Μετά 17 αιώνες (!) η πρώτη παράσταση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων Θεσπρωτίας
Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε πρωτοποριακή σκηνοθεσία της Γιαννιώτισσας Νικαίτης Κοντούρη, ήταν η πρώτη παράσταση που ανέβηκε προχθές, μετά από 17 αιώνες (!) στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων στη Θεσπρωτία.
Το απόγευμα της Δευτέρας αντιλάλησαν φωνές, που εξαφάνισαν τη νέκρωση τόσων χρόνων, σ’ ένα αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στο στάδιο της αναστήλωσης. Ήταν μια εξαιρετική στιγμή για το θέατρο Γιτάνων, μια θεσπέσια ημέρα για τον πολιτισμό, που προσδοκία όλων είναι να υπάρξει συνέχεια.
Το αρχαίο θέατρο Γιτάνων κτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., εποχή αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, ιδιαίτερα επί της βασιλείας του Πύρρου, και περίοδο άνθισης της Γιτάνης. Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το θέατρο είναι θεμελιωμένο στο κατώτερο επίπεδο του οικισμού, έξω από τα τείχη, και προστατεύεται από προτείχισμα. Επιπλέον φυσική προστασία προσφέρει ο ποταμός Καλαμάς προς τον οποίο είναι προσανατολισμένο.
Φαίνεται ότι το θέατρο κτίστηκε εξαρχής λίθινο και ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο λευκός ασβεστόλιθος.
Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της τραγωδίας «Βάκχες» στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου
Με την παράσταση που δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Δωδώνη ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραστάσεων της τραγωδίας του Ευρυπίδη «Βάκχες» στα Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης, των Γιτάνων και Δωδώνης, Ήταν μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, τα οποία αναστηλώνονται μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής που υλοποιείται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και άλλους φορείς.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση των παραστάσεων, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συμβολή του Προέδρου του «Διαζώματος» κ. Σταύρου Μπένου. «Ήταν ένα όραμα, που γίνεται πράξη», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στο Αρχαίο θέατρο Γιτάνων ήταν η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος μετά από περίπου 17 αιώνες και αυτό χάρη στις εργασίες αναστήλωσης που γίνονται μέσω της χρηματοδότησης από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» του προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής. Τέλος εκφράζει και τα συγχαρητήριά του προς την Ηπειρώτισσα Νικαίτη Κοντούρη, τόσο για τη συνεργασία που είχαν, όσο και για το σκηνοθετικό της έργο.
Να σημειωθεί ότι και οι τρεις παραστάσεις, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού, προσφέρθηκαν δωρεάν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Στη διοργάνωσή τους συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ραγίου ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, η Αδελφότητα Απανταχού Ευρισκομένων Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος», οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, ενώ σημαντική η συνδρομή των Δήμων Πρέβεζας και Φιλιατών.
Η παραγωγή ήταν της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και το σύνολο των παραστάσεων, έφερε τον γενικό τίτλο «Από τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου» και το έργο ήταν σε σκηνοθεσία της ΝΙΚΑΙΤΗΣ ΚΟΝΤΟΥΡΗ.
Η πρώτη παράσταση έγινε στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης στις 15 Ιουλίου 2021, η δεύτερη στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στις 23 Αυγούστου 2021 και η τρίτη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στις 24 Αυγούστου 2021.
Παράλληλα έγιναν παραστάσεις και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13,14 & 15/8/21.
Ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος), ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας), ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος).