Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ολοκληρώθηκε το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πρέβεζα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα.
από dakrygono
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα στις 28 και 29 Αυγούστου.Ειδήσεις από την Πρέβεζα.
Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ έγινε συναυλία στο κηποθέατρο με κύριο συγκρότημα τους Active Meber ενώ στην διοργάνωση συμμετείχαν και τα συγκροτήματα linos-oplistis-epilektos. Ο κόσμος είχε από νωρίς γεμίσει το χώρο του κηποθέατρου, ενώ κατά τη διάρκεια της συναυλίας συμμετείχε πολύ συχνά και με συνθήματα.
Το Σάββατο και δεύτερη μέρα του φεστιβάλ είχε διοργανωθεί συζήτηση στο πάρκο του “πυροβολικού”. Ένα μικρό πάρκο μέσα στο οικιστικό κέντρο της πόλης.
Στο χώρο βρίσκονταν πολλοί μετανάστες που διαμένουν και στις γύρω γειτονιές, ενώ μέλη της Πακιστανικής κοινότητας Ιωαννίνων βρεθήκαν και αυτοί στην εκδήλωση.
Στη συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά από τους ομιλητές στο τελευταίο κλίμα κατά των προσφύγων ενώ και κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τονιστήκαν τα πολιτικά χαρακτηριστικά όλης αυτής της συμπεριφοράς του κράτους κατά των προσφύγων.
Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε μουσική εκδήλωση από τοπικά συγκροτήματα εκ των οπoίων το ένα με παραδοσιακή μουσική.
Κινήσεις, σχήματα και πολίτες, που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Πρέβεζα, θεωρούν απαραίτητη τη συνέχιση παρεμβάσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες εντάσσοντας αυτές και σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής παρέμβασης.
Το σημαντικότερο είναι, ότι το αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Πρέβεζας είναι μέσα σε μία συνολική προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα και που ως εκτίμηση μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η πολιτική κατά των προσφύγων βρίσκει ώριμες και πολυπληθείς αντιστάσεις και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού και που πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχισθεί. Αυτή είναι μία εκτίμηση που πιστεύουμε ότι είναι ότι πιο αισιόδοξο απέναντι σε μία σκληρή –κρατική πολιτική που επιβάλλεται από τους μηχανισμούς του κράτους, πέρα από κάθε νομιμότητα, με μόνη στήριξη την πολιτική βούληση των κυρίαρχων δυνάμεων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ακροδεξιών φασιστών.
http://dakrygono-a.blogspot.com/2009/08/2-28-29.html

"Υπόθεση Πρίτζου" : 61 χρόνια μετά τιμούμαι τους 16 αγωνιστές που έπεσαν στο Σταυράκι Ιωαννίνων

 
"Υπόθεση Πρίτζου" : 61 χρόνια μετά τιμούμαι τους 16 αγωνιστές που έπεσαν στο Σταυράκι

Ενα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι και τόσο γνωστό, εκτυλίχτηκε στα Γιάννενα το 1948, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Πρόκειται για το γεγονός που έχει μείνει γνωστό ως «Υπόθεση Πρίντζου» και αφορά στη στημένη δίκη που έγινε τον Ιούλιο του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. Στη δίκη αυτή οδηγήθηκαν 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ.Η κατηγορία ήταν αυτό που έλεγε το περιβόητο Γ΄ Ψήφισμα, δηλαδή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Το κατηγορητήριο βασίστηκε στις προκηρύξεις που ρίχτηκαν από την παράνομη οργάνωση της ΕΠΟΝ στις 23 Μάρτη 1948. Κατά τη δίκη καμία από τις κατηγορίες δεν αποδείχτηκε. Παρ' όλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν! Τους σκότωσαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων.
Μεγάλο Έγκλημα
Πρόκειται για ένα μεγάλο έγκλημα, με τις δίκες σκοπιμότητας του μισαλλόδοξου εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, για τις οποίες κανείς από τους τοπικούς άρχοντες και τους παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πόλης δε μιλάει καθαρά. Καθώς, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί και κάθε χρόνο διοργανώνεται εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς αυτούς αγωνιστές, στο σημείο της εκτέλεσης στο Σταυράκι Ιωαννίνων, γίνεται προσπάθεια αποσιώπησης των πραγματικών περιστατικών, προσπάθεια αποχρωματισμού του αγώνα της Αντίστασης και των κομμουνιστών για ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ενώ υπάρχει επιζών από αυτή την υπόθεση, ο τότε γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα, ο Ανδροκλής Γκέλιας, που είχε καταδικαστεί σε αυτή τη δίκη τέσσερις φορές σε θάνατο, ούτε καν προσκαλείται στην εκδήλωση!Η «Υπόθεση Πρίντζου», ωστόσο, είναι μια από τις ένδοξες σελίδες του αγώνα του ελληνικού λαού. Αφορά έναν αγώνα που βάφτηκε, πρώτ' απ' όλα, με το αίμα των ανθρώπων της Αριστεράς, που πάλεψαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τη ζωή τους για την προκοπή του τόπου.
epirusgate.blogspot





 
Τη μνήμη της Ευτυχίας Πρίντζου και των άλλων συμπολιτών μας, που εκτελέστηκαν το 1948 στο Σταυράκι, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών το Σάββατο 29 Αυγούστου 2009.Στο μνημείο τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Νικόλαου Γκόντα, στελεχών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων καθώς και συγγενών των θυμάτων.Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόντας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Να έχουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε τους αγώνες με πλήρη συναίσθηση των όσων δεινών. Να χτίζουμε ξανά τη ζωή χωρίς να ξεχνούμε ποτέ αυτούς που θυσιάστηκαν. Μετά από τόσα χρόνια από την τραγωδία που σημάδεψε τα Γιάννινα, τώρα που ο χρόνος δίνει την αναγκαία απόσταση από τον εμφύλιο σπαραγμό, τα γεγονότα αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Είμαστε εδώ για να πούμε: ποτέ πια εμφύλιος, ποτέ πια άλλο αίμα χυμένο από αδελφούς. Σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τις επιλογές τους, τις οποίες υπαγόρευε ο πατριωτισμός τους, οφείλεται κάθε τιμή. Μ’ αυτά τα λίγα λόγια, αποτίω φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες που πλήρωσαν με το αίμα τους το τίμημα των επιλογών τους. Το καλύτερο όμως μνημόσυνο σε όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους τη μαύρη εκείνη εποχή, είναι η απόλυτη εθνική συμφιλίωση».
epirusgate.blogspot
 


από thesprotos-panta.
Η υπόθεση Πρίντζου είναι γνωστή, σε όποιον έχει ασχοληθεί λίγο με την πρόσφατη ιστορία.
Τώρα, γιατί η αριστερά απέχει, και γιατί η εκδήλωση γίνεται από τον δήμαρχο, ο οποίος είναι εκλεγμένος με τη ΝΔ, αυτό είναι που κανείς δεν κατάλαβε. Άγνωστε οι βουλαί.......

Προβλήματα σε Γιάννενα και Κέρκυρα λόγω κακοκαιρίας

Προβλήματα σε Γιάννενα και Κέρκυρα λόγω κακοκαιρίας

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009, 08:22
Προβλήματα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους στα Γιάννενα και την Κέρκυρα. Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων και μία κλήση για άντληση υδάτων από υπόγειο. Παράλληλα, προβλήματα δημιουργήθηκαν και στους δρόμους λόγω συσσώρευσης υδάτων. Την ίδια ώρα, ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Κέρκυρα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε επτά κλήσεις για κοπές δέντρων.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=59874&cid=4
 

Μηχανική βλάβη στο Ε/Γ-Ο/Γ "Αγ. Θεοδώρα"

Μηχανική βλάβη στο Ε/Γ-Ο/Γ "Αγ. Θεοδώρα"

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009, 23:00
Μηχανική βλάβη παρουσίασε το Ε/Γ-Ο/Γ «Αγία Θεοδώρα» ενώ ταξίδευε από την Κέρκυρα με προορισμό την Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε βλάβη στη δεξιά μηχανή ενώ βρισκόταν 6 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Κέρκυρας. Στο πλοίο, στο οποίοι επιβαίνουν 304 άτομα, επέστρεψε πριν λίγο στην Κέρκυρα με μειωμένη ταχύτητα ενώ παραμένει άγνωστο για την ώρα τι θα γίνει με τους επιβάτες που περιμένουν. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=59848&cid=4

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Προσέλαβαν συνταξιούχο στο Μουσείο Τσαμαντά του Δήμου Φιλιατών!

Προσέλαβαν συνταξιούχο στο Μουσείο Τσαμαντά του Δήμου Φιλιατών!
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τσαμαντά του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια Λαογραφικό Μουσείο. Το Λαογραφικό Μουσείο ήταν κλειστό για πολλούς μήνες,μιας και ο δήμος αδυνατούσε να πληρώσει τον υπάλληλο. Τελευταία, προσέλαβαν μια...υπάλληλο ετών 68 συνταξιούχο του ΟΓΑ και του ΙΚΑ(!), για πέντε μήνες με μισθό 800 ευρώ το μήνα, παρά το ότι υπήρχαν αρκετοί άνεργοι ενδιαφερόμενοι από την περιοχή. Μια λεπτομέρεια: Η προσληφθήσα είναι πρώτη ξαδέλφη του πρόεδρου του τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Τσαμαντά!
epirusgate.blogspot.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Άμεση μείωση των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ

 
Την άμεση μείωση των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ απαιτεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωαννίνων
Tην άμεση μείωση των εισιτηρίων στα υπεραστικά ΚΤΕΛ προς όλα τα δρομολόγια που χρησιμοποιείται η Εγνατία Οδός, απαιτεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ιωαννίνων, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις προς Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα, διάφορες πόλεις της Θεσσαλίας και της Εύβοιας έχουν μειωθεί πλέον κατά πολύ.Το Σωματείο των Συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Ιωαννίνων επικαλείται το νόμο 2963/2001, ο οποίος μεταξύ άλλων καθορίζει και τους συντελεστές που πρέπει να πολλαπλασιάζονται με τη χιλιομετρική απόσταση μιας διαδρομής. Οπως σημειώνει το σωματείο, σήμερα το εισιτήριο Γιάννενα - Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να κοστίζει 28,70 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η απόσταση έχει μειωθεί κατά 100 περίπου χιλιόμετρα.Εποπτεύουσα αρχή είναι η Νομαρχία Ιωαννίνων, η οποία κωφεύει στις επιστολές και τις καταγγελίες των συνταξιούχων, που τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι που χρησιμοποιούν το ΚΤΕΛ επιβαρύνονται πολύ από τις υψηλές τιμές.
Ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Θεσπρωτία. Και δεν φτάνει μόνο ότι είναι πανάκριβα τα εισιτήρια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δρομολόγια που είναι λειψά. Εάν κανείς κάνει το λάθος και πάρει βραδυνό λεοφωρείο, και κατέβει από αυτό χαράματα 4 η ώρα στην Ηγουμενίτσα, ταξί δεν υπάρχουν, όποιος πρόλαβε πρόλαβε. Θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 8, που αρχίζει η συγκοινωνία. Και αυτή η κατάσταση είναι χρόνια τώρα.
 epirusgate.blogspot.

"Λουκέτο" στα ΤΕΙ

 
"Λουκέτο" στα ΤΕΙ
«Λουκέτο» στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους βάζουν οι διοικήσεις, προκειμένου να πιέσουν για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ από την κυβέρνηση, δημιούργησε μπαράζ εξελίξεων και προκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ προκειμένου να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσαν, διαπιστώνουν ότι ανατρέπεται ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εις βάρος των πτυχιούχων των ΤΕΙ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα οι απόφοιτοι Κολεγίων λαμβάνουν πτυχία «ισότιμα», όπως διαφημίζεται, με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Απαιτώντας την άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έως το 2008 και έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας η Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα όπως οι διοικήσεις των ΤΕΙ σε συνεργασία με την ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και τους άλλους φορείς να αναστείλουν τη λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος, αν δε δοθεί άμεση λύση στο χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Για εμπαιγμό απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους νέους και τις οικογένειές τους, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς, υπογραμμίζοντας πως εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα σε 21 ειδικότητες, πολλά εκ των οποίων για περισσότερα από 25 χρόνια.
Ο κ. Γλαβάς σημείωσε πως οι αρνητικές εξελίξεις από την ψήφιση του νομοσχεδίου οφείλονται σε πιέσεις από τον τεχνικό κόσμο, τον οποίο κατηγόρησε για «κοντόφθαλμη λογική».
«Αθέμιτος ανταγωνισμός από τα ΚΕΣ»
1700 νέους σπουδαστές πρόκειται να υποδεχθεί το ΤΕΙ Ηπείρου από το νέο ακαδημαϊκό έτος, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων. Ωστόσο, ορισμένα Τμήματα απειλούνται με λουκέτο λόγω της μικρής προτίμησης που δείχνουν σε αυτά οι υποψήφιοι φοιτητές. Έτσι, ενώ τα τμήματα επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, όπως αυτά της Λογοθεραπείας, Βρεφονηπιοκομίας και της Νοσηλευτικής, αλλά και τα μουσικά τμήματα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των θέσεων που διαθέτουν, τα τμήματα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυοκαλλιέργειας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, αλλά και τουριστικών επαγγελμάτων πρόκειται να λειτουργήσουν και φέτος με ελάχιστους φοιτητές.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου υπογράμμισε πως ο μεγάλος αριθμός των κενών είναι αναμενόμενος, όταν κάθε χρόνο ανακοινώνονται 90.000 θέσεις και οι εισακτέοι ανέρχονται περίπου στις 60.000. Επιπλέον, τα ΤΕΙ της περιφέρειας υπολείπονται αυτών του κέντρου, αφού είναι λογικό οι περισσότεροι φοιτητές να προτιμούν ανάλογες Σχολές στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. «Χρειάζονται κίνητρα για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιλέξουν την περιφέρεια», σημείωσε ο κ. Γλαβάς, προσθέτοντας πως θα πρέπει κάποια στιγμή οι προσφερόμενες θέσεις από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να είναι όσες και οι εισακτέοι.
Βέβαια, αυτό λόγω της βάσης του 10 δεν ισχύει με αποτέλεσμα να υπάρχουν 25.000-30.000 κενές θέσεις και να έχουν μείνει εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περίπου 35.000. Το πρόβλημα των ΤΕΙ εντείνει και η λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των επονομαζόμενων Κολεγίων. Αυτό μάλιστα είναι ένα θέμα, που θα συζητήσει σε επόμενη φάση η Σύνοδος των προέδρων και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Ήδη, πολλά Κολέγια έχουν αρχίσει να διαφημίζονται στις τηλεοράσεις σαν Πανεπιστήμια, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ελπίζω, να υπάρξουν συντονισμένα βήματα από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό», σημείωσε ο κ. Γλαβάς, κάνοντας λόγο για ιδιωτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν χωρίς κριτήρια και μάλιστα «απολαμβάνουν» της προστασίας της πολιτείας…
epirusgate.blogspot.
 

Kλείνουν ελλείψει φοιτητών δύο τμήματα στα ΤΕΙ Ηπείρου

 
Κλείνουν ελλείψει φοιτητών δύο τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου
Για άλλη μια χρονιά, οι νέοι γύρισαν την πλάτη σε «θολά» γνωστικά αντικείμενα με αμφίβολη επαγγελματική προοπτική, με αποτέλεσμα συνολικά 30 με 40 τμήματα ΤΕΙ -δηλαδή το ένα στα πέντε- να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.Ενδεικτικά σε 2 τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Φυτικής Παραγωγής Ηπείρου στην Αρτα και Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, δεν θέλησε να πάει ούτε ένας υποψήφιος, ενώ σε αρκετά άλλα τμήματα οι νέοι φοιτητές μετρώνται στα δάκτυλα!Η Αρτα και η Ηγουμενίτσα είναι από τις πόλεις που χάνουν σημαντικό μέρος του φοιτητικού τους πληθυσμού και οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό.
epirusgate.blogspot

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Κινηματογράφος σημαίνει ...φώς!

