ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ολοήμερες απεργιακές αλυσίδες στην Απεργία της Πέμπτης 11 Μαρτίου
Στα Γιάννενα ήταν μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στην πλατεία Πάργης οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μαζί με το ΠΑΜΕ έβαλαν ολοήμερο «λουκέτο», ζητώντας την άμεση ανάκληση των 4 απολύσεων. Τα εργοστάσια της ΒΙΠΕ νέκρωσαν, τα σφυριά στις οικοδομές σίγησαν. Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο, σταμάτησε στη νομαρχία όπου κρεμάστηκε γιγαντοπανό και πέρασε μπροστά από το σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης». Βροντερό «παρών» έδωσαν και οι μαθητές με πορεία που προηγήθηκε σε σχολεία της πόλης, καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Στην Κέρκυρα, με το ΠΑΜΕ διαδήλωσαν ακόμη πιο μαζικά οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας. Το λιμάνι δε λειτούργησε, οι τράπεζες κατέβασαν ρολό, όπως και η νομαρχία. Το «ποτάμι» των απεργών πλημμύρισε τα καντούνια. Τραπεζοϋπάλληλοι, ναυτεργάτες, οδηγοί φορτηγών έκαναν το βήμα και συμπορεύτηκαν με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων, μαζί με αγρότες και νεολαία καταλήγοντας έξω από το ξενοδοχείο» CORFU PALACE», για να δηλώσουν ότι η ασυδοσία και αυθαιρεσία του ομίλου «Aquis» δε θα περάσει.
Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ήταν και η απεργιακή κινητοποίηση στη Λευκάδα, με τη συμμετοχή νέων εργαζομένων από το χώρο του Δημοσίου. Στην Ηγουμενίτσα το εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα δε λειτούργησε, ενώ στην Πρέβεζα ρολά κατέβασαν τα εμπορικά καταστήματα στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας που κήρυξε ο Εμπορικός Σύλλογος.
Στο Αγρίνιο, με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στο δήμο και στα γιαπιά. Στην Αμφιλοχία με το ΠΑΜΕ κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΦΚΑ, απαιτώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ίδρυμα το οποίο λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει και το χώρο της Υγείας διώχνει προσωπικό και άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ανάγκης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Στο Μεσολόγγι τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού δε λειτούργησαν και δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης στο ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ. Στη Ναύπακτο έγινε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων με έντονη τη συμμετοχή μεταναστών από το χώρο της οικοδομής. Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Αρτα λόγω τοπικής αργίας τη μέρα της απεργίας.
Ριζοσπάστης
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Φράχτηκαν από ταξικές αλυσίδες σε κάθε πόλη
Συντονισμένα μπλόκα στήθηκαν σε Ηπειρο και Μακεδονία. Ξεχωριστό στιγμιότυπο στα Γιάννενα
«Ετσι ήμασταν και εμείς... Φοβόμασταν στην αρχή... Οργανωθήκαμε όμως.. Μαζί με τα παιδιά από το σωματείο (σ.σ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων) και το ΠΑΜΕ τα καταφέραμε...». Αυτές τις μεστές από την αγωνιστική εμπειρία και ταξική δράση κουβέντες για το πώς μπορεί να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια σ' αυτή μοιράστηκαν, προχτές, στα Γιάννενα (φωτ.), στην αλυσίδα περιφρούρησης έξω από το τοπικό κατάστημα του «Αρβανιτίδη», οι εργάτες από την επιχείρηση «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ» μαζί με τους συναδέλφους τους στην αλυσίδα σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης», όπου πρόσφατα έγιναν απολύσεις.
Παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης οι εργαζόμενοι στον «Αρβανιτίδη» απήργησαν έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από διάφορους χώρους, όπως οι εργάτες του «ΚΑΡΙΠΙΔΗ», που πριν μερικούς μήνες είχαν δώσει κι αυτοί απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία, δυναμώνοντας από την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη.
Απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις με ταυτόχρονους αποκλεισμούς καταστημάτων και σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια και Νάουσα και μαζικές εξορμήσεις στα καταστήματα που λειτουργεί σε Γιαννιτσά και Σέρρες. Η εργοδοσία κινητοποίησε τραμπούκους και δυνάμεις καταστολής για να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους που στο πλευρό του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων απαίτησαν αγωνιστικά να μπει τέρμα στην ασύδοτη δράση της επιχείρησης που επιτίθεται στους εργάτες με απολύσεις, καθυστερήσεις στις πληρωμές, καταστρατήγηση των ρεπό κλπ. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν αναλάβει την ευθύνη οργάνωσης ομάδων "αγανακτισμένων πολιτών" (βλ. τραμπούκων) για να επιτίθενται ενάντια σε απεργιακές συγκεντρώσεις», αλλά «τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή οργή για την κυβέρνηση των μεγαλοεπιχειρηματιών».
Ριζοσπάστης
Ποτάμια εργατικής οργής στην Απεργία την Πέμπτη 11 Μαρτίου
Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρωτοστατούν σε όλη την Ελλάδα
Στα Γιάννενα η απεργία είχε σημαντική επιτυχία. Μάλιστα η συμμετοχή στη βιομηχανική ζώνη ξεπέρασε το 80%. Σημειωτέον ότι τα ίδια υψηλά ποσοστά είχε αγγίξει η συμμετοχή και στην απεργία της 5ης Μάρτη. Στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό, καθώς όπως όλα δείχνουν οι εργάτες της βιομηχανίας στα Γιάννενα βρίσκονται στο πόδι, εξοργισμένοι και αντισεκόμενοι, όχι μόνο απέναντι στο αντεργατικό τσουνάμι του ΠΣΑ, αλλά και στην καθημερινή εργοδοτική τρομοκρατία, που βάζει λουκέτα, κάνει απολύσεις, αφήνει απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους για πολλούς μήνες. Την ημέρα της απεργίας πραγματοποιήθηκαν δυό ιδιαίτερα μαζικές και μαχχητικές πορείες. Η πρώτη που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και προέγγιζε τα 1.500 άτομα, και η δεύτερη του ΠΑΜΕ που έφτανε στα 1.000 άτομα.
Το απόγευμα της απεργίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Αντίστασης και Αγώνα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στην επιτροπή συμμετέχουν ταξικές και αγωνιστικές πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις που είχαν σημαντικό ρόλο στη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Προέρχονται δε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-ΛΚΚΕ, την ΚΟ Ανασύνταξη, την ΟΚΔΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Επιτροπή αποφασισε τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη ΣΒΕΚΗ (Βιομηχία Κρέατος Ηπείρου), που πάει για κλείσιμο ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή στα απεργιακά μπλόκα των απεργών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ έκανε κάλεσμα για συλλαλητήριο την Τρίτη το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Σε αυτό καλούν επίσης η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, το Σωματείο Μετάλλου, ενώ όταν γραφόταν αυτό το κείμενο ήταν ανοιχτή η συμμετοχή και άλλων συνδικαλιστών.
ΠΡΙΝ
Αγωνιστικό "παρών" στη Δυτική Ελλάδα
Στη Δυτική Ελλάδα οι απεργιακές διαδηλώσεις ήταν από τις μεγαλύτερες του τελευταίου διαστήματος, με τις δυναμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να δίνουν σημαντική μάχη.
Στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία από την ΕΛΜΕ, σύλλογο δασκάλων, εργαζόμενους στη νομαρχία και σύλλογο φοιτητών. Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ).
Στην Πρέβεζα η Αγωνιστική Παρέμβαση πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στον ΟΤΕ, και ενώθηκε με την πορεία του ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΕΚΠ.
Στη Λευκάδα η Συσπείρωση Εργαζομένων συμμετείχε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας (ελέγχεται από το ΠΑΜΕ).
Στην Κερκυρα συγκροτήθηκε ανεξάρτητο μπλόκ εργαζομένων και φοιτητών, το οποίο πραγματοποίησε πορεία και αμέσως μετά σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, όπου συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα η οποία κανόνισε εξορμήσεις για την επόμενη εβδομάδα.
Στο Αγρίνιο οι εργαζόμενοι των Παρεμβάσεων συμμετείχαν με τα σωματεία τους και στις δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη.
ΠΡΙΝ