Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Θέμα και στην Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγινε η προπαγάνδα της Αλβανίας!


Θέμα και στην Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγινε η προπαγάνδα της Αλβανίας!


Μετά την ελληνική Βουλή, το θέμα με τα βιβλία Γεωγραφίας που εμφανίζουν σε χάρτες ολόκληρη σχεδόν την Ήπειρο και περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ως τμήματα της αλβανικής επικράτειας έφτασε και στην Κομισιόν, λαμβάνοντας διαστάσεις που προφανώς η Αλβανία δεν ανέμενε.
Για το θέμα αυτό έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής φορείς της Μειονότητας, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, καθώς η αλβανική αλυτρωτική προπαγάνδα έφτασε και συζητήθηκε και στο ελληνικό κοινοβούλιο,  ζητώντας να σταλεί το μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι με την πολιτική της αυτή τραυματίζει σοβαρά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλυτρωτικοί χάρτες...
Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κάνουν λόγο για την παρουσία «εθνικιστικών και αλυτρωτικών χαρτών στα επίσημα σχολικά βιβλία της Αλβανίας», επισημαίνοντας πως οι χάρτες προπαγανδίζουν ιδέες για μια «Μεγάλη Αλβανία» και περιλαμβάνουν εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Όπως υποστηρίζουν, «από την έναρξη της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003, η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. αποτέλεσε το όχημα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία όμως πρέπει να διασφαλίζεται από τον εθνικισμό και τον λόγο του μίσους, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη».

Περί ένταξης στην Ε.Ε.
Απευθυνόμενοι στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπo για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Δημ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου ρωτούν «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων». Παράλληλα, ζητούν να μάθουν «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Ήπειρος… Αλβανία!
Κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα βιβλία Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, εξακολουθούν να περιέχουν το κεφάλαιο «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», το οποίο αποτυπώνει τα εθνικιστικά οράματα των γειτόνων και κυρίως αυτό της «Μεγάλης Αλβανίας»!  Ως «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αναφέρονται η Δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη σχεδόν η Ήπειρος (!), η οποία έχει την προσωνυμία  «Τσαμουριά»!

Υπάρχει συμφωνία, αλλά…
Τις σχετικές αποκαλύψεις είχε κάνει ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914», ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως, «παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των Υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή όπως δείχνει η πραγματικότητα».
Από την άλλη, πάντως, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα «καλής θέλησης» απέναντι στους γείτονες. Γεγονός που αποδεικνύει την μονόπλευρη τήρηση της εν λόγω συμφωνίας.