Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ψήφισμα για την Γάζα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου


Ομόφωνη στήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου στη Γάζα
Ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου
Τον δοκιμαζόμενο από τις ισραηλινές επιδρομές της Γάζας αποφάσισε να στηρίξει το περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 30 Ιουλίου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (σπάνιο φαινόμενο για το συμβούλιο), παρότι στη συζήτηση αναδείχτηκαν επιμέρους διαφωνίες.
Το θέμα εισηγήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», Γιάννης Παπαδημητρίου με το συμβούλιο να υιοθετεί το σχετικό ψήφισμα το οποίο κατέθεσε με μία διαφοροποίηση: τα φάρμακα για αποστολή στη Γάζα θα συγκεντρωθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου κι όχι από τους κοινωνικούς φορείς που ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία (Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, Καράβι για τη Γάζα).
ΚΑΙ ΟΙ…ΕΛΛΗΝΕΣ;
Ο Γιάννης Καραμπίνας από την παράταξη της πλειοψηφίας αναρωτήθηκε για ποιον λόγο να σταλούν φάρμακα στους  Παλαιστίνιους όταν αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ενώ ζήτησε να καταδικαστεί γενικά ο πόλεμος φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Σε δευτερολογία του ο κ. Παπαδημητρίου έκανε αναφορά στο γενναίο, όπως το χαρακτήρισε, αντιπολεμικό κίνημα το οποίο αναπτύσσεται στο Ισραήλ επισημαίνοντας ότι κάποτε εκείνοι που χαρακτηρίζονται προδότες της πατρίδας καταξιώνονται ως άνθρωποι. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν ο οποίος τα μέσα της δεκαετίας του ’90 επιχείρησε βήματα ειρήνευσης στην περιοχή, υπογράφοντας με τον Γ. Αραφάτ τη Συμφωνία του Όσλο, αλλά δολοφονήθηκε το 1995.
Η αναφορά της λέξης πατρίδα προκάλεσε την σχεδόν μηχανική αντίδραση των συμβούλων της πλειοψηφίας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη να χαρακτηρίζει υπέρτατο αγαθό την πατρίδα, να τάσσεται υπέρ της συνύπαρξης των λαών αφού παρέδωσε  ένα (αμφισβητούμενο) μάθημα ιστορίας χαρακτηρίζοντας τους γείτονες Τούρκους «μουσουλμάνους Έλληνες» και να αναρωτιέται για ποιον λόγο το συμβούλιο δεν εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης «όταν οι αναρχικοί  επιτέθηκαν μέσα στο γραφείο μου κι όταν επιτέθηκαν πέρυσι στο σπίτι μου».
Έπειτα από αμοιβαίες διευκρινίσεις οι τόνοι έπεσαν και το συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» με το οποίο συμφώνησαν ακόμη η παράταξη Αργύρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».
ΧΟΡΗΓΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Να σημειωθεί ότι η Μ. Κιτσανού από την παράταξη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» πρότεινε να δοθούν τα έξοδα παράστασης των συμβούλων για την αγορά φαρμάκων με τον Β. Παπαχρήστου από την παράταξη Καχριμάνη να δηλώνει ότι για αρχή θα διαθέσει το ποσό των 200 ευρώ. Στη Γάζα αναμένεται να σταλούν και φάρμακα από τη χορηγία που έχει παραχωρήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Την πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων, περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας κ. Κάτσιος.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Για πολλοστή ημέρα συνεχίζεται η βάρβαρη επιδρομή της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό της λωρίδας της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να δολοφονεί Παλαιστινίους κάθε ηλικίας, μικρά  παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, να βομβαρδίζει σχολεία υπό την ευθύνη του ΟΗΕ και να προκαλεί τεράστιες καταστροφές σε νοσοκομεία και υποδομές κοινής ωφέλειας, αφήνοντας τη Γάζα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό.
Παρά τη σιγή ιχθύος και τις «ίσες αποστάσεις», που τηρούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και ασφαλώς και η ελληνική κυβέρνηση, το αντιπολεμικό κίνημα αλληλεγγύης φουντώνει σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και ένα μικρό αλλά γενναίο κομμάτι του ισραηλινού λαού.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έχει υποχρέωση να εκφράσει την αμετάκλητη καταδίκη του και την αμέριστη αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό. Πολύ περισσότερο, που η Περιφερειακή Αρχή δεν δίστασε στο πρόσφατο παρελθόν να «επενδύσει» σε εκθέσεις real estate στο Ισραήλ και οφείλει να συμπαραταχθεί με το αντιπολεμικό κίνημα και να καταδικάσει την πρωτοφανή βαρβαρότητα.
Για το λόγο αυτό, η παράταξή μας ζητά την έκδοση απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο με τα εξής σημεία :
1.      Καταδίκη των αεροπορικών και χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και απαίτηση για άμεση διακοπή τους.
2.      Τερματισμός της πολιτικής αποκλεισμού της Γάζας και εποικισμού των παλαιστινιακών περιοχών.
3.      Υποστήριξη στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, το οποίο θα συνυπάρχει με το κράτος του Ισραήλ.
4.      Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην πρωτοβουλίες συγκέντρωσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τους κατοίκους της Γάζας αλλά και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.