητας και όχι διαχωρισμού».

Η αναφορά του αυτή σχετίζεται και με το γεγονός ότι στη Βουλή τα κόμματα που απαρτίζουν την εκλογική συμμαχία του δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Επίσης, ο νέος Πρόεδρος κάνει λόγο για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι θα επιδιώξει να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της κρατικής καταστολής της ακροδεξιάς πινοσετικής κυβέρνησης Πινιέρα.

Αποκαλυπτικές δηλώσεις από στελέχη του επιτελείου του Μπόριτς

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, από το επιτελείο του σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να καταγγείλει μονομερώς διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, π.χ. με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, που έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Χιλής.

Τον Μπόριτς συνεχάρησαν για τη νίκη του οι πρόεδροι των κυβερνήσεων των Αργεντινής, Περού, Βολιβίας, Ουρουγουάης, Κολομβίας, Κούβας, Βενεζουέλας, Νικαράγουας, ο αριστερός σοσιαλδημοκράτης εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, η βουλευτής των Δημοκρατικών των ΗΠΑ Αλεξάνδρα Οκάσιο Κόρτες, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν κ.ά.

Να σημειωθεί πάντως ότι λίγο πριν τις εκλογές η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόριτς, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, Λουσία Νταμέρτ, σε δηλώσεις της στο χιλιανό CNN, συμφώνησε με την άποψη της παρουσιάστριας ότι«η Κούβα και η Βενεζουέλα είναι δικτατορίες» και δήλωσε ότι «ο Μπόριτς είναιδιατεθειμένος να συνεργαστεί με την ΕΕ» (όπως έκανε και η κυβέρνηση Πινιέρα) προκειμένου «να αποδυναμώνονται οι δικτατορίες»...

 

Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου Προέδρου

Για τον Γκάμπριελ Μπόριτς τα δύσκολα βέβαια μόλις αρχίζουν. Ο νέος κάτοικος της Λα Μονέδα, της προεδρικής κατοικίας στο Σαντιάγο, έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις με πρώτη τη χρόνια διαμάχη του κεντρικού κράτους με τη φυλή του Μαπούτσε.

"Είναι κρίσιμο το ζήτημα γιατί η ένταση είναι μεγάλη. Ο Μπόριτς πριν από τις εκλογές αναγνώρισε ότι η Χιλή είναι ένα πολυφυλετικό κράτος που πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πάντων. Η άσκηση των ισορροπιών βέβαια θα είναι δύσκολη. 

"Επίσης" συνεχίζει, "θα κληθεί να αντιμετωπίζει την υπόθεση των πολλών πολιτών που παραμένουν προφυλακισμένοι εδώ και δύο χρόνια, από την εξέγερση του Οκτωβρίου του 2019 για αστεία αδικήματα (σπάσιμο τζαμιών κτλ). Ο Μπόριτς μίλησε γι' αυτό στο επινίκειο λόγο του, θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη".

Ως προς το οικονομικό, ο νέος πρόεδρος καλείται να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της εξωστρέφειας της χιλιανής οικονομίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ο μεγαλύτερος εμπορικός ετέρος της Χιλής είναι η Κίνα, η οποία προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες χαλκού από τη Χιλή. Επίσης η χώρα εξάγει μεγάλες ποσότητες λιθίου, φρούτων, κρασιού και άλλων ειδών.

"Είναι πάρα πολύς ο κόσμος της Χιλής ο οποίος υποφέρει στην καθημερινότητά του από την κλιματική αλλαγή, από τη λειψυδρία συγκεκριμένα. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει τις λύσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν το νερό και τη διαχείρισή του" είναι το σχόλιο της συνομιλίτριά μας.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο Μπόριτς έχει πάντως μία καλή βάση: "Αν κάτι έκανε σωστά η κυβέρνηση Πινιέρα, αυτό ήταν η οργάνωση του εμβολιασμού. Εγινε πολύ γρήγορα. Εχω ήδη εμβολιαστεί με την τρίτη δόση εδώ και ένα μήνα, ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ θετικά τον εμβολιασμό. Η Χιλή είναι μία χώρα 18 εκατομμυρίων κατοίκων και τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού είναι πλέον λίγο πάνω από 1000. Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τη μετάλλαξη Ομικρον".

Υπάρχουν, τέλος, και τα θέματα των συμβολισμών. Ο Μπόριτς είναι αντικομφορμιστής. Δεν έχει παντρευτεί την ελληνικής καταγωγής σύντροφό του, Ιρίνα Καραμάνος, (η οποία είναι κόρη του έλληνα μεγαλοβιομήχανου της Χιλής Καραμάνου, ο οποίος στήριξε οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του Μπόριτς), δεν έχει (ακόμη) παιδιά, δεν φοράει γραβάτα, (τι μας υμίζει στην Ελλάδα): "Κατά ένα τρόπο οι συντηρητικοί θα είναι ένα πρόβλημα για τον πρόεδρο. Ακόμα και σε θέματα που φαινομενικά δεν έχουν μεγάλη σημασία, όπως η δράση της πρώτης κυρίας, χρειάζεται προσοχή. Ο ίδιος πάντως κατάγεται από την Πούντα Αρένας, την πιο νότια πόλη της χώρας στην οποία παραδοσιακά διαμένουν πολλοί Κροάτες μετανάστες. Ξέρει από που προέρχεται και τι πρεσβεύει".

https://litlepost.blogspot.com/2021/12/21-2021.html