Κινηματογράφος σημαίνει ...φώς!
Δικαιούμαι αυτήν την παράφραση του τραγουδιού, που τόσο τέλεια τραγούδησε και που ακόμη και τώρα το νοσταλγούν, ο αείμνηστος Χορν.Γιατί, κανείς δεν αρνείται πως ακόμη ( ή κυρίως;) και σήμερα, ο κινηματογράφος ταυτίζεται με τον πολιτισμό. Άρα, στη γκρίζα αυτή περίοδο της παγκοσμιοποίησης παντός είδους και της καταναλωτικής βουλιμίας, αφού ο πολιτισμός είναι η μοναδική πηγή εκπομπής καθαρού και φωτεινού φωτός, συνακόλουθό του είναι να υποστηρίζει κανείς πως και ο κινηματογράφος είναι εξίσου πηγή φωτός.Φως ο πολιτισμός, φως και ο κινηματογράφος. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, ούτε προσωπική μου έμπνευση.Eίναι απόρροια μιας είδησης, που κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών Θεσπρωτών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει για έναν τόπο, όταν του στερούν τον κινηματογράφο, δηλαδή το φως.Η είδηση έρχεται από το νησί της Λέρου και έχει να κάνει με τα εγκαίνια του κινηματοθεάτρου της.Όλος ο τοπικός τύπος χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων του, ως «ημέρα σταθμό»!Γιατί για τους κατοίκους του νησιού, αυτήν την ημέρα η σκέψη έγινε έργο και το όραμα πράξη.Για αποκατάσταση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που είναι ένα άλμα μπροστά, έκαναν λόγο οι Υπουργοί και λοιποί πολιτικοί που παραβρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων.Και έτσι είναι το στολίδι και το φως του νησιού όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι του.Αυτή η είδηση, φοβήθηκα μήπως μου προκαλέσει μελαγχολικές σκέψεις και συμπεριφορές, αφού γνωρίζω καλά, πώς και γιατί, κάποιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι και αρμοδιοαναρδμόιοι, άφησαν τη Θεσπρωτία χωρίς ούτε μια αίθουσα πολιτισμού (φωτός!) την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε ολόκληρο το ποσό για την αγορά και διαμόρφωση παλαιών ιδιωτικών κινηματογράφων.Όταν ο φθόνος ανταγωνίζεται την κακώς εννοούμενη ζήλια και η πρωταρχική σκέψη μιας πολιτικής πράξης με οικονομικό περιεχόμενο κατευθύνεται στο πεδίο της … συναλλαγής και της προμήθειας, είναι φυσικό και επόμενο τη … νύφη να την πληρώνει ο τόπος και ο λαός του. Μπορεί να πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη μέρα αυτού του πολιτιστικού εγκλήματος. Μπορεί κάποιοι να κατηγόρησαν κάποιους και να απέδωσαν ευθύνες γι’ αυτή την καταστροφική απόπειρα συναλλαγής.Όμως η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν τα πράγματα δεν αλλάζουν και αλλάζουν τα πρόσωπα, οι επόμενοι έχουν χρέος να αποδείξουν τις ικανότητές τους, τα προσόντα τους, τις αντιστάσεις τους και την υπευθυνότητά τους.Μέχρι στιγμής δεν βλέπω κάποια κίνηση από τους επόμενους, που όμως είχαν κατηγορήσει τους προηγούμενους.Χρόνος όμως υπάρχει.Άρα, κατά το ιδού η Ρόδος, ας σπεύσουν, πριν είναι αργά (κυρίως) για τους ίδιους.Ο τόπος τούτος έχει κάθε δικαίωμα να απαιτήσει φως.Να φωτίζεται καθημερινά απ’ άκρου εις άκρον.Να θυμάται την καταγωγή του, να τιμά τις παραδόσεις του να καλλιεργεί συνεχώς το πνεύμα του και την ψυχή του.Τούτος ο τόπος ακόμη φωνάζει και απαιτεί να αποκτήσει έστω και ένα κτίριο – πηγή πολιτισμού και φωτός.Ένα τέτοιο κτίριο στέκει εκεί στους Φιλιάτες, όρθιος φύλακας του πολιτισμού και περιμένει την αξιοποίησή του.Όποιος έχει καρδιά, νου κι ανάστημα, ας μη διστάσει.Η ιστορία θα τον δικαιώσει.
epirusgate.blogspot.
 

To κάστρο στο Μαργαρίτι

 
Θα συνεχίσουμε το αφιέρωμα στο Μαργαρίτι το κάστρο του και τα αρχοντικά του, με μια φωτογραφία του Τούρκου αρχιφωτογράφου του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, Αλή Σαμή Βέη. Παρουσιάζει το κάστρο στο Μαργαρίτι την περίοδο του μεσοπόλεμου. Ο περίεργος και περιπετειώδης Αλή, αφού ξέφυγε από τους Νεότουρκους ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τη δράση του ως φωτογράφος. Οι Ελληνικές αρχές βέβαια ποτέ δεν ξέχασαν ότι ήταν Τούρκος! Τον παρακολουθούσαν στενά, μέχρι που τον έχασαν κάπου στην Κέρκυρα λίγο πριν τον πόλεμο του 40. Ο Αλή είχε ανοίξει ακόμα και φωτογραφείο στην Παραμυθιά όπου και σώζεται ακόμα η μηχανή του Τούρκου. Έφτιαξε με τα χέρια του τρία άλμπουμ με φωτογραφίες: Πάργα, Μαργαρίτι, Παραμυθιά και ίσως Φιλιάτι. Μετά τον Μπουασονά, και το Μελετζή δεν θα έπρεπε να εκδοθεί και η Θεσπρωτία του Αλή;
labastia.blogspot.
 

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Οδοιπορικό στα χωριά της Μουργκάνας

 
Η ΑΥΓΗ
Μουργκάνα. Ερημωμένα από την ιστορία, τα χωριά της αναζητούν μέλλον...
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/08/2009
 
Κοιτώντας τη στο χάρτη, η Μουργκάνα ή, πιο επίσημα, τα όρη του Τσαμαντά, μοιάζει σαν μια πέτρινη γλώσσα χωμένη βαθιά στο αλβανικό έδαφος... Μια χαρτογραφική «ανορθογραφία», για την ύπαρξη της οποίας έριξε όλο της το βάρος η ιστορία, σε μιαν εποχή που τα σύνορα χαράζονταν ανάλογα με τα διπλωματικά καπρίτσια και πολύ λιγότερο σύμφωνα με τις επιθυμίες των λαών. (σ. t-p. Για αυτό το λόγο η Βόρειος Ήπειρος κατέληξε στην Αλβανία παρότι είχε και έχει συντριπτική πλειοψηφία ελληνικού πληθυσμού). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Η πρόσκληση του ΤΕΙ Ηπείρου για μια συνάντηση με θεματικό άξονα «Βιωματικές αφηγήσεις από τη σύγχρονη ιστορία της Μουργκάνας» φάνταζε δελεαστική, καθώς συνδύαζε μια από πρώτο χέρι βιωματική προσέγγιση σε πτυχές της σύγχρονης ιστορίας με μια περιήγηση στον ίδιο εκείνο τόπο που αισθάνθηκε βαρύ το αποτύπωμά της πάνω του...
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, υπό την εποπτεία του καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργίου Μάνου και τη συνεργασία του επίκουρου καθηγητή Ηλία Σκουλίδα και συμμετείχαν ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι κ.ά. Επίκεντρο της επίσκεψης τα χωριά Λιας, Τσαμαντάς και Πόβλα (Αμπελώνας) που βρίσκονται γαντζωμένα στην πλαγιά του βουνού. Είναι τρεις από τους 16 οικισμούς που αποτελούν τα χωριά της Μουργκάνας, με παράδοση αγροτικών εξεγέρσεων το 19ο αιώνα, κάποια από αυτά «μικρές Μόσχες» κατά το παρελθόν, αλλά και θέατρο αιματηρότατων συγκρούσεων στη διάρκεια της Κατοχής και, κυρίως, του Εμφυλίου -γι' αυτό το βουνό έχει αποκληθεί και «δεύτερος Γράμμος». (σ. t-p. Ποτέ τα χωριά του Τσαμαντά, τα πανωχώρια όπως λέγονται, δεν είχαν την ονομασία μικρή Μόσχα. Παρότι λόγω του ορεινού τους εδάφους ήταν η έδρα και των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το 40-44 εναντίον των Γερμανών, και του ΔΣΕ το 46-49, οι κατοικοί τους ποτέ δεν ήταν υπέρ του αντάρτικου και της αντίστασης. Μάλστα, για το χωριό του Λιά έχει γράψει το μυθιστορημά του Ελένη ο Νίκος Γκατζογιάννης, που γυρίστηκε και ταινία).
Με άξονα μαρτυρίες κατοίκων των χωριών, υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση για την ανασυγκρότηση και αφήγηση της μνήμης στην ευρύτερη περιοχή της Μουργκάνας, κυρίως σε θέματα που αφορούσαν την ιστορική διαδρομή της κατά τη δεκαετία του 1940, αλλά και την εμπειρία ενός «τόπου συνόρων». Πολύτιμοι συνοδοιπόροι σε αυτήν την περιήγηση νομαρχιακός σύμβουλος της Ν.Α. Θεσπρωτίας Κωνσταντίνος Μάνος, καθώς και ο φιλόλογος Θωμάς Σιόρογκας.
Οικοτουρισμός: μια προοπτική
Τα χωριά της περιοχής, χωρίς να είναι πια ερειπωμένα (αφού αυτές, οι ορατές πληγές του 20ού αιώνα έχουν πλέον επουλωθεί), (σ. t-p. ότι ερείμωση ήταν να πάθουνε, πλέον την πάθανε. Τώρα οι λιγοστοί κάτοικοι τους έχουν πλέον συνηθίσει στην εγκατάληψη), παραμένουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ερημωμένα και μόνο τον Αύγουστο, όπως και στο μεγαλύτερο κομμάτι της «άλλης Ελλάδας», της ορεινής, συγκεντρώνουν στα καφενεία και τις πλατείες τους παιδιά και νέους που επισκέπτονται τα «πάτρια». Γιατί η έλλειψη κατοίκων είναι το οξύτερο πρόβλημα που κληροδότησε η ιστορία στην περιοχή. «Τόσα χρόνια που είμαι εδώ, έχω κάμει μονάχα τρεις γάμους», μας είπε χαρακτηριστικά ο ιερέας που φροντίζει το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, λίγο έξω από το χωριό Βαβούρι.
Ως «βάση» για την περιήγησή μας στην περιοχή της Μουργκάνας χρησίμευσε ο ξενώνας που λειτουργεί όλο το χρόνο στο Λια (τηλ. 26640-41602, liasinn@yahoo.gr), ένας από τους ελάχιστους στην περιοχή. Μια νέα κοπέλα, η Λίτσα Ντάφλου-Δέτσικα, πήρε τη μεγάλη απόφαση και εγκατέλειψε την Αθήνα, προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνάμεις της αναλαμβάνοντας τη διαχείρισή του. Προσφέροντας εξαιρετική φιλοξενία («όλο το χρόνο, και με τις ίδιες τιμές ακόμη και τα Χριστούγεννα», όπως λέει), στηρίζει τις προσδοκίες για το εγχείρημά της κυρίως στους ορειβάτες και τους κυνηγούς που επισκέπτονται το βουνό.
Μολονότι αυτοί οι τελευταίοι πολύ δύσκολα θα εντάσσονταν στην κατηγορία του οικοτουρισμού, φαίνεται πως η δημιουργία υποδομών για την προσέλκυση ορισμένων μορφών εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των χωριών της περιοχής. Η «πρώτη ύλη» για κάτι τέτοιο δεν λείπει: το βουνό το ίδιο, πρώτα απ' όλα, που με τις κορυφές του που φτάνουν τα 1806 μ., αλλά και την ιστορία του, αναμφίβολα θα αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς οικο-τουρίστες. Άλλωστε, περπατώντας στα μονοπάτια του, οι μυρωδιές από τα δεκάδες αρωματικά φυτά και τσάγια σε πιάνουν απ' τη μύτη, ενώ ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αντικρίζοντας τα δεκάδες γελάδια που το καλοκαίρι βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές του. Το βουνό αποτελεί (όπως και στο παρελθόν) ένα ανεκτίμητο οικολογικό κεφάλαιο, που με τον κατάλληλο σχεδιασμό θα μπορούσε να δώσει ζωή ακόμη και σε παραγωγικές/μεταποιητικές δραστηριότητες. Άλλωστε το χωριό Πόβλα πήρε το σημερινό του όνομα χάρη στους καλούς αμπελώνες της περιοχής και το ονομαστό σε όλη τη Θεσπρωτία κρασί τους.
Κατηφορίζοντας, οι ιστορικές μονές, τα πέτρινα γεφύρια, τα φαράγγια, όλα τόποι μοναδικής ομορφιάς, πριν από λίγα χρόνια (αλλά και σήμερα μερικές φορές) περάσματα των μεταναστών από την Αλβανία, μπορούν εύκολα να αποτελέσουν ελκυστικές πεζοπορικές διαδρομές, αρκεί τα παλιά μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά να καθαριστούν και να σημανθούν. Άλλωστε, το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι εξαιρετικό (περισσότερο απ' όσο θα όφειλε, ίσως...), εξισορροπώντας με τον τρόπο αυτό την απόσταση των χωριών της Μουργκάνας από τα αστικά κέντρα.
Καρφωμένα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όριο και γεφύρι μαζί, τα 16 χωριά επουλώνουν τις πληγές της ιστορίας μέσα στη σιωπή... Όχι μονάχα τη σιωπή που παράγει η μνήμη του τραύματος που δεν μπορεί να παραδοθεί στη λήθη αλλά και τη σιωπή των γηρατειών, που απελπισμένα αναζητούν ν' αφουγκραστούν νεανικές φωνές που θα δώσουν το μήνυμα πως ο τόπος τους μπορεί να ξαναγεννηθεί...
 

Δίκτυο πρότυπων κατοικιών

Δίκτυο πρότυπων κατοικιών
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Για να μπορέσει η Θεσπρωτία, αξιοποιώντας τις τόσες ομορφιές της, τα βουνά της, τα ποτάμια της, τις καθαρές παραλίες της, να προσελκύσει τουρίστες, τόσο από τις γύρω περιοχές όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα, το εξωτερικό, θα πρέπει να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο πρότυπων κατοικιών. Αυτές οι πρότυπες τουριστικές κατοικίες θα εξυπηρετούν τον επισκέπτη όλο το χρόνο, χωρίς να αλλοιώνονται τα περιβαλλοντικά, λαογραφικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Κάτι που βλέπουμε όλο και πιο τακτικά σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα για το κέρδος λίγων επιχειρηματιών - με τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα- να καταστρέφονται ολόκληρες περιοχές, ενώ οι κάτοικοι αυτών να χάνουν τα όποια εισοδήματά τους και να τις εγκαταλείπουν μετά.
Η υλοποίηση μπορεί να γίνει με συνεργασία Νομαρχίας Θεσπρωτίας, Δήμων Νομού Θεσπρωτίας και ιδιωτών. Μέσα από μελέτη η οποία θα καταχωρήσει τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις περιοχές NATURA 2000, τα ιστορικά στοιχεία, τις αρχαιολογικές περιοχές, τη γεωλογία, τα μέρη υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος σε κάθε περιοχή.
Το σχέδιο μόνο σε συνολική εφαρμογή στο Νομό μπορεί να φανεί ουσιαστικά κερδοφόρο, αφού θα τονώσει ουσιαστικά τον τουρισμό για όλο το έτος, θα έχει διάρκεια, νέες θέσεις εργασίας, θα προστατέψει την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομία της Θεσπρωτίας και θα δώσει παράλληλα κίνητρα ώστε να ζωντανέψουν περιοχές που μετά τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αν δεν έχουν νεκρώσει εντελώς.
Οι υπηρεσίες του internet φυσικά είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες στο πρόγραμμα αυτό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. Αφού θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός κόμβος ενημέρωσης επισκεπτών, κατοικιών για ενοικίαση, τιμών, στοιχείων γύρω από κάθε κατοικία, κλπ. Παράλληλα κάθε κατοικία θα έχει τη δική της παροχή internet ώστε ο φιλοξενούμενος εκεί να έχει επαφή με όλο τον κόσμο, την εργασία του, τα e-mail του.
Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα, όμως κρίνω σκόπιμο αυτό να γίνει μέσω των τοπικών εκπροσώπων, κομμάτων φορέων, συλλόγων, τοπικών επιχειρηματιών, ώστε να προσθέσουν κάθε τι αναγκαίο σε αυτό.
Ίσως η αρχή, η απόφαση, είναι το πιο δύσκολο. Τα άλλα ακολουθούν, ιδίως όταν μια περιοχή όπως η Θεσπρωτία δεν στερείται από ανθρώπους με επιστημονικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό επίπεδο και ευαισθησία. Και το κυριότερο, πραγματική αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Γιάννης Βέλλης
Εκπρόσωπος
ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Στο Νομό Θεσπρωτίας
thesprotia@gmail.com
http://e-thesprotia.pblogs.gr/
 

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Εκθεση φωτογραφίας στο Μαργαρίτι, για το παλιό Μαργαρίτι, την Κυριακή 23 Αυγούστου

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ το βράδυ, στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα το κάστρο, (χαρακτικά και φωτογραφίες), και το παλιό Μαργαρίτι. Την έκθεση διοργανώνει το, ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, με χορηγό, το ΔΗΜΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ,
labastia.blogspot

(Μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, ( 7 Οκτώβρη του 1571), οι Βενετοί επιτέθηκαν εναντίον των Τουρκαλβανών, που είχαν οχυρωθεί στο κάστρο του Μαργαριτίου, και το κατέλαβαν. Θεώρησαν τη νίκη αυτή τόσο σπουδαία, που εκτός από τα χαρακτικά που τυπώθηκαν ζωγραφίστηκε, και ο παραπάνω πίνακας με ύψος 2,75 και πλάτος 3,35 μ., στο ίδιο το παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία, από τον Pietro Belloto.
Φυσικά το κάστρο που παρουσιάζεται στον πίνακα, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά οι Βενετοί ήταν οι πρώτοι που δίδαξαν, στους αμερικάνους παραγωγούς, την αρχή: Μην αφήσεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει, ένα καλό σενάριο! Φυσικά οι αριστοκράτες έπρεπε να βλέπουν, την κατάκτηση ενός μεγαλοπρεπούς φρουρίου, κι αυτό ζωγραφίστηκε τελικά...)
 

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Δύο φεγγάρια ταυτόχρονα στον ουρανό.------Διαδικτυακή φάρσα!!!!

Δύο φεγγάρια ταυτόχρονα στον ουρανό!
Την 27η Αυγούστου 2009, 30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, κοιτάξτε στον ουρανό. Ο πλανήτης Αρης θα είναι πολύ λαμπερός μέσα στον ουρανό. Θα είναι το ίδιο μεγάλος όπως και το φεγγάρι παρόλο που ο πλανήτης Αρης θα είναι 34,65 εκατομμύρια μίλια μακριά από την Γή. Προσπαθήστε λοιπόν να μην χάσετε αυτό το γεγονός. Θα το βλέπουμε με γυμνό μάτι σαν να έχει η γη δύο φεγγάρια... !!! Η επόμενη φορά που θα λάβει χώρα αυτό το γεγονός θα είναι το έτος 2287. Μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με όλους τους φίλους σας γιατί κανένας ζωντανός δεν θα μπορέσει να το δει για δεύτερη φορά... ....




Δυστυχώς..... όπως μας είπανε......
Άρης (Διαδικτυακή φάρσα)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το παραπάνω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (που συχνά συνοδεύεται από παρουσίαση σε power point) που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και περιγράφει την υποτιθέμενη εμφάνιση του πλανήτη Άρη με φαινόμενη διάμετρο όση είναι και η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης, αποτελεί μία από τις διαδικτυακές φάρσες ή απάτες που συχνά κυκλοφορούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ξαναγράψιμο της Ιστορίας....

Τι σημαίνει...
Γράφει ο Δώρης Δήμας (Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στο Νομό Θεσπρωτίας)
«Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. / Μετά ήρθαν για τους σοσιαλιστές και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν σοσιαλιστής./ Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. / Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Μετά ήρθαν για μένα και δεν είχε μείνει κανείς να υψώσει τη φωνή του για μένα...». (Μάρτιν Νιμέλερ) *
Αγαπητοί συμπατριώτες Η ΕΕ, με τις ψήφους εκπροσώπων από τις πολιτικές πτέρυγες των συντηρητικών, των σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων, αποφάσισε τον περασμένο Απρίλη να καθιερώσει την 23η του Αυγούστου ως «μέρα μνήμης» για τα θύματα όλων των «ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων». Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως επιστέγασμα της επίμονης προσπάθειας που καταβάλλουν εδώ και χρόνια η ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί να ξαναγράψουν την Ιστορία και να κατοχυρώσουν στη συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού την εξίσωση του Σοσιαλισμού με το ναζισμό. Να ταυτίσουν δηλαδή το πιο προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που οικοδόμησε η εργατική τάξη, με το πιο αντιδραστικό, δολοφονικό, ιμπεριαλιστικό και λαομίσητο καθεστώς του φασισμού.Η λύσσα των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου ενάντια στο Σοσιαλισμό δεν είναι τυχαία. Παρά τις αδυναμίες και τις όποιες στρεβλώσεις στη διαδικασία της οικοδόμησής του, η ανωτερότητα του Σοσιαλισμού, το υψηλό επίπεδο ζωής που απολάμβανε η εργατική τάξη και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, η θετική επιρροή που άσκησε ακόμα και σε καπιταλιστικές χώρες, υποχρεώνοντας τις αστικές κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, είναι στοιχεία βαθιά χαραγμένα στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μπορεί να διατηρεί κανείς με το Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Ανεξίτηλα χαραγμένη στις λαϊκές συνειδήσεις είναι και η τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του ναζισμού, οι ασύλληπτες θυσίες σε έμψυχο υλικό, το απαράμιλλο θάρρος και η αυτοθυσία του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού.Μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, οι νικητές προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω. Τους τρομάζουν τα διδάγματα που πηγάζουν από το παρελθόν. Θέλουν να συκοφαντήσουν τη θετική πείρα με την οποία εφοδίασε το λαϊκό κίνημα η σοσιαλιστική οικοδόμηση. Πολύ περισσότερο, αυτό που επιδιώκουν είναι να τρομοκρατήσουν, να στιγματίσουν και τελικά να χτυπήσουν τους ταξικούς ριζοσπαστικούς αγώνες στο σήμερα και να νομιμοποιήσουν την καταστολή τους. Αυτή είναι η αγωνία τους. Γι' αυτό και οι αντικομουνιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ δεν περιορίζονται σε άθλια ψηφίσματα και τη θέσπιση ανιστόρητων «επετείων». Πάνε ακόμα πιο πέρα. Φτάνουν σε διώξεις κομμουνιστών και Κομμουνιστικών Κομμάτων, γκρέμισμα μνημείων, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και άλλα παρόμοια κατάπτυστα μέτρα.Απέναντι σ' αυτή την άθλια επίθεση, κάθε προοδευτικός άνθρωπος έχει χρέος να πάρει θέση, να σταθεί απέναντι. Να υψώσει την δική του φωνή ενάντια στην αθλιότητα. Το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η φράση του Μάρτιν Νιμέλερ εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Ηγουμενίτσα 19/08/2009
Δώρης Δήμας
* Μάρτιν Νιμέλερ (1892-1984) αντιφασίστας προτεστάντης κληρικός -γερμανικής καταγωγής - και καταδιωχθείς μετά την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία σε πλήθος στρατόπεδα συγκέντρωσης, κολαστήρια, το έγραψε γι' αυτούς που αδρανούν στη βαρβαρότητα του φασισμού
filiati.blogspot




Απάντηση με σθένος στους κράχτες του αντικομμουνισμού
Πληθαίνουν οι δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα
Με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις πόλεις, σε τόπους μαρτυρίων, φυλακίσεων και εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών αντιφασιστών, οι Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη τη χώρα οργανώνουν την αντίσταση του λαού στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία παραχάραξης της Ιστορίας και εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό.
Κόντρα στην ευρωενωσιακή επιχείρηση ταύτισης του σοσιαλισμού με το φασισμό, που εκδηλώνεται και μέσα από την καθιέρωση από την ΕΕ της 23ης Αυγούστου ως μέρας «μνήμης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων» και εορτασμού της ανατροπής του σοσιαλισμού, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα ενημερώνουν το λαό για τη στόχευση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας και τον καλούν να πάρει θέση, καθώς είναι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου να αντισταθεί στη διαστρέβλωση της Ιστορίας και τον αντικομμουνισμό.
-- Στα Γιάννενα, τη Δευτέρα 24 του Αυγούστου στις 8 μ.μ. στο Ρολόι, σύμβολο της αντιφασιστικής αντιστασιακής δράσης της πόλης.
-- Στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 24 του Αυγούστου στις 8 μ.μ., συγκέντρωση έξω από τις φυλακές, απ' όπου έχουν περάσει στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος και του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο Γραμματέας του Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης.
 
 
 

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, το σκάνδαλο, και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης

 
 
Ο δήμαρχος, το βίντεο της ντροπής και τα ανακλαστικά της κυβέρνησης
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009, 20:53
Ανέκρουσε πρύμνα το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη δημοσιοποίηση των αντιδράσεων της πολιτικής του ηγεσίας, ως προς την αποκάλυψη της zougla.gr για το βίο και την πολιτεία του δημάρχου Ηγουμενίτσας, Θωμά Πιτούλη, ηγετικό στέλεχος της ΝΔ στο Νομό. Ο τοπικός άρχων, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβίαζε εργαζόμενη στο Δήμο, απειλώντας την πως δε θα μονιμοποιηθεί και απαίτησε να υπογράψει εικονική απόδειξη πως εισέπραξε τις αποδοχές της. Είχε και το θράσος να απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές, προκειμένου να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων του, όχι μόνον τη zougla.gr, αλλά και το θύμα του, την εργαζόμενη που είχε το κουράγιο να αποκαλύψει το εύρος της διαφθοράς που κυριαρχεί στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης της. Κατά την πρώτη επαφή της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας με το υπουργείο Εσωτερικών, η μεν αντίδραση του γραφείου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου περιορίστηκε στο να παραπέμψει στον υφυπουργό, κ. Νάκο, για τα περεταίρω, ενώ το γραφείο του υφυπουργού παρέπεμψε στον περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Πανοζάχο, ως καθ’ ύλη αρμόδιο για τα διοικητικά ζητήματα, αφού εκεί υπάγεται διοικητικά ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας. Μετά την πάροδο λίγων ωρών, ωστόσο, και τη δημοσιοποίηση από τη zougla.gr της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η εικόνα άλλαξε και μετατράπηκε περίπου σε μαγική. Το μεν γραφείο του κ. Παυλόπουλου συνέχισε να παραπέμπει στον περιφερειάρχη Ηπείρου, ως αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης, ο δε εκπρόσωπος του υφυπουργού, κ. Νάκου, διαβεβαίωνε μετ’ επιτάσεως πως δόθηκαν στον περιφερειάρχη, κ. Πανοζάχο, σαφείς εντολές να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εκπρόσωπος του υφυπουργού παραδέχθηκε ακόμη πως το ζήτημα δεν είναι διοικητικό, ούτε πως πρόκειται για κάποιο σύνηθες παράπτωμα, αλλά πως προκύπτει σαφώς πολιτικό θέμα.
www.zougla.gr
 
 

"Αδικος" ο νόμος για τις μεταφορές λαθρομεταναστών

 
"Αδικος" ο νόμος για τις μεταφορές λαθρομεταναστών
Απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση που τυγχάνει το σοβαρότερο ίσως αίτημά τους από την επίσημη πολιτεία, δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ταξί.H αναφορά γίνεται για τον τρόπο αντιμετώπισης των οδηγών και ιδιοκτητών, που συλλαμβάνονται από τα όργανα της τάξης να μεταφέρουν ακουσίως λαθρομετανάστες, που δεν διαθέτουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.Πρόκειται για το θέμα που έχει απασχολήσει κατά κόρον στο απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν το τοπικό σωματείο, πλην όμως λύση στον ορίζοντα παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, δεν έχει φανεί.Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε ένα ακόμη αντίστοιχο περιστατικό στην Μυτιλήνη.Ο νέος νόμος έχει μετατρέψει το εν λόγω αδίκημα της μεταφοράς λαθρομεταναστών από πλημμέλημα σε κακούργημα όμως οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται γιατί πριν καν διεξαχθεί η τακτική δικάσιμος, το Ι.Χ. κατάσχεται και βγαίνει σε πλειστηριασμό από τον ΟΔΔΥ.Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί στο νομό Ιωαννίνων Μιχάλης Ψήνας τόνισε πως πρόκειται για έναν σκληρό και απάνθρωπο νόμο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταδικάζει τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποκτήσουν ξαφνικά και το δικαίωμα του ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων όσων μεταφέρουν.«Μετά από τα τελευταία περιστατικά και τις συλλήψεις οδηγών ταξί φέρνουμε το θέμα και πάλι στο προσκήνιο, καταγγέλλοντας και την αδράνεια του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδίας μας και ειδικότερα του Προεδρείου. Ενεργούμε έτσι ώστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις τουλάχιστον να μην γίνεται η κατάσχεση του Ι.Χ. πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης», σημείωσε ο κ. Ψήνας. Εκτός ΕΣΠΑ ο κλάδος Ένας από τους μεγάλους στόχους του κλάδου ήταν και η επένδυση σε διάφορες υποδομές, μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου.Ούτε αυτός όμως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί καθώς ο κλάδος δε θεωρείται επιλέξιμος, τουλάχιστον στις πρώτες φάσεις του ΕΣΠΑ.«Δυστυχώς, επιδοτούνται επιχειρήσεις όπως οι πάγκοι της λαϊκής αγοράς ή οι χειράμαξες πώλησης παγωτών. Βρισκόμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια, μήπως καταφέρουμε και ενταχθούμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα με τοπικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Ψήνας.Τέλος, από 1η Νοεμβρίου εφαρμόζεται η δεύτερη φάση της αύξησης των κομίστρων στα ταξί με την αναπροσαρμογή του χιλιομέτρου. Από τον Μάιο που δόθηκε η πρώτη φάση της αύξησης, σύμφωνα με τον κ. Ψήνα, δεν έχουν διατυπωθεί παράπονα και ενστάσεις από το επιβατικό κοινό.«Η ελάχιστη διαδρομή και η "σημαία", δεν έχουν αναπροσαρμοστεί τα τελευταία τρία χρόνια», κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17/8/09
από epirusgate.blogspot

Φωτογραφική έκθεση για τον Καλαμά στο Φιλιάτι

 
Στο μεταξύ, κάποιοι αθεράπευτα ρομαντικοί (ή μπιτ χαμένοι!) συνεχίζουν να κάνουν εκθέσεις με θέμα τον Καλαμά. Στην κάτω πλατεία του Φιλιατιού (17/8) το χάρηκαν όλοι μα πιό πολύ τα πιτσιρίκια!
labastia.blogspot



Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση φωτογραφιών του καλαμά πάνω σε μουσαμά έκανε ο Μιχάλης Πασιάκος στη πλατεία Φιλιατών τη Δευτέρα το βράδυ. Η έκθεση «αστραπή» (παρέμεινε μόνο λίγες ώρες το βράδυ) ήταν ένα ωραίο «Χάπενινγκ» του αεικίνητου Σαγιαδινού και απέσπασε τις καλές εντυπώσεις από τους θαμώνες των γύρω μαγαζιών που απολαμβάνανε τη καλοκαιρινή βραδιά. Δεν είμαστε βέβαιοι αν ο μεζές του ούζου έγινε νοστιμότερος με θέα τις εικόνες από τον καλαμά, το σίγουρο όμως είναι ότι η πλατεία έγινε ομορφότερη
thesprotia-neaepoxi.blogspot

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

O Δήμαρχος της Ηγουμενίτσας εκβίαζε εργαζόμενη να μην πληρωθεί με αντάλλαγμα τη μονιμοποίησή της

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=57986&cid=4


Δήμαρχος (της Ηγουμενίτσας) εκβίαζε εργαζόμενη με αντάλλαγμα τη μονιμοποίησή της
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009, 21:08

Συμβασιούχοι υπάλληλοι στο έλεος του δημάρχου. Καλούνται να υπογράψουν για χρήματα που δεν έχουν λάβει, «αν θέλουν να σκέφτονται για μονιμοποίηση». Ένα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το βαθύ κράτος της διαφθοράς στην Ηγουμενίτσα. Η zougla.gr αποκαλύπτει τα video της ντροπής. Το δήμαρχο που καταγγέλλεται ότι ζήτησε από υπάλληλο να υπογράψει για χρήματα που δεν έλαβε και όταν εκείνη δε δέχτηκε, την απέλυσε! Το νομάρχη και τον πρώην αντινομάρχη που κατηγορούν αλλήλους για πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου και των πολιτών, με σκοπό το κέρδος! Και τις δικές τους απαντήσεις… που σοκάρουν με την κυνικότητά τους! Υπάλληλος καταγγέλλει εκβιασμό από το δήμαρχοΗ κυρία Χ. επί πέντε χρόνια εργαζόταν ως συμβασιούχος σε μια από τις υπηρεσίες του δήμου Ηγουμενίτσας. Πριν από ενάμιση χρόνο δέχτηκε πρόταση να εργαστεί επιπλέον σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα. Υπέγραψε και σύμβαση, η οποία επικυρώθηκε. Από τότε δεν πληρώθηκε, ούτε για τη μία, ούτε για την άλλη εργασία της. Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr, μετά από 18 μήνες, δέχτηκε από το δήμαρχο την πρόταση να υπογράψει ότι έλαβε λεφτά από το ένα πόστο, προκειμένου να λάβει τουλάχιστον τους μισθούς από το άλλο. Δείτε την καταγγελία. Η κυρία Χ., αφού συνεννοήθηκε με το λογιστή της, πήγε για δεύτερη φορά στο γραφείο του δημάρχου. Εκεί του δήλωσε την άρνησή της να υπογράψει για χρήματα που δεν έχει λάβει. Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβε με δικαστικό κλητήρα την ειδοποίηση ότι απολύεται. Και όπως καταγγέλλει, της χρωστούν ακόμη μισθούς 18 μηνών από την παράλληλη εργασία, αλλά και την αποζημίωσή της. Η κυρία Χ. κατέγραψε τις συνομιλίες αυτές στο γραφείο του δημάρχου. Την πρώτη φορά, με ιδιαίτερα ερασιτεχνικό τρόπο, αφού φυσικά δεν είναι εξοικειωμένη με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Δείτε τη συνομιλία: Καλύτερα προετοιμασμένη τη δεύτερη φορά, η κυρία Χ. κατέγραψε ακόμη πιο καθαρά αυτά που της είπε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας. Σε επικοινωνία που είχε η zougla.gr με το δήμαρχο Ηγουμενίτσας, Θωμά Πιτούλη, δεν κατάφερε να αποσπάσει την απάντησή του. Μόνο την απειλή ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια, όχι μόνο εναντίον της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, αλλά και εναντίον της πρώην υπαλλήλου του.
Η κυρία Χ., αφού συνεννοήθηκε με το λογιστή της, πήγε για δεύτερη φορά στο γραφείο του δημάρχου. Εκεί του δήλωσε την άρνησή της να υπογράψει για χρήματα που δεν έχει λάβει. Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβε με δικαστικό κλητήρα την ειδοποίηση ότι απολύεται. Και όπως καταγγέλλει, της χρωστούν ακόμη μισθούς 18 μηνών από την παράλληλη εργασία, αλλά και την αποζημίωσή της. Η κυρία Χ. κατέγραψε τις συνομιλίες αυτές στο γραφείο του δημάρχου. Την πρώτη φορά, με ιδιαίτερα ερασιτεχνικό τρόπο, αφού φυσικά δεν είναι εξοικειωμένη με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Δείτε τη συνομιλία
Καλύτερα προετοιμασμένη τη δεύτερη φορά, η κυρία Χ. κατέγραψε ακόμη πιο καθαρά αυτά που της είπε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Σε επικοινωνία που είχε η zougla.gr με το δήμαρχο Ηγουμενίτσας, Θωμά Πιτούλη, δεν κατάφερε να αποσπάσει την απάντησή του. Μόνο την απειλή ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια, όχι μόνο εναντίον της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, αλλά και εναντίον της πρώην υπαλλήλου του.
 zoygla.gr

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Noμαρχία Θεσπρωτίας. Έτσι χρηματίζονται οι της Νέας Δημοκρατίας. Τα αντανακλαστικά των κατοίκων γλύτωσαν τα Σύβοτα.

 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=57813&cid=4
Έτσι χρηματίζονται οι αιρετοί της Νέας Δημοκρατίας
Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009, 13:51
Ο ένας επικαλείται απροσεξία. Ο άλλος καταγγέλλει χρηματισμούς και «χοντρές δουλειές» με μίζες. Ένας νομάρχης και ένας πρώην αντινομάρχης, στελέχη της ΝΔ, ενώ πορεύτηκαν πλάϊ-πλάϊ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάπου τα… «έσπασαν» και οι δρόμοι τους, χωριστοί πια, τους οδηγούν στη Δικαιοσύνη. Αύριο στη zougra.gr μια ακόμη αποκάλυψη για τους αιρετούς άρχοντες της Θεσπρωτίας. Η επίσκεψη της zougla.gr στο Νομό Θεσπρωτίας αποκάλυψε τα «επενδυτικά σχέδια» που τροφοδοτούν τη διαμάχη των τοπικών αρχόντων, αλλά και εταιρειών της περιοχής. Μια επένδυση που επρόκειτο να μετατρέψει τον παράδεισο της Θεσπρωτίας σε κόλαση, ήταν -σύμφωνα με το Νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα- η αφορμή να ξεσπάσει ο πόλεμος με τον πρώην αντινομάρχη, Θωμά Δήμα. Μιλώντας στη zougla.gr, ο κ. Γιόγιακας παραδέχεται ότι… απρόσεκτα ενέκρινε το έργο, το οποίο μετά από αντίδραση των κατοίκων απέρριψε. Ισχυρίζεται ότι ο πρώην αντινομάρχης υποστήριζε θερμά την υλοποίησή του, και όταν δεν τα κατάφερε προσπάθησε να τον εκδικηθεί, κατηγορώντας τον για χρηματισμό που αφορά άλλο έργο. Το επίμαχο στοιχείο, στο οποίο αναφέρεται ο νομάρχης, είναι η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ορυκτελαίων στην παραλία Συβότων! Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη (στη Νομαρχία παραδέχονται ότι τη διάβασαν μόνο όταν αντέδρασαν οι κάτοικοι) ένας αγωγός θα κατέληγε απευθείας στη θάλασσα! Στο video που ακολουθεί βλέπετε τον πρώην αντινομάρχη, Θωμά Δήμα, που καταγγέλλει την «περίεργη» τακτική του νομάρχη να εγκρίνει και να απορρίπτει το ίδιο έργο σε διάστημα λίγων μηνών, και την απάντηση του κ. Γιόγιακα, που παραδέχεται ότι… «το πέρασαν στα γρήγορα»! Η καταγγελία για χρηματισμό και η απάντηση του Νομάρχη
Μιλώντας στη zougla.gr, ο Θωμάς Δήμας αποκαλύπτει πώς του έγινε η πρόταση δωροδοκίας. Μιλώντας, όμως, για άλλο έργο που πρόκειται να γίνει στην περιοχή: μια περιβαλλοντική παρέμβαση στα έλη της λίμνης Καλοδικίου. Περιγράφει τη συζήτηση με τους εκπροσώπους εταιρείας που ήθελε να διεκδικήσει το έργο σε ανοικτό διαγωνισμό, μιλά για την προμήθεια που του υποσχέθηκαν και για το «ενδιαφέρον» που -όπως ισχυρίζεται- έδειξε ο νομάρχης Θεσπρωτίας. Από την πλευρά του, ο κ. Γιόγιακας κάνει λόγο για «σκοπιμότητες», εννοώντας την πρόθεση του κ. Δήμα να τον πιέσει να εγκρίνει την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας ορυκτελαίων στα Σύβοτα. Ο Θωμάς Δήμας έχει ήδη υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Γιόγιακα για χρηματισμό. Ο τελευταίος είχε καταγγείλει στη zougla.gr ότι παγίδευσε το νομάρχη, δίνοντάς του -από την τσέπη του, όπως λέει- χρήματα, ως προμήθεια για την προώθηση εταιρείας που διεκδικούσε κάποιο άλλο έργο, στη λίμνη Καλοδικείου. Τη σκηνή την κατέγραφε κρυφά. Ήθελε να αποκαλύψει -όπως λέει- ότι ο νομάρχης χρηματίζεται. Το οπτικό υλικό το παρέδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο και, μετά από προτροπή του υπουργού, στον Εισαγγελέα. Είναι το video που προβλήθηκε και από τη zougla.gr. Ο νομάρχης, από την πλευρά του, αρνείται ότι πήρε χρήματα από οποιονδήποτε. Και έχει υποβάλει με τη σειρά του μήνυση εναντίον του Θωμά Δήμα.
Σωτήρια τα αντανακλαστικά των κατοίκων
Μπερδεμένη υπόθεση; Κι όμως, κάποια ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν. Τοπικοί άρχοντες, που εκλέχθηκαν για να προστατέψουν την περιοχή και τους κατοίκους της, αλλά και για να εργαστούν για την ανάπτυξή της, έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων. Με εκατέρωθεν αναφορές για εμπλοκή σε άνομα συμφέροντα, και με την προσφυγή αλλήλων στη Δικαιοσύνη. Με την παραδοχή ότι έργα εγκρίνονται χωρίς να μελετηθούν, έστω και εάν είναι καταστροφικά για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Αυτά τα αντανακλαστικά των κατοίκων της περιοχής έσωσαν, τελικά, τα Σύβοτα
από zougla.gr

Η Λουρίδα της Σαγιάδας

Η Λουρίδα της Σαγιάδας είναι άγνωστη στους Θεσπρωτούς γιατί μέχρι πριν από λίγα χρόνια η πρόσβαση επιτρέπονταν μόνο με...ειδική άδεια! Για λίγο καιρό άνοιξε, ύστερα έγινε η μεγάλη έξοδος των Αλβανών και ξανάκλεισε και τώρα στην ουσία δεν θέλει κανείς να πάει εκεί... Κι όμως υπάρχουν μαγευτικές παραλίες και λιμνοθάλασσες! Μερικές βέβαια τις σακάτεψαν η Δ.Ε.Η. και οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά υπάρχουν κι άλλες ακόμα! labastia.blogspot

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Εξωφρενικό! Φιλιάτες. Ζήτησαν από εργαζόμενους να πληρώσουν για τη δουλειά τους, επειδή όπως είπαν κόβετε η επιδότηση, που όμως συνεχιζόταν!

 
Εξωφρενικό! Ζήτησαν από εργαζόμενους να πληρώσουν για τη δουλειά τους, επειδή όπως τους είπαν κόβετε η επιδότηση, που όμως συνεχιζόταν!
Φιλιάτες : Εργαζόμενοι υπό διωγμό!
Είμαστε είκοσι τέσσερις (24) εργαζόμενοι-ες στα προγράμματα «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Φιλιατών. Οι τέσσερις (4 δουλεύουμε με σύμβαση έργου, οι έξι (6) με σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι υπόλοιποι δεκατέσσερις (14) είναι αορίστου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ.Παυλόπουλου. Την Παρασκευή 31/7/2009, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία και υλοποιεί τα ανωτέρω προγράμματα, κ. Μποροδήμου Ιωάννη και με την παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.ΔΗ.Φ. μας ενημέρωσαν ότι για την συνέχιση των προγραμμάτων η Περιφέρεια ζήτησε από την επιχείρηση να καταβάλλει ως εγγύηση το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, ήτοι 47.000Ε και το 10% καλής εκτέλεσης τωνC έργων, ποσό που φτάνει στις 95.000Ε, σύνολο δηλαδή 142.000Ε.Η Επιχείρηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα και απέκλεισε τον δανεισμό από τον Δήμο ή τις τράπεζες. Οπότε η λύση η οποία μας πρότειναν ήταν η δέσμευση των μισθών μας έως και την συμπλήρωση του ποσού των 95.000Ε, προκειμένου να τα καταθέσουν ως εγγύηση ώστε να ανοιχτούν οι φάκελοι με τις προτάσεις για την συνέχιση των προγραμμάτων από την Περιφέρεια. Το ποσό που αντιστοιχούσε στο 5% δήλωσαν έτοιμοι να το καλύψουν από την τακτική επιχορήγηση του Δήμου προς την Επιχείρηση ωστόσο τα υπόλοιπα 95.000Ε, δήλωσαν αδύναμοι να τα βρουν.Αφού έκαναν την πρόταση τους παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Ε.ΔΗ.Φ. το οποίο και υπερθεμάτισε την πρόταση, μας έδωσαν περιθώριο δεκαπέντε λεπτών προκειμένου να αποφασίσουμε. Όταν ανακοινώσαμε την απόφασή μας η οποία ήταν αρνητική, ο πρόεδρος της Επιχείρησης έκοψε την συζήτηση, μας είπε ότι είμαστε υπεύθυνοι για το τέλος των προγραμμάτων και να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι εμείς φταίμε.Επειδή την Παρασκευή 31/7/2009 κάποιοι εργαζόμενοι απουσίαζαν από την συνάντηση λόγω της καλοκαιρινής τους άδειας και επειδή ουδέποτε ενημερώθηκαν γι’ αυτήν, την Τρίτη 4/8/2009 τέσσερα (4 άτομα από τα προγράμματα αποφασίσαμε να πάμε να βρούμε τον κ. Μποροδήμο και τον κ. Σκεύη Κωνσταντίνο (Αντιδήμαρχο Φιλιατών και υπεύθυνο προσωπικού των προγραμμάτων) προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά.Ο κ. Μποροδήμος άλλαξε τα λεγόμενα της Παρασκευής, είπε ότι το ποσό ήταν συνολικά 95.000Ε και ανέφερε ότι αφού είχαν βρει τα 47.000Ε υπολείπονταν περίπου άλλα τόσα και αφού ήμασταν 24 εργαζόμενοι ουσιαστικά θα έβγαινε γύρω στα 1.000Ε και κάτι στον καθένα, ποσό το οποίο θα έπρεπε να το αποδεχτούμε αφού έτσι θα συνέχιζαν τα προγράμματα. Στην απάντηση μας ότι 24 Χ 1.000 δεν κάνουν 43.000 που λείπουν, είπε ότι τα 10.000Ε θα τα έβρισκαν. Και ότι την λύση να δεσμευτούν τα δικά μας χρήματα την πρότεινε η Περιφέρεια η οποία τους πρότεινα να συνεργαστούν με τους υπαλλήλους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανωτέρω λύση ήταν η πιο ενδεδειγμένη... Αναρωτιόμαστε λοιπόν ολόκληρος Δήμος- Κοινωφελής Επιχείρηση δεν μπόρεσε με κάποιο τρόπο να βρει το χρηματικό ποσό που υπολείπονταν και έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους εργαζόμενους δανεικά;Ο κ. Μποροδήμος και ο κ. Σκεύης μας είπαν ότι ήταν ήδη πολύ αργά και ότι είχαμε χάσει την προθεσμία να το συζητήσουμε αφού αποσύρανε την πρόταση- φάκελο στην Περιφέρεια και ότι τα προγράμματα έως τον Σεπτέμβριο θα σταματήσουν.Εννοείται ότι από την πλευρά μας έγιναν επαφές με την Περιφέρεια και με άλλους Δήμους και μάθαμε ότι ουδέποτε η Περιφέρεια ζήτησε εγγύηση χρηματική στην παρούσα φάση για την συνέχιση των προγραμμάτων εκτός από την αρχική καταβολή του 5% για το άνοιγμα του φακέλου (ποσό που ήδη είχαν βρει σύμφωνα με τα λεγάμενα τους) και ότι η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να βρει χρήματα για τους υπαλλήλους και όχι οι υπάλληλοι για την επιχείρηση.Την Παρασκευή 7/8/2009 επιδιώξαμε μια αντιπροσωπεία εφτά (7) ατόμων συνάντηση με τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Ντουμάζιο, για να ακούσουμε και από τον ίδιο την θέση του ώστε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και ουσιαστικά μας ανήγγειλε το τέλος των