Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Απόφαση Βουλής Ιράκ: ο στρατός των ΗΠΑ να φύγει από το Ιράκ..




Απόφαση Βουλής Ιράκ: ο στρατός των ΗΠΑ να φύγει από το Ιράκ..
05/01/2020
Την Κυριακή το Κοινοβούλιο του Ιράκ αποφάσισε την απέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα σε αντίδραση στην αμερικανική δολοφονία του Soleimani.
Οι βουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την ιρακινή κυβέρνηση να τερματίσει τη συμφωνία υπό την οποία η Ουάσινγκτον έστειλε δυνάμεις στο Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ISIS.
Η πλειοψηφία περίπου 180 βουλευτών που ήταν παρόντες στο Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος. Υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους σιίτες μέλη του κοινοβουλίου, που κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών. Πολλοί σουνίτες και Κούρδοι βουλευτές δεν εμφανίστηκαν προφανώς επειδή αντιτίθενται στην κατάργηση της συμφωνίας. Αντίθετα για μιά φορά από την εισβολή ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 οι 2 μεγάλοι συνασπισμοί του ιρακινού κοινοβουλίου al-Fath κι Saeroun συμφώνησαν στην πρόταση σχεδίου νόμου για την απέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.Κατ΄εκτίμηση περί τους 5200 Αμερικανούς στρατιώτες αφορά αυτή η απόφαση απόσυρσης από ιρακινό έδαφος.