Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

“Το νερό των Ιωαννίνων έπαψε να είναι δημόσιο αγαθό;” – Περί “λειψυδρίας” Ηπείρου η συνέχεια…



“Το νερό των Ιωαννίνων έπαψε να είναι δημόσιο αγαθό;” – Περί “λειψυδρίας” Ηπείρου η συνέχεια…

Να γιατί κάποιοι μισούν το διαδίκτυο: Τα γραπτά όχι μόνο μένουν, αλλά και κυκλοφορούν με ταχύτητα…
Ένα άρθρο του 2015, ίσως δίνει την απάντηση πως η Ήπειρος με τις πλούσιες πηγές της ξαφνικά παρουσιάζει πρόβλημα λειψυδρίας λες και βρίσκεται στη Σαχάρα. Παρεμπιπτόντως, επειδή έχουμε πάει στην έρημο της Τυνησίας, σας πληροφορούμε ότι συλλέγεται και η παραμικρή σταγόνα υγρασίας, δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο!
Όπως αναφέραμε χτες, μας έκανε πολύ περιέργεια το γεγονός η περιοχή της Ηπείρου να έχει πρόβλημα νερού. “Εξαντλήθηκαν” τα αποθέματα, μας είπαν, και… ώρα να ακούσουμε το γνωστό τροπάριο της Γκρέτας περί Κλιματικής Αλλαγής!
Ωστόσο το αρθρο έθετε την εξής απορία: Το νερό των Ιωαννίνων έπαψε να είναι δημόσιο αγαθό;
- Το νερό ΔΙΩΝΗ πηγάζει στο Δήμο Δωδώνης Ιωαννίνων στην Ήπειρο, σε 750 μέτρα υψόμετρο, σε μια παρθένα και καταπράσινη περιοχή του όρους Τόμαρος, μακριά από οικισμούς και χωρίς καμία άλλη κτηνοτροφική, γεωργική ή βιομηχανική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά.
- Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης του νερού ΔΙΩΝΗ βρίσκονται σε ιδιόκτητη έκταση 38 στρεμμάτων και διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις 2.500 τετρ. μέτρων. Στο κέντρο αυτής της έκτασης, βρίσκεται προστατευμένη από υπέργειους και υπόγειους παράγοντες η πηγή.
- Το νερό ΔΙΩΝΗ εμφιαλώνεται απευθείας στην πηγή. Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. […] Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος πιστοποιείται και από την πληθώρα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων σε πιστοποιημένα εργαστήρια της Ελλάδας, όπως το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων και στο ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών (ΙΓΜΕ), καθώς και στο πρότυπο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της Nestle με έδρα το Vittel της Γαλλίας.
Τα ίδια σχεδόν θα διαβάσετε για τα νερά που εμφιαλώνει η Nestle στην Καλιφόρνια που κατά καιρούς επίσης πάσχει από λειψυδρία.
Και το ερώτημα που θέτει το άρθρο είναι από ποιον αγόρασε η Nestle την περιοχή και με ποιο δικαίωμα πουλήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία το μονοπώλιο μιας πηγής νερού, που θεωρείται δημόσιο αγαθό. Και πλέον ούτε καν τοπικής εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, τα νερά της Μακρινίτσας ΔΕΝ ανήκουν πια στην κοινότητα που έχει περιέλθει στο Δήμο Βόλου, αλλά σε ολόκληρο το δήμο Βόλου και οι ντόπιοι ακριβοπληρώνουν το δικό τους νερό που κάποτε είχαν σχεδόν δωρεάν – μόνο με 30 ευρώ ετήσιο τέλος!
“Το νερό ΔΙΩΝΗ της RAINBOW WATERS ανάμεσα στα 5 καλύτερα εμφιαλωμένα νερά του κόσμου!”
Αυτοί οι βαρύγδουποι τίτλοι των ΜΜΕ που χαίρονται και καμαρώνουν για πολυεθνικές κι εφοπλιστές είναι για να παθαίνεις εγκεφαλικό.
- Το νερό που πηγάζει και εμφιαλώνεται σε Προστατευμένη Περιοχή στα ορεινά της Ηπείρου, βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου! Κάθε χρόνο, η ελίτ του νερού παγκοσμίως συγκεντρώνεται στο Berkeley Springs της Αμερικής για να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο διεθνή Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας Νερού όπου βραβεύονται τα κορυφαία νερά του πλανήτη (28th Annual Berkeley Springs International Water Tasting). Στους φετινούς «Ολυμπιακούς του νερού», όπως… αλλιώς ονομάζονται, αξιολογήθηκαν περισσότερα από 100 νερά από 12 πιστοποιημένους κριτές.
Η παγκόσμια ελίτ έχει και τα παγκόσμια νερά της…
Κι αφού το 2018 το νεράκι μας βραβεύτηκε από τα καλύτερα, αποφάσισε η εταιρεία να ξεζουμίσει τις πηγές με καλύτερα μηχανήματα, πιο σύγχρονα:
Η πιο σύγχρονη εμφιαλωτική μηχανή στον κόσμο εμφιαλώνει το νερό ΔΙΩΝΗ, αναφέρει το επιχειρηματικό site, τον περασμένο Μάρτιο:
Το διαφημιστικό της εταιρείας

- Η RAINBOW WATERS ανακοίνωσε την απόκτηση νέας μηχανής εμφιάλωσης για το νερό ΔΙΩΝΗ. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εμφιαλωτική μηχανή στον κόσμο για επιστρεφόμενες φιάλες 18,9 λίτρων, τεχνολογίας ULTRA CLEAN PLUS, κατασκευασμένη στην Ευρώπη. Σχεδιασμένη σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, εξασφαλίζει τον απόλυτο ποιοτικό έλεγχο, μειώνοντας ταυτόχρονα το υδάτινο αποτύπωμα στο περιβάλλον.
- Η εταιρία αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την επένδυση, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε «Η εμφιάλωση του νερού ΔΙΩΝΗ (ενός από τα 5 καλύτερα νερά του κόσμου) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δραστηριότητάς της».
- Από το 2014 που απέκτησε τη δική της πηγή, καταστάθηκε η 3η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στην Ευρώπη….
Αλίμονο, μείωσε τόσο πολύ “το υδάτινο αποτύπωμα στο περιβάλλον”, που… μάλλον εξαφανίστηκε το νερό.
Πόσες ακόμα ντόπιες εταιρίες και πολυεθνικές μας το “μειώνουν” ενόσω η δημόσια ύδρευση μας χλωριώνει το νεράκι, μας το περιορίζει και πάει και προς πώληση;
Είπαμε.. “Βιώσιμη Ανάπτυξη” – το “βιώσιμο” πάει στην τσεπούλα των εταιρειών!
Nestlé: «Το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά προϊόν προς πώληση»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé μιλάει για την ιδιωτικοποίηση του νερού δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι.. «Το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά προϊόν προς πώληση»!
Αυτό που δεν θα πρέπει να λησμονούμε στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, είναι ότι δεν είναι ελληνικό σύμπτωμα λόγο κρίσης, αλλά παγκόσμιο, λόγω Ατζέντας 21, η οποία προβλέπει ότι το νερό «είναι κοινό αγαθό που πρέπει να μοιράζεται ΣΕ ΌΛΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΩΡΙΌ, αλλά επειδή τα κράτη δεν έχουν όλα το μέσον και τις υποδομές, ΑΥΤΌ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΤΗ «ΒΟΉΘΕΙΑ» ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΤΟΜΈΑ!
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο. Στο τέλος, διευθύνων σύμβουλος της Nestlé που ισχυρίζεται ότι προσφέρει και θέσεις εργασίας, καμαρώνει τα μηχανήματα που μπορούν και δουλεύουν αυτόματα, χωρίς προσωπικό!

https://litlepost.blogspot.com/2019/08/19-2019.html