Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Οικονομικός "αιμοδότης" της Αλβανίας η Ελλάδα!...


Οικονομικός «αιμοδότης» της Αλβανίας η Ελλάδα!..
 Είναι ο βασικότερος ξένος επενδυτής, ενώ και τα
 περισσότερα εμβάσματα προέρχονται από την χώρα μας
Μπορεί οι γείτονές μας Αλβανοί αξιωματούχοι, θεωρητικά να πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδας για την διαχρονική βοήθεια που απλόχερα της προσφέρει σε όλα τα επίπεδα, με κορυφαίο φυσικά την υποστήριξή της στη μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, ωστόσο σε σοβαρά εθνικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών οι Αλβανοί συνεχίζουν να… σφυρίζουν αδιάφορα.
Αλήθεια, τι να καταγράψει κανείς; Από τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, την αλλοίωση του ελληνικού στοιχείου με μεθοδευμένες αλλαγές στην διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, την αθέτηση συμφωνίας για τα στρατιωτικά νεκροταφεία, τις προκλήσεις των «Τσάμηδων» με τους χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας, την διαστρέβλωση της ιστορίας και της γεωγραφίας στα σχολικά εγχειρίδια κι ένα σωρό άλλες ανθελληνικές ενέργειες που συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας,  ρίχνοντας συνεχώς κι άλλο λάδι στη φωτιά!
Οικονομικός «αιμοδότης»
Ανέκαθεν και κυρίως απ’ όταν άνοιξαν τα σύνορα της Αλβανίας, αρχές δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα έγινε ο μεγαλύτερος υποδοχέας Αλβανών μεταναστών, δίνοντας μεροκάματο (νόμιμο ή παράνομο) σε χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούσαν διέξοδο και μια δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα εμβάσματα στην Αλβανία προέρχονται από την Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι και τα περισσότερα χρήματα που βγάζουν δουλεύοντας οι Αλβανοί στην χώρα μας επενδύονται στην Αλβανία.
Παρά την επιστροφή πολλών Αλβανών στην χώρα τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό «αιμοδότη» της Αλβανίας. Αυτή τη φορά με τις επενδύσεις που κάνει στην γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, η χώρα μας αποτελεί τον βασικότερο ξένο επενδυτή στην Αλβανία, καταλαμβάνοντας σταθερά την πρώτη θέση, από το 2007 έως το 2013, με εξαίρεση το 2011. Κατέχει λοιπόν το 26% του συνόλου των εκεί αποθεμάτων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (stock) και ακολουθούν ο Καναδάς (19%), η Ιταλία (12%), η Αυστρία (10%), η Ολλανδία (9%), και η Τουρκία (9%).
Παρά τις δυσκολίες…
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε ενημερωτικό σημείωμα που εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Αλβανία και οι Έλληνες επιχειρηματίες -παρά τις δυσκολίες και την αστάθεια στο αλβανικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία- παραμένουν στην αλβανική αγορά με δυναμική και αυξανόμενη επενδυτική παρουσία.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων άμεσων ξένων επενδύσεων  στην Αλβανία αφορά τον τομέα των υπηρεσιών μεταφορών, αποθήκευσης και επικοινωνιών (27%), τον τομέα χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης (20%) και τον τομέα των ορυχείων και λατομείων (18%). Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά, οι τομείς άλλων βιομηχανιών (9%), της βιομηχανίας (8%), του real estate (7%), των κατασκευών (3%), του χονδρικού - λιανικού εμπορίου (3%), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (2%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι τομείς υπερβαίνουν ελαφρώς ή δεν ξεπερνούν το 1% ο καθένας.
Πού οφείλεται
Η αύξηση των ελληνικών επενδύσεων οφείλεται σε αύξηση των κεφαλαίων και στην αύξηση των χρεογράφων. Με την πάροδο του χρόνου οι Έλληνες επενδυτές αγοράζουν μερίδια αλβανικών επιχειρήσεων και αυξάνουν τα κεφάλαιά τους.
Επίσης, λαμβάνουν δάνεια από τις μητρικές εταιρείες στην Ελλάδα, ή επενδύουν σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου που έχουν εκδοθεί από τη μητρική εταιρεία. Αυτοί οι δύο τύποι των συναλλαγών αυξάνουν το απόθεμα των ελληνικών Άμεσων Επενδύσεων στην Αλβανία. Η διαφορά στο απόθεμα για τις ελληνικές επενδύσεις αφορά κυρίως στις συναλλαγές (ροών) κατά τη διάρκεια του έτους και όχι στις μεταβολές των τιμών ή άλλες αλλαγές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, το ύψος του αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI stock) στην Αλβανία το 2013 έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2012, ενώ την ίδια περίοδο οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων έφτασαν τα 944,76 εκ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 42% σε σχέση με το 2012.