Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΓΑΛΛΙΑ Συνεχίζονται οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις ...ενώ η κυβέρνηση ψάχνει πρόθυμους για έναρξη διαβουλεύσεων



ΓΑΛΛΙΑ Συνεχίζονται οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις ...ενώ η κυβέρνηση ψάχνει πρόθυμους για έναρξη διαβουλεύσεων

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους που, απεργώντας και διαδηλώνοντας, καταγγέλλουν το νέο αντεργατικό έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ενισχύει τη φαρέτρα του κεφαλαίου, διευκολύνει τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση των ωραρίων και γενικά την προσαρμογή των σχέσεων και συνθηκών εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας. Σε μεγάλους τομείς και χώρους δουλειάς από κλάδους, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, συνεχίζεται αποφασιστικά η περιφρούρηση πολυήμερων απεργιών, κόντρα σε προσπάθειες να στηθούν απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Για παράδειγμα, στο λιμάνι της Χάβρης οι απεργοί κατήγγειλαν τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθούν ανειδίκευτοι εργάτες - με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όλου του πληθυσμού της γύρω περιοχής - στη θέση ειδικευμένου προσωπικού (σ.σ. μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης). Την ίδια στιγμή, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, αλλά και αστικές συγκοινωνίες σε Παρίσι, σταθμοί αποθήκευσης καυσίμων κτλ. έχουν παραλύσει ή δυσλειτουργούν, ως αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής στις απεργίες που συνεχίζονται, με τη 14η Ιούνη να έχει οριστεί ως επόμενη μέρα πανεθνικής απεργίας.

Πάντως, μιλώντας προχτές στο δίκτυο RTL, ο γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να βγούμε από (αυτή) την κρίση, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις». Πολλοί δεξιοι αναλυτές έσπευσαν να προβοκαρουν με τα πληρωμενα ψεματα τους ότι η συγκεκριμένη οργάνωση αρχίζει να απομακρύνεται από το αίτημα για «απόσυρση του νόμου», τονίζοντας ότι και ο Μαρτίνες εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει αρκετά σημεία του νόμου, χωρίς τελικά να ζητά την πλήρη «απόσυρση» του άρθρου 2 (που αχρηστεύει τις κλαδικές συμβάσεις προτάσσοντας τις επιχειρησιακές). Αμεσα άδραξε την ευκαιρία από τα πληρωμενα δημοσιογραφικα παπαγαλακια και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, που, χτες το πρωί, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι περιμένει τις «προτάσεις» της CGT, για να επιβεβαιώσει και αυτή με τη σειρά της τα εμπόδια που μπορούν να βάλουν στον οργανωμένο αγώνα οι εδώ και καιρό «κοινωνικοί εταίροι» Ολαντ-Βαλς-Σαρκοζι. Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επικρίνοντας τους προχτεσινούς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς με τους οποίους ο πρόεδρος της MEDEF (σ.σ. γαλλικός ΣΕΒ), Πιερ Γκατάζ, επιτέθηκε στη CGT, διαφοροποίησε τη θέση του, με το επιχείρημα ότι «κάθε λέξη που μεγαλώνει τις εντάσεις μεταξύ των (εργατικών και εργοδοτικών) οργανώσεων δεν είναι καλοδεχούμενη». Οι δηλώσεις Γκατάζ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις καθώς κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι είναι «σαν αλήτες, σαν τρομοκράτες», εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ανησυχία και τη νευρικότητα που προκαλεί στην πλουτοκρατία η συνέχιση των απεργιών, ενόψει και του μεγάλου «πάρτι» που έχουν στήσει οι πολυεθνικές και με το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά στη Γαλλία στις 10 Ιούνη.



ΓΑΛΛΙΑ Συνέχιση κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους

Επαφές κυβέρνησης - συνδικαλιστικών ηγεσιών, που διαμαρτύρονται γιατί δε γίνεται «διάλογος»

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε τροχιά κλιμάκωσης μπαίνουν οι απεργιακοί αγώνες χιλιάδων εργαζομένων στη Γαλλία, καθώς σε διάφορους κλάδους σχεδιάζονται νέες κινητοποιήσεις κατά του εκτρώματος «Ελ Κομρί». Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», τέσσερα από τα συνολικά οκτώ διυλιστήρια της χώρας συνεχίζουν να μη λειτουργούν, ενώ άλλα δύο υπολειτουργούν. Οσον αφορά τους σταθμούς αποθήκευσης καυσίμων, η «Λε Μοντ» μιλούσε για «ξεμπλοκάρισμα» της κατάστασης σε αρκετούς, με εξαίρεση όμως περιοχές όπως η Μασσαλία και Χάβρη όπου, εδώ και καιρό, άλλωστε, οι κινητοποιήσεις έχουν ξεχωρίσει για το μαχητικό και επίμονο χαρακτήρα τους.

Πάντως, από σήμερα Τριτη ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους (SNCF), όπως και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Τις επόμενες μέρες, ξεκινούν απεργίες οι εργαζόμενοι στις εναέριες μεταφορές (3 - 6 Ιούνη), όπως οι πιλότοι της «Air France» και ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε λιμάνια. Στον απεργιακό αγώνα εντάσσονται, όμως, σταδιακά και εργαζόμενοι από άλλους χώρους, όπως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Ιβρί σουρ Σεν, κοντά στο Παρίσι, όπου καθημερινά φτάνουν για να αποτεφρωθούν 1.500 - 2.000 τόνοι απορριμμάτων, από 150 - 200 φορτηγά από 15 διαφορετικές κοινότητες. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ορίζοντα τη διοργάνωση νέας πανεθνικής κινητοποίησης, στις 14 Ιούνη. Τα αστικά ΜΜΕ εντείνουν τη συκοφάντηση του αγώνα, ενόψει και της έναρξης του «Euro 2016» που αρχίζει στις 10 Ιούνη.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση συνεχίζει το «τροπάρι» περί «κρίσιμης περιόδου» που διανύει η γαλλική οικονομία, διαμηνύοντας ότι θα επιμείνει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, επενδύοντας, όμως, ταυτόχρονα, και στην «κοινωνική ειρήνη» που για χρόνια σφυρηλατείται στη χώρα. Ετσι, το Σαββατοκύριακο, ο Μανουέλ Βαλς είχε επαφές με διάφορους συνδικαλιστές και μεταξύ άλλων με τον γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες. Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί του, αφού «είναι καλύτερα όταν μιλάμε, αυτό είναι που ζητάμε εδώ και πολλούς μήνες». Ο συνδικαλιστής διαμαρτυρήθηκε επειδή «έγινε μια συνάντηση στο Ματινιόν (σ.σ. έδρα πρωθυπουργού) από τις αρχές Μάρτη και μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση»... Κατά τα άλλα, συνέχισε να εστιάζει στο «άρθρο 2» του νόμου, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση σε «διαλογο» και ενώ οι αστικές κυβερνήσεις έχουν αποδείξει επανειλημμένα πόσο ικανές είναι να βρίσκουν «εναλλακτικές» που θα υπηρετούν εξίσου τη στρατηγική υπεράσπισης των μονοπωλίων.