"ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ -"
ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ των αμερικανων MICHAEL GFOELLER AND DAVID H. RUNDELL, 15/9/22
Το γνωστό μας σύστημα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών συμμαχιών μετατοπίζεται και τίποτα δεν έκανε αυτή την αλλαγή πιο ξεκάθαρη από τις ποικίλες αντιδράσεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στενότεροι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και την Ασία έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αρνηθεί να μας ακολουθήσει.
Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ενώσει τους αντιπάλους μας σε κοινή αντίσταση.
Λιγότερο αναμενόμενο, το ξέσπασμα του Ψυχρού Πολέμου ΙΙ, έχει επίσης οδηγήσει χώρες που κάποτε ήταν εταίροι ή αδέσμευτοι να γίνουν όλο και περισσότερο πολυ-συνδεδεμένες.
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η μετατόπιση από ό,τι στις αγορές ενέργειας, όπου, σε αντίθεση με τα νομίσματα, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν απλώς να τυπώσουν ό,τι χρειάζονται. Εδώ ο ιστός των κυρώσεων γίνεται κόσκινο.
Η Σαουδική Αραβία, επί μακρόν αφοσιωμένος αμερικανικός εταίρος, έχει δημιουργήσει μια στενή συμμαχία με τη Ρωσία στο καρτέλ OPEC Plus. Οι Σαουδάραβες έχουν απορρίψει εντελώς δημόσια το αίτημα ενός Αμερικανού προέδρου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.
Αντ' αυτού, εισήγαγαν ρωσικό πετρέλαιο για εγχώρια χρήση για να εξάγουν περισσότερο από τη δική τους παραγωγή. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα μείωσαν την παραγωγή και ξεκαθάρισαν ότι μπορεί να το κάνουν ξανά.
Η Κίνα πουλάει στην Ευρώπη υγρό φυσικό αέριο (LNG) που προέρχεται από τη Σιβηρία, ενώ ταυτόχρονα εισάγει ρωσικό πετρέλαιο. Στη συνέχεια διυλίζει και εξάγει το πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν, που διατηρεί τη ρευστότητά του χάρη στις κινεζικές αγορές πετρελαίου, έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού σιταριού.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας έχει δηλώσει δημοσίως ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σύγκρουση με τη Μόσχα και έχει "ηθικό καθήκον" να κρατήσει χαμηλά τις τιμές της ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο.
Οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν εν μέρει για να αντιμετωπιστεί η δυτική οικονομική και πολιτική επιρροή επεκτείνονται. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ανακοίνωσαν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική)
. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης συνδέει σήμερα μεταξύ άλλων την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και το Πακιστάν. Το Ιράν σχεδιάζει να ενταχθεί αυτόν τον μήνα, ενώ το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι πιθανό να γίνουν "εταίροι διαλόγου" ή υποψήφια μέλη.
Επιπλέον, η φιλόδοξη πρωτοβουλία Belt and Road Initiative της Κίνας συνδέει πολλά αφρικανικά έθνη με το Πεκίνο με νήματα εμπορίου και χρέους.
Η Ρωσία απλώνει επίσης το χέρι της με τη μορφή του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στους 22 ομολόγους του του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο πριν περιοδεύσει σε διάφορες αφρικανικές χώρες.
Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να βάλει τη Δύση σε σκέψεις, η Μόσχα βρίσκεται και πάλι στην επίθεση στη Λατινική Αμερική, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Οι δύο ισχυρές δυνάμεις αυτής της περιοχής, η Βραζιλία και το Μεξικό, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υποστηρίξουν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το καθεστώς του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παραμένει πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής τάξης, αλλά η εμπιστοσύνη στην τάξη αυτή έχει πληγεί.
Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν μετατρέψει σε όπλο τμήματα των διεθνών τραπεζικών και ασφαλιστικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς κεφαλαίων SWIFT.
Περιουσιακά στοιχεία έχουν κατασχεθεί και συμβόλαια εμπορευμάτων έχουν ακυρωθεί.
Οι εκκλήσεις για απο-δολαριοποίηση έχουν γίνει πιο δυνατές.
Όταν η Ρωσία απαίτησε πληρωμές ενέργειας σε ρούβλια, γουάν ή ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Κίνα και η Ινδία συμμορφώθηκαν.
Πολλές ασιατικές οικονομίες πλήττονται τώρα τόσο από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου όσο και από την υποτίμηση του δικού τους νομίσματος έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, επεκτείνουν τη χρήση διμερών ανταλλαγών νομισμάτων που τους επιτρέπουν να συναλλάσσονται μεταξύ τους στα δικά τους νομίσματα. Πριν από ογδόντα χρόνια η βρετανική λίρα έχασε την εξέχουσα θέση της μεταξύ των νομισμάτων του κόσμου. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι αντίπαλοι της Αμερικής στο δολάριο και αν οι Σαουδάραβες σταματήσουν ποτέ να τιμολογούν το πετρέλαιο σε δολάρια, μπορεί κάλλιστα να το πετύχουν.
Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν οι περισσότεροι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι προωθεί τα συμφέροντά τους. Αν οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι η Δύση χρησιμοποιεί άδικα το σύστημα προς όφελός της, η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες καταρρέει και θα αναδυθούν εναλλακτικές λύσεις.
Σήμερα, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι φόβοι ύφεσης στοιχειώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ενώ η πλούσια Δύση μπορεί να αντέξει το κόστος των κυρώσεων, μεγάλο μέρος των υπολοίπων δεν μπορεί.
Η Ευρώπη ανταγωνίζεται τώρα με χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη για μεταφορές ενέργειας.
Στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι ελλείψεις ενέργειας και τροφίμων έχουν δημιουργήσει την προοπτική πολιτικών αναταραχών παρόμοιων με την Αραβική Άνοιξη.
Αυτές οι ανησυχίες δημιουργούν σημαντικό αντιδυτικό συναίσθημα σε μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Νότου. Ενώ μια πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία δεν δείχνει καμία προθυμία να τερματίσει έναν πόλεμο που οι ηγέτες της δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν- η Δύση χάνει γρήγορα τα υπόλοιπα και υπονομεύοντας έτσι την ίδια τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη που προσπάθησε να δημιουργήσει
Ίσως η πιο ελπιδοφόρα λύση για εμάς σε αυτό το δίλημμα να είναι κάποιου είδους διπλωματικός συμβιβασμός.
*[Ο David H. Rundell είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Vision or Mirage, Saudi Arabia at the Crossroads (Όραμα ή οφθαλμαπάτη, η Σαουδική Αραβία στο σταυροδρόμι) και υπήρξε αρχηγός αποστολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρέσβης Michael Gfoeller είναι πρώην πολιτικός σύμβουλος της Κεντρικής
Διοίκησης των ΗΠΑ.]
https://litlepost.blogspot.com/2022/09/19-2022.html