Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Δύο χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο



“Δυό χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο»
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Ηπειρώτη ποιητή
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, 6 μμ, Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Παργινών Αθήνας και η Αδελφότητα Κοκκινιωτών Θεσπρωτίας, προσκαλούν στην εκδήλωση "Δύο χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο", την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό κέντρο Ηπειρωτών, (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).
Μια πολιτιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής, λόγου και μέλους, για τον Ηπειρώτη ποιητή Άλκη Αλκαίο που τραγουδήσαμε όλοι μας. Τον Άλκη της "Πιρόγας", της "Ρόζας", του "Πρωινού τσιγάρου". Για τον Άλκη Αλκαίο της Πάργας, τον Βαγγέλη Λιάρο της Κοκκινιάς Θεσπρωτίας.
“Ο Βαγγέλης Λιάρος είναι γέννημα της Κοκκινιάς, ο Άλκης Αλκαίος είναι γέννημα- θρέμμα της Πάργας”, έγραφε ο ίδιος, δίνοντας στοιχεία της καταγωγικής του ταυτότητας, περιγράφοντας την Ηπειρώτικη ρίζα του. Αφετηρία αλλά και αέναη επιστροφή η Ήπειρος για τον ποιητή που τραγούδησαμε όλοι μας, μέσα από τις μελοποιήσεις των στίχων του. Στην Ήπειρο “επέστρεψε” για πάντα, στην αγαπημένη του Πάργα, πριν από δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε για το ανεπίστρεπτο ταξίδι, στις 10 Δεκεμβρίου 2012.
Τιμώντας τη μνήμη και το έργο του η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας απευθύνθηκε στους φορείς αποδημίας των τόπων του, στο Σύλλογο Παργινών Αθήνας και την Αδελφότητα Κοκκινιωτών Θεσπρωτίας, συνδιοργανώνοντας από κοινού αυτή την τόσο ξεχωριστή εκδήλωση. Απευθύνθηκε, επίσης, σε όλους τους ανθρώπους του ποιητή, οικογένεια, επιστήθιους φίλους και συνεργάτες. Πολλοί από αυτούς τιμούν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση, φωτίζοντας με τις μαρτυρίες και το λόγο τους μια αυθεντική προσωπογραφία του. Παράλληλα, αναδεικνύεται το έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και φορτίο που ελλοχεύει στην ποιητική του γραφή.
Προσωπικές μαρτυρίες καταθέτουν στην εκδήλωση οι
Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηλίας Γεράκης, Θοδωρής Βουρεκάς, Γιώργος Γιάγκας ενώ, ανάμεσά μας θα βρίσκεται ταξιδεύοντας από την Πάργα ο αδελφός του ποιητή Γρηγόρης Λιάρος.
Ο Αλέξης Μάκος θα μας ταξιδέψει στην ποίηση του Άλκη Αλκαίου
με τη σπουδή "Φωτόνια στην παλάμη να κρατάς".
Άλκη Αλκαίο θα τραγουδήσει ο φίλος του ποιητή, γνωστός κι αγαπητός τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης ενώ ο συντοπίτης του ποιητή Λευτέρης Τσάτσης με το συγκρότημά του θα ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια σε στίχους του ποιητή. Ο Παργινός Τάσος Καλαφάτης θα ερμηνεύσει τραγούδι του αφιερωμένο στη μνήμη του Άλκη Αλκαίου. Στην εκδήλωση που θα διανθιστεί από ποιητικό αναλόγιο, θα προβληθεί, τέλος, αρχειακό φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, αφιερωμένα στον ποιητή.
Ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια. Η εκδήλωση, σε διοργάνωση του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., συνδιοργάνωση της Αδελφότητας Κοκκινιωτών και του Συλλόγου Παργινών Αθήνας, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των τόσο πετυχημένων, φετινών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών.
Το Γραφείο τύπου της ΠΣΕ.