Γιώργος Β. Οικονόμου
Εμείς οι Αρβανίτες
Είμαστε γνήσιοι Έλληνες με Ηπειρώτικες ρίζες, Δωρικής καταγωγής
Αρβανίτης η Αλβανίτης; "Αρβανίτης Έλληνας " η "Ελληνο-αρβανίτης", είναι μια ονομασία που στο πέρασμα των αιώνων φανερώνει το δυναμισμό, το ατίθασο του χαρακτήρα, το φιλοπρόοδο, τη γενναιότητα, αλλά και το "αγύριστο κεφάλι", (η όπως λέγεται στην Ήπειρο, "το κεφάλι σκέμπι" εννοόντας το ξερό ξύλο του πουρναριού) των ανυποχώρητων, ακραιφνών, αλλά και "ιδιόρρυθμων γλωσσικά και πολιτιστικά". Όπως ισχυρίζεται ο Οικονόμου, άλλο Αλβανοί που η καταγωγή τους είναι από τους Ιλλυρίους και άλλο Αρβανίτες που όπως λέει κατάγονται από τους αρχαίους Ηπειρώτες Πελασγούς!...
Όπως λέει ο Οικονόμου, ας αφήσουμε για λίγο τους ίδιους τους Αρβανίτες Ελληνες (Ηπειρώτες) από τα περίχωρα της Αττικής, να μας μιλήσουν μέσα από τα γραπτά τους κείμενα για την κατάγωγη τους και τον Ελληνισμό τους. Ο ηγέτης και εθνικός ήρωας των Αρβανιτών κατά τον 15ο αιώνα Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) έγραφε στον πρίγκιπα του Τάραντα : "Οι πρόγονοί μας ήσαν Ηπειρώτες, από τους οποίους εβγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν ν΄αντισταθούν οι Ρωμαίοι....". (Σ.Σ. t-p. Βέβαια, ο Καστριώτης ήτανε αφθέντης της Σκόδρας της Βορείου Αλβανίας. Ητανε προύχοντας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που μόλις είχε καταλυθεί από τους Οθωμανούς τούρκους. Και οι Βυζαντινοί είχαν χωρίσει την αυτοκρατορία τους σε επαρχίες-που τις αποκαλούσαν θέματα-. Μία από αυτές, ήταν η Παλαιά Ήπειρος που είναι η σημερινή ελληνική Ήπειρος μαζί με τη Βόρειο Ήπειρο, και ένα άλλο θέμα-επαρχία των Βυζαντινών ήταν η Νέα Ήπειρος, που είναι η σημερινή Αλβανία. Βέβαια, να μην ξεχνάμε, ότι τότε η γλώσσα των Βυζαντινών ήταν τα ελληνικά, η Αλβανία ήταν γεμάτη από παλιότερες ελληνικές αποικίες όπως το Δυρράχιο, και οι Αλβανοί ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι. Μετά την κατάκτηση των Τούρκων ασπάστηκαν το Ισλάμ.)
Ο Αρβανίτης, συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Β. Οικονόμου, που ζει στο Καπανδρίτι Αττικής, σημειώνει στο καινούριο βιβλίο του "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ" τα παρακάτω : "Ιππεύσατε το άτι της φαντασίας σας αγαπητοί αναγνώστες και ακολουθείστε με μέχρι τη Βορειοανατολική Αττική, στα λημέρια μου για ν' αρχίσουμε τη διερεύνηση της ιστορίας ετούτης, της παρεξηγημένης τιτάνιας φάρας των Ελλήνων Αρβανιτών!!!".
Ιππεύσαμε πισωκάπουλα στο άτι του και πήγαμε στα δικά του μέρη. Εκεί μας μίλησε για τον Μεγάλο Γητευτή, προγονό μας Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, που ήταν Ηπειρώτης από τη Μάνα του Ολυμπιάδα. Είπε, τα πιστεύω του, πόσο φυλή καθάρια Ελληνική είναι οι Αρβανίτες, οι υπέροχοι, οι μεγάλοι αγωνιστές και πατριώτες, οι αδάμαστοι χαρακτήρες.
Το βιβλίο του Γιώργου Οικονόμου που είναι έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ηνίοχος" - Καπανδριτίου, έχει μεγάλο σχήμα, πολυχρωμίες, εξώφυλλο με αφηνιασμένα άλογα, και στο οπισθόφυλλο τον Λόρδο Βύρωνα, τον ποιητή και Φιλέλληνα που εκθειάζει τους Έλληνες Αρβανίτες, κι έχει 264 σελίδες. Πολύχρωμες εικόνες συμπληρώνουν το άξιο στ' αλήθεια πόνημα του Γιώργου Οικονόμου. Κοστίζει μόνο 15 ευρώ. Προλογίζει ο ίδιος το έργο του μέσα σε έξι (6) σελίδες.
Από το 1200 μ.χ. εκθειάζει την άγρια ομορφιά της Βόρειας Αττικής, το εξοχικό θέρετρο των Αθηνών, μέσα από ιστορικές πηγές, φωτογραφίες, χάρτες, γκραβούρες, λαογραφικά κείμενα. Από τους πρώτους εποίκους στην περιοχή του, το καραβάνι με την ακολουθία του Βυζαντινού αφθέντη Αλέξιου Καπανδρίτη. Στοιχεία πλούσια ηθών κι εθίμων, γιορτές σε κάθε εποχή, εργασίες (θέρος - αλώνισμα, κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες) με πρωτόγονους τρόπους, όπως γινόταν παλιά. Ο χειρόμυλος για τη σύνθλιψη των καρπών της γης (σιτάρι, κριθλαρι κ.α.) για να γίνουν αλεύρι και ψωμί.
Βρήκαμε πολλά χρήσιμα στοιχεία με τη μελέτη του έργου "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ". Είναι όλα ενδιαφέροντα αυτά που γράφει, ο συγγραφέας (μέλος Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων), ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, κινηματογραφικός και θεατρικός παραγωγός, Γιώργος Οικονόμου, που τον θυμόμαστε να καλπάζει στ' ατίθασα άλογα στις κινηματογραφικές παραγωγές (ελληνικές και ξένες) εκείνα τα χρόνια, και στους ανδροπρεπείς ρόλους που έπαιζε. (Με τον Κούρκουλο στη μια ελληνική ταινία, με τον Καζάκο στην άλλη, ιππεύοντας πάνω στα άλογα, στην ελληνική επαρχία, με τις καραμπίνες στα χέρια).
Σήμερα, συνταξιούχος πλέον, έχει μια έντιμη και υπεύθυνη στάση ζωής με πλούσια καρποφορία πνευματικών και καλλιτεχνικών έργων. Εύγε!...
(επεξεργασία άρθρου από την εφημερίδα Θεσπρωτικά Νέα)