Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

2ο Φεστιβάλ Δωδώνης με τα πετροδόλαρα της καταστροφής της Ηπείρου



Καλώς τα ναυτάκια τά ζουμπουρλούδικα..«μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ Δωδώνης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean Oil και η Νέα Οδός».

2ο Φεστιβάλ Δωδώνης με τα πετροδόλαρα της καταστροφής της Ηπείρου

Την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, έξω από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης έγινε ενημερωτική παρέμβαση – διαμαρτυρία πολιτών, κατοίκων και φίλων της Ηπείρου, μετά από ανοιχτό δημόσιο κάλεσμα των Πρωτοβουλιών της Ηπείρου και της Αθήνας ενάντια στην εξόρυξη και στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και της κίνησης Καθαρός Καλαμάς. Μέσα στο Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα παιζόταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης, με «ελεύθερη είσοδο», όπως γράφει άλλωστε κι ο Δήμος Δωδώνης στην ιστοσελίδα του.
«Ελεύθερη είσοδος» για την Ηλέκτρα από τον Δήμο Δωδώνης, που όμως και έχει ήδη πληρωθεί και θα πληρωθεί ακριβά στο μέλλον, αφού όπως επίσης διαφημίζει ο Δήμος Δωδώνης, «μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ Δωδώνης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean Oil και η Νέα Οδός».
Κιμπάρηδες λοιπόν τόσο οι πετρελαϊκές εταιρίες που είναι ανάδοχοι των χερσαίων «οικοπέδων» Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, όσο και η «Νέα Οδός», η εταιρεία «διαχείρισης» της Ιόνιας Οδού, που εισπράττει τα διόδια των 3,00-3,10-3.50 € τη φορά, μετατρέποντας την Ιόνια από δημόσιο δρόμο σε δρόμο κυκλοφορίας για αυτούς που έχουν λεφτά. Κι από κοντά κι η «ΤΕΡΝΑΕνεργειακή» που υλοποιεί το έργο ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.
ΑΥΤΟΙ είναι οι «χορηγοί» του Φεστιβάλ Δωδώνης! Κι αφού με συμβάσεις κυρωμένες από το κοινοβούλιο, από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Ηπείρου, έχουν εξασφαλίσει ένα γερό εισόδημα για τα πολλά επόμενα χρόνια, κι αφού και η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα πλαίσια του γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, τους τα έχουν δώσει όλα, μπορούν τώρα κι αυτές να είναι «χορηγοί»!
Κι επειδή ΔΕΝ μπήκε κανένας από τους «άρχοντες» του τόπου στον κόπο να εξηγήσει λίγο στους ανθρώπους που θα παρακολουθούσαν την παράσταση, ποιοι είναι αυτοί οι χορηγοί και γιατί το εισιτήριο είναι δωρεάν, οι Πρωτοβουλίες των πολιτών κατά των ερευνών και των εξορύξεων αλλά και όλες οι συλλογικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αποφάσισαν να ενημερώσουν αυτές: με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, με συζήτηση με τον κόσμο, με πανό, με συνθήματα.
Από τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής και περίπου για δύο ώρες, σε μια πολύ επιτυχημένη παρέμβαση με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων από όλη την Ήπειρο, έξω από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, έγινε μια ωραία συζήτηση με τον κόσμο και τους συντελεστές της παράστασης.

Με πλήρη επίγνωση και σεβασμό, και του χώρου αλλά και του γεγονότος και του ρόλου της θεατρικής παράστασης ως πράξη παραγωγής πολιτισμού, τα μέλη των Πρωτοβουλιών, των συλλογικοτήτων κι όλων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρέμειναν στο χώρο για πάνω από δυο ώρες συζητώντας και ενημερώνοντας κάνοντας κατανοητό στην πράξη ότι θα δοθεί μάχη προκειμένου να σταματήσουν κι οι έρευνες κι οι εξορύξεις στην Ήπειρο! Θα δοθεί μάχη για να κερδηθεί η ζωή, το νερό, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα δάση, η θάλασσα της Ηπείρου! Θα δοθεί μάχη για να πάρουμε πίσω ότι μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις κι οι τοπικοί άρχοντες το έχουν με τόση μεγάλη ευκολία «παραχωρήσει» και ξεπουλήσει!
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθαρρυντική και θερμή. Κι είναι αυτή που δίνει την δύναμη, την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι η μάχη για την Ήπειρο θα κερδηθεί για τους ανθρώπους της κι όχι για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Τέλος να σχολιάσουμε ότι η παρουσία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας εκεί στον χώρο της εκδήλωσης και η «στενή παρακολούθηση» μάλλον πρόβλημα δημιουργεί στα δημοσιονομικά της χώρας, αφού πάει χαμένο τόσο χρήμα σε υπερωρίες κι εκτός έδρας Κυριακάτικα ενώ θα μπορούσε κι αυτό να το μαζέψει η κυβέρνηση για το ματωμένο κυριολεκτικά, «πρωτογενές πλεόνασμα»!

Ακολουθούν τα κείμενα του καλέσματος των Πρωτοβουλιών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρεβεζας, Θεσπρωτίας, Αθήνας και της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς και φωτογραφικό υλικό.
Τα πετροδόλαρα επισκιάζουν τη Δωδώνη
Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα τίθεται μετά τη χορηγία του Φεστιβάλ Δωδώνης από πετρελαϊκή εταιρία, η οποία πλέον δραστηριοποιείται στα Γιάννενα και την Ήπειρο. Ουσιαστικά πρόκειται για «βεβήλωση» της αρχαίας κοιλάδας και του αρχαίου θεάτρου που φιλοξενεί τις επιχορηγούμενες εκδηλώσεις. Η οικονομική προκαταβολή της εταιρίας και η αποδοχή της χορηγίας από τη δημοτική αρχή την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Γιατί έτσι δημιουργείται ένα άλλοθι, το οποίο θα πλήξει προσεχώς το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οι εξορύξεις θα έλθουν ως κάτι φυσιολογικό, αν και είναι παντελώς ασύμβατες με το Αρχαίο Θέατρο και την Αρχαία κοιλάδα. Και το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης υποβάθμισή του! Γι αυτό, λοιπόν, οι «Πρωτοβουλίες και Συλλογικότητες, ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ‘Ηπειρο» καλούμε τη δημοτική αρχή να αποποιηθεί, ακόμη και τώρα, τα πετροδόλαρα της εταιρίας. Βαρύτατη ευθύνη φέρει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και σύμπασα η κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέχονται την πετρελαϊκή χορηγία, αδιαφορώντας για τα παρεπόμενα. Εξάλλου, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει το Φεστιβάλ Δωδώνης. Γιατί, άραγε, δεν θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου να επιχορηγήσει το Φεστιβάλ; Και αυτή μπαίνει στο κάδρο της «βεβήλωσης» της Δωδώνης, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Ουνέσκο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις στις παρυφές της αρχαίας κοιλάδας και στις γύρω εκτάσεις. Η Δωδώνη είναι μνημείο του κόσμου και χρήζει προστασίας και προβολής. Με τις δραστηριότητες των εξορύξεων, όμως, αυτομάτως υποβαθμίζεται και όλοι οι προαναφερθέντες φορείς οφείλουν, τώρα, να αποποιηθούν των «μαύρων» χορηγιών και ταυτόχρονα να αναλάβουν την ευθύνη του Φεστιβάλ με επαρκή χρηματοδότηση διασώζοντας πρωτίστως το λίκνο του πολιτισμού στην Ήπειρο, την Αρχαία Δωδώνη, και δευτερευόντως το ήδη απαξιωμένο κύρος τους!
Πρωτοβουλίες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Αθήνας ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο Κίνηση Καθαρός Καλαμάς Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων

ΕΞΩ Η ENERGEAN OIL ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Φίλες και φίλοι
Όπως είναι ήδη γνωστό, στην Ήπειρο ξεκίνησαν οι καταστροφικές έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η Repsol (ισπανική), η Geotech (ιταλική) και η ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas είναι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έγκλημα.
Φέτος λοιπόν, ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχοντας μέγα χορηγό την Energean Oil & Gas στη διοργάνωση του 2ου φεστιβάλ Δωδώνης, γίνονται ακόμα μια φορά συνένοχοι-συνυπεύθυνοι στην καταστροφή και ερημοποίηση του τόπου.
Έχοντας δώσει ήδη τις άδειες στις εταιρείες να περάσουν μέσα από δημοτικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA κλπ, τώρα προσφέρουν το πεδίο του πολιτισμού στις πολυεθνικές- αρπακτικά να παρουσιαστούν ότι τον στηρίζουν!
Αποτελεί πρόκληση προς το λαό της Ηπείρου και προσβολή να χρησιμοποιείται ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να γίνονται εργαλείο προβολής και ξεπλύματος των εταιρειών, οι οποίες για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Και αποτελεί τρανή απόδειξη για το ρόλο της Περιφέρειας και των δημοτικών συμβουλίων που, λειτουργώντας ως φερέφωνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων, μαζί με τον δημόσιο πλούτο, το φυσικό περιβάλλον και τις ίδιες τις ζωές μας, δε διστάζουν να ξεπουλήσουν και την πολιτιστική μας κληρονομιά!

ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΣΣΑΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ!
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ , ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!
Συντοπίτη , συντοπίτισσα
Σε καλούμε να συνταχτείς στον αγώνα. Να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου. Να δημιουργηθούν παντού επιτροπές αγώνα και πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις. Να μην αφήσουμε να μετατρέψουν την Ήπειρο σε “Κρανίου τόπο”.
Μοναδικός δρόμος για να ανατραπούν τα σχέδια αυτά κυβέρνησης – εταιρειών είναι ο πλατύς, μαζικός, παλλαϊκός, παρατεταμένος αγώνας όλου του λαού της Ηπείρου, στο δρόμο των μεγάλων αγώνων του για τον Καλαμά, για το Ελληνικό Ιωαννίνων,για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, για τον αγωγό Φ.Α. στην Πέρδικα, για τα Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας κλπ.
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας Ενάντια Στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων