Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

48χρονη πέθανε στο Μαργαρίτι γιατί δεν λειτουργούσε το Κ.Υ.



Ένα ακόμη έγκλημα των Τσίπρα, Ξανθού και Πολάκη...

Που υπακουουν τυφλα στους αλητες κατοχικους ευρωενωσιτες τοκογλυφους, και εχουν γινει ενα με τους ακροδεξιους, σαν το Κουλη...

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον θάνατο του 42χρονου καθηγητή γιατί ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα, 48χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών έχασε τη ζωή της εξαιτίας του ότι, λόγω έλλειψης γιατρών, το Κέντρο Υγείας στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσε. Επιπλέον, δεν υπήρχε ασθενοφόρο για την έγκαιρη μεταφορά της σε άλλο κοντινό Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Τον θάνατο 48χρονης στη Θεσπρωτία φέρνει στο φως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως αναφέρει, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ, η γυναίκα έχασε τη ζωή της. Προηγουμένως αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της, το οποίο βρίσκεται 50 μέτρα από το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου Θεσπρωτίας. «Το Κέντρο Υγείας, λόγω έλλειψης ιατρών, εκείνη την ημέρα έκλεισε στις 3 το μεσημέρι. Δεν διαθέτει ασθενοφόρο».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι γιατροί του Κέντρου Υγείας είναι πεπεισμένοι ότι πιθανότατα θα έσωζαν τη γυναίκα εάν το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό, καθώς ήταν γνωστό το ιστορικό της. Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. Σε περισσότερο από μία ώρα διεκομίσθη στο ΤΕΠ του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας (εθνικός δρόμος με πολλή κίνηση τωρα το καλοκαιρι, με 1λωριδα ανοδου και 1 καθοδου), χρόνος που απεδείχθη μοιραίος».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Πρέβεζας, 28 χιλιόμετρα από Κ.Υ. Ηγουμενίτσας (Τμημα Επειγοντων Περιστατικων, ΤΕΠ), 46 χιλιομετρα από το νοσοκομειο Φιλιατών Θεσπρωτίας,  24 χιλιόμετρα από το Κ.Υ. Πάργας. Λόγω έλλειψης ιατρών, εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα και τις υπόλοιπες έως τις 3 το μεσημέρι. Τις μονές ημέρες του μήνα εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Πάργας.
«Δυστυχώς η γυναίκα χάθηκε επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα σε μονή ημέρα του μήνα. Οι ιατροί που υπηρετούν είναι η διευθύντρια οδοντίατρος και τρεις γενικοί ιατροί. Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους τον χειμώνα και το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Κλείνει το μεσημέρι τις μονές ημέρες και οι γιατροί κάνουν εφημερίες σε άλλα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Η λύση των προβλημάτων των εφημεριών ενός Κέντρου Υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται με «απογύμνωση» ενός άλλου Κέντρου Υγείας κι έτσι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών μιας άλλης περιοχής», σημειώνει.





σχολιο.- Πάντως η ISKRA εχει λάθος που βγάζει στην επιφάνια τους ακροδεξιούς αληταράδες της ΠΟΕΔΗΝ. Το Κ.Υ. Μαργαριτίου συνδέεται με την Ηγουμενίτσα μέσω Εθνικού Δρόμου, ο οποίος δεν έχει κίνηση ακόμα και το καλοκαίρι, γιατί η Θεσπρωτία δεν έχει τουρισμό. Οι ακροδεξιοί αλήτες της ΠΟΕΔΗΝ, που κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, λέγοντας ψέματα, γλύφουν τον Κούλη, και δεν έχουν καμιά αξιοπιστία. Λένε για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που απέχει 28 χλμ, για το νοσοκομείο Πρέβεζας (που αν είναι δυνατόν, τι σχέση έχει η Πρέβεζα) που απέχει 60 χλμ, και παραλείπουν να αναφερθούν στο νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας που απέχει 46 χλμ, γιατί απλούστατα σκοπεύει να το κλείσει ο Κούλης. Δεν κάνουν καμιά αναφορά οι αναξιόπιστοι ακροδεξιοί αληταράδες της ΠΟΕΔΗΝ στους ευρωενωσίτες τοκογλύφους που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, τους οποίος υπακούει τυφλα ο κατοχικός Τζίφρας.



σχολιο.- Συνδικαλιστής-σταρ με «υπερτροφικό εγώ» στο ΕΣΥ
Οι φίλοι πίνουν νερό στ’ όνομά του, λέγοντας πως ξοδεύει άπειρο χρόνο στα θέματα της Ομοσπονδίας, οι αντίπαλοι του καταλογίζουν ψευδαισθήσεις μεγαλείου και οι ουδέτεροι τον θεωρούν ιδιαίτερα ευφυή, αλλά με το μειονέκτημα να συνδέει τη δράση του με συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Αγαπητοί αναγνώστες, η «Εφ.Συν.» σάς παρουσιάζει τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο από την καλή και από την ανάποδη.
«Εγώ δεν μιλάω με υπουργούς, μόνο με τον πρωθυπουργό». Η ατάκα αυτή αποδίδεται στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο.
Λέγεται ότι την αναφέρει συχνά-πυκνά σε εκείνους που επιχειρούν να τον «μαλακώσουν» και να τον κάνουν να «κατεβάσει» ταχύτητα, ειδικότερα μετά την κορύφωση της κόντρας του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, μια κόντρα που έχει φτάσει στα δικαστήρια.
Η αλήθεια είναι ότι οι εχθροί του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ τού καταλογίζουν ψευδαισθήσεις μεγαλείου και υπερτροφικό εγώ, οι ουδέτερα προσκείμενοι λένε πως πρόκειται για ένα άτομο ιδιαίτερα έξυπνο που έχει ωστόσο μετατρέψει τον συνδικαλισμό σε πεδίο πολιτικών του επιδιώξεων.
Οι φίλοι του, πάλι, πίνουν νερό στο όνομά του, αναφέροντας πως ξοδεύει άπειρο χρόνο πάνω σε θέματα της ομοσπονδίας, ότι είναι ακούραστος και μπορεί να βρεθεί από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας, και ότι γνωρίζει τα καθημερινά προβλήματα στον χώρο της Υγείας όσο λίγοι.
Αν στα ανωτέρω προσθέσει κανείς και τη λατρεία που δείχνει στο πρόσωπό του μια συγκεκριμένη μερίδα των media -λατρεία που ο κ. Γιαννάκος ανταποδίδει στο μέγιστο- τότε μιλάμε για τον απόλυτο συνδικαλιστή-σταρ, ο οποίος δεν διστάζει να φτάσει σε ακρότητες (π.χ. να χτίσει την είσοδο του υπουργείου Υγείας) κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, προκειμένου να προκαλέσει ντόρο.
«Εκμεταλλεύτηκε την απουσία κινήματος στον δρόμο, ειδικά μετά τη μεγάλη απογοήτευση το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ», μας λέει συνδικαλιστής στον χώρο της Υγείας που ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Τον θεωρεί έξυπνο και δραστήριο, αφού «μπορεί να κατεβάσει κόσμο στον δρόμο», αλλά η εικόνα του, όπως λέει, παραπέμπει σε συνδικαλιστή παλαιάς κοπής, βγαλμένο από τον αυριανισμό της δεκαετίας του '80.
Το έρεισμα
«Βλέπεις πουθενά κίνημα σήμερα;», λέει. «Βλέπεις κίνημα ενεργό στον δημόσιο τομέα, στους καθηγητές, π.χ., που σε άλλες εποχές κατέβαζαν ρολά κι έκαναν αισθητή την απεργία τους ή την όποια διαμαρτυρία; Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Πραγματικό κίνημα πουθενά. Ε, αυτό έκανε ο εν λόγω. Τα καραβάνια υγείας που διοργάνωσε είχαν επιτυχία. Από την άλλη, υπάρχουν συγκεντρώσεις που μαζεύει όλα κι όλα 50 άτομα. Και τις κάμερες μαζί βέβαια», προσθέτει.
Με το τελευταίο συμφωνεί και έτερος συνδικαλιστής που πρόσκειται στον χώρο της Ν.Δ. Εξηγεί:
«Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από κοινού έχουν τουλάχιστον 5 με 6 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη στα νοσοκομεία της Αττικής.
Πόσοι απ' αυτούς κατεβαίνουν στις πορείες ή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα;Ελάχιστοι.
Ισως δεν έχει και τόσο έρεισμα ο Γιαννάκος στους εργαζομένους και όλη η ιστορία που τον παρουσιάζει σπουδαίο βγαίνει κατά κύριο λόγο από τα ΜΜΕ όπου έχει καλές σχέσεις.
Απ' ό,τι γνωρίζω, άτομα από την παράταξή του έχουν ενοχληθεί με την τακτική που ακολουθεί, γιατί βγαίνει εις βάρος της ομοσπονδίας τελικά. Υπάρχει θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης».
Ποια είναι αυτή η τακτική; Συνδικαλιστής που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στην πρώτη πενταετία των μνημονίων, οπότε έγινε η μεγάλη άλωση στη δημόσια υγεία, η ΠΟΕΔΗΝ είχε βγάλει συνολικά κάπου 50 δελτία Τύπου.
Από το 2015 έως σήμερα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει ξεπεράσει τα 700! Υπάρχουν μέρες που εκδίδει 2 και 3 δελτία Τύπου. Δίνεται η εντύπωση πως η απόλυτη καταστροφή επήλθε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λες και επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν προβλήματα, δεν χαλούσε π.χ. ένα ασθενοφόρο.
Τότε πού ήταν ο κ. Γιαννάκος; Γιατί δεν μιλούσε τότε; Σε άλλη ΠΟΕΔΗΝ δρούσε;»
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση στην ΠΟΕΔΗΝ τον κατηγορεί πως οι όποιες δράσεις γίνονται χωρίς τις συλλογικές αποφάσεις του οργάνου:
«Συνεχίζουν να βγάζουν ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, κάνουν κινητοποιήσεις, συναντήσεις, χωρίς την απόφαση κανενός οργάνου διοίκησης!
Η πρακτική αυτή της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) για τη λειτουργία των οργάνων της Ομοσπονδίας δεν είναι τυχαία ούτε ήρθε στα ξαφνικά.
Αρκεί να το αποφασίσουν ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας και οι υπόλοιποι θα το μάθουμε στο site και στα e-mails μας.
Είναι χαρακτηριστικό τού πώς έχουν απαξιώσει τη λειτουργία των οργάνων το εξής:Δεν υπάρχει πουθενά –πρώτη φορά από τη λειτουργία της ΠΟΕΔΗΝ– η απόφαση του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου του 2017.
Ούτε στο site της ΠΟΕΔΗΝ ούτε στις Αποφάσεις. Αυτό τα λέει όλα για το πώς η πλειοψηφία λειτουργεί και σέβεται τα όργανα της Ομοσπονδίας…».
Ο ίδιος ο Μιχάλης Γιαννάκος δημόσια αρνείται ότι πίσω από τη συνδικαλιστική του δράση κρύβεται κάποια πολιτική ατζέντα.
«Η αγωνιστική στάση της ΠΟΕΔΗΝ είναι ίδια καθ' όλη τη διάρκεια των μνημονιακών ετών. Μόνο που με τους σαμαροβενιζελικούς άρεσε στον κ. Πολάκη, τον κ. Ξανθό και την κυβέρνησή τους. Τώρα δεν αρέσει. Θυμίζουμε ότι το έτος 2013, επί υπουργίας Γεωργιάδη, χτίσαμε το Δρομοκαΐτειο με τη συμμετοχή πολλών στελεχών (τώρα κυβερνητικών) του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε όταν... έχτιζε με τούβλα την είσοδο του υπουργείου Υγείας πριν από λίγους μήνες.
Ωστόσο, το περιεχόμενο και ο αριθμός των δελτίων Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ στη μία και στην άλλη περίπτωση μάλλον τον διαψεύδουν.
«Σαφώς και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω απ' όλα αυτά», μας λέει ο συνδικαλιστής της Ν.Δ.
«Αυτό γίνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις και όχι μόνο στην ΠΟΕΔΗΝ. Οποιος το αρνείται είναι είτε ανειλικρινής είτε εκτός τόπου και χρόνου. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Γιαννάκος έρχεται από το ΠΑΣΟΚ, που από τα μνημόνια κι έπειτα είδε τα ποσοστά του να εξαφανίζονται. Το ίδιο συνέβη και στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Για να καταφέρει να αναδυθεί μέσα απ' αυτή την αρνητική για την παράταξή του συγκυρία σημαίνει πως ξέρει καλά τους όρους του παιχνιδιού».
Η σχέση του με τα ΜΜΕ
«Βασική επιδίωξή του είναι να ακυρώσει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα, περνώντας το μήνυμα πως τίποτα καλό δεν έγινε, ούτε για τους ανασφάλιστους ούτε για την κατάργηση του 5ευρου ούτε για τις προσλήψεις. Και εννοείται πως τον αβαντάρουν συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία το κάνουν για τους δικούς τους λόγους».
«Τον έχει κάνει μάγκα ο Πολάκης. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι», σχολιάζει ο συνδικαλιστής της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
«Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή έκφρασης λαϊκισμού, τόσο από πλευράς υπουργείου όσο και από πλευράς συνδικαλισμού», μας λέει.
Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή το περιστατικό ενός νεογέννητου στη Ζάκυνθο και την κατάσταση τόσο του ίδιου όσο και της μητέρας του, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε ιατρική διάγνωση μέσω δελτίων Τύπου.
Βρήκε φιλόξενο τόπο έκφρασης στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου την επόμενη μέρα υπήρχε σχετικό δισέλιδο ρεπορτάζ.
Συνήθως, η συγκεκριμένη εφημερίδα αφιερώνει μονόστηλα σε θέματα υγείας, ωστόσο στην περίπτωση αυτή έκανε μια εξαίρεση, παρουσιάζοντας σε... αποκλειστικότητα σχετικά έγγραφα για το θέμα, τα οποία αναρτήθηκαν στο site της ΠΟΕΔΗΝ την ίδια μέρα.
Δεν είναι όμως μόνο «Τα Νέα» που λατρεύουν τον κ. Γιαννάκο.
«Πρώτο Θέμα», «Star» και «ΣΚΑΪ» και «zougla.gr» φροντίζουν να παρουσιάζουν κάθε δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ ως την απόλυτη παρέμβαση στον χώρο της υγείας.
Ρεπορτάζ βέβαια σπάνια γίνεται. Συνήθως φτάνει η αναφορά στην πηγή της καταγγελίας και την υπόλοιπη δουλειά την κάνουν οι πηχυαίοι τίτλοι τρομολαγνείας.
Σταχυολογώντας δηλώσεις του
- Ο Μιχάλης Γιαννάκος, έχοντας μια κάμερα από πίσω, τα βάζει με τα ΜΑΤ.
«Εγώ περνάω, δεν είμαι τρομοκράτης. Ο πρόεδρος είμαι», τους λέει και προσπαθεί να περάσει για να αναρτήσει ένα πανό. «Φύγετε λίγο. Ελα, χτυπήστε με. Ενας άνθρωπος είμαι, χτυπήστε με. Αφήστε με να περάσω εγώ. Είμαι μόνος μου».
- Η ΠΟΕΔΗΝ επιστρατεύει άλογα, κάρα και ομοιώματα ασθενών στο πλαίσιο του καραβανιού υγείας.
«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την εικόνα της δημόσιας υγείας», λέει στον δημοσιογράφο. «Ανθρωποι πεθαίνουν καθημερινά», λέει, μια ατάκα που τη χρησιμοποιεί σχεδόν σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση.
-Ο κ. Γιαννάκος ως αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ μιλάει στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Είναι το 2013, αλλά, όπως φαίνεται, τότε οι άνθρωποι «δεν πέθαιναν καθημερινά», απλώς οι Ελληνες με τα μέτρα της τότε κυβέρνησης «έχουν λιγότερη περίθαλψη», όπως λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο.