Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Διαλέξεις στην Γερμανία

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
 Την  Τρίτη  3   Φεβρουαρίου, με  πρωτοβουλία της  Κίνησης
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ   ΚΑΙ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»
Θα  πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στο  Paderborn  της  Γερμανίας    διάλεξη  και  συζήτηση (στη γερμανική γλώσσα) με  τον  καθηγητή  του  Πανεπιστημίου της  Κρήτης  Σκεύο  Παπαϊωάννου,  με  θέμα:

«Το  παράδειγμα  της  Ελλάδας.  Κοινωνικό  χάσμα  και  διαιρέσεις  στην  Ευρώπη.  Υπάρχουν  εναλλακτικές ;»
 ( Από  13 Φεβρουαρίου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη  στο You tube και  στην  ιστοσελίδα www.koinontonthesproton.gr)
Στόχος στην προαναφερόμενη διάλεξη και ανοιχτή συζήτηση με το γερμανικό ακροατήριο, καθώς και σε μελλοντικές πρωτοβουλίες της «Κίνησης»,  θα είναι : να εντατικοποιηθούν και να συστηματικοποιηθούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης, όσον αναφορά α) τις γερμανικές οφειλές και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων στα πλαίσια της πρόσφατης απόφασης της αρμόδιας Διακομματικής  Επιτροπής της Βουλής  β) τις  αποτυχημένες πολιτικές της τρόικα και των ελίτ στην Ελλάδα και γ)  να  παρουσιαστούν και να συζητηθούν εναλλακτικές  πολιτικές για  την  Ελλάδα  και  την  Ευρώπη . 
Παράλληλα η Κίνησή μας εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την απορία της για τη «δυσκολία» του ελληνογερμανικού συλλόγου «ΦΙΛΙΑ» της αδελφοποιημένης γερμανικής πόλης Velbert, να διοργανώσει παρόμοια εκδήλωση όπως οι Γερμανοί φίλοι από το Paderborn.
Γνωρίζουμε στους Γερμανούς φίλους μας από το Velbert, αλλά και στο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο καθώς και στο Δ.Σ. του δήμου, πως οι φιλικές σχέσεις των δύο πόλεων δεν πρέπει να περιορίζονται στις πρωτοβουλίες ή στις επιθυμίες της «ελληνογερμανικής συνέλευσης» με  επικεφαλής τον κ. Fuchtel.


Για  την  Κίνηση
 «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

                                                     Δημήτρης   Ζώης



 «Το  παράδειγμα  της  Ελλάδας.  Κοινωνικό  χάσμα  και  διαιρέσεις  στην  Ευρώπη.  Υπάρχουν  εναλλακτικές ;»
 Paderborn  (Γερμανία)  Kulturwerkstatt   Tρίτη  3  Φεβρουαρίου  8μ.μ.
Το  παράδειγμα  της  Ελλάδας.
Κοινωνικό  χάσμα  και  διαιρέσεις  στην  Ευρώπη.                           Υπάρχουν   εναλλακτικές ;
Η ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο αυτή - είναι υπό  μαζική  πίεση  από  οικονομικά  ελίτ  που ασκούν  σε  ευρωπαϊκές  χώρες  μια   πολιτική  που  οδηγεί  στην  κοινωνική ανασφάλεια, στο κοινωνικό χάσμα και στον αποκλεισμό  .
 Ως  εκ  τούτου οι κοινωνίες απειλούνται με μαζική φτώχεια. Ενάντια αυτής της κατάστασης διαμορφώνεται  αντιπολίτευση  και  αντίδραση με νέα  πολιτικά και  κοινωνικά  κινήματα  από τους θιγόμενους ανθρώπους που πλήττονται .
Είναι η κρίση η ευκαιρία  για την αναβίωση της δημοκρατικής συμμετοχής  και, είναι η  ευκαιρία  για  μια διαφορετική κι  αλληλέγγυα οικονομία;
Στην ομιλία  του  και  στη συζήτηση  με  το  γερμανικό ακροατήριο  ο  καθηγητής  του  Πανεπιστημίου  της  Κρήτης  Σκεύος  Παπαϊωάννου  θα  επιχειρήσει να φωτίσει στη γερμανική γλώσσα  τα παραπάνω.