Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΓΙΑΤΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ;"


Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΓΙΑΤΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ;"


Την αλλαγή του πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση ζητά οΒασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ρωτά για την πρόθεση να τροποποιηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να συμπεριλάβει σοβαρές περιπτώσεις που σήμερα αποκλείονται από την καταβολή του προνοιακού επιδόματος. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς:
την κα Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση»

Με την υπ’ αριθ. Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/19-4-2013 (ΦΕΚ 965 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση τροποποιήθηκε το κανονιστικό πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση (ΒΝΚ). Μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβάνονται άτομα με βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30. Για την καταβολή της ενίσχυσης (προνοιακού επιδόματος) απαιτείται γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας. Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση του δείκτη νοημοσύνης των ΒΝΚ ατόμων, αυτή παρέχεται από Κέντρα Ψυχικής Υγείας κατόπιν διενέργειας συγκεκριμένου τεστ νοημοσύνης. Κατά καιρούς γονείς παιδιών με βαριά νοητική υστέρηση καταγγέλλουν ότι οι Υγειονομικές Επιτροπές των κατά τόπους ΚΕΠΑ δε λαμβάνουν υπόψη την πιστοποίηση δείκτη νοημοσύνης όπως αυτή έχει βεβαιωθεί από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και προβαίνουν σε αυθαίρετη εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης. Αποτέλεσμα τούτου είναι να αποκλείονται παιδιά με ΒΔΚ από το δικαίωμα καταβολής του μηνιαίου προνοιακού επιδόματος λόγω προσδιορισμού του δείκτη νοημοσύνης. σε επίπεδο άνω του 30.

Εξάλλου, το ανώτερο αυτό όριο του δείκτη νοημοσύνης κρίνεται από ειδικούς εξαιρετικά χαμηλό και κατά μείζονα λόγο χαρακτηρίζει περιπτώσεις που χρήζουν ιδρυματικής περίθαλψης. Πολλά άτομα με δείκτη νοημοσύνης άνω του 30 δε δύνανται να εργαστούν, είναι οικονομικώς εξαρτημένα και χρειάζονται δια βίου υποστήριξη προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής. Καθ’ ότι στην ισχύουσα κλίμακα βάσει του δείκτη νοημοσύνης δεν ταξινομούνται ως έχοντα Βαριά Νοητική Καθυστέρηση, τα άτομα αυτά σήμερα στερούνται του προνοιακού επιδόματος, εφόσον λαμβάνουν ενίσχυση από άλλη πηγή (π.χ. κατώτερη αναπηρική σύνταξη ΟΓΑ).  

Τόσο η εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης από τα ΚΕΠΑ δίχως τη διεξαγωγή εξειδικευμένου τεστ, όσο και το ισχύον κριτήριο του δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 για την αναγνώριση του δικαιώματος οικονομικής ενίσχυσης συνεπάγονται τον αποκλεισμό δεκάδων συμπολιτών μας από την καταβολή του προνοιακού επιδόματος για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο κος και η κα Υπουργός:
·  Εάν προτίθενται να τροποποιήσουν με νέα Κ.Υ.Α. το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, ώστε να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι περισσότερα άτομα με νοητική υστέρηση που χρειάζονται εκτεταμένη υποστήριξη
·  Εάν και τι προτίθενται να πράξουν σε σχέση με τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ ώστε να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονικώς τεκμηριωμένη πιστοποίηση του δείκτη νοημοσύνης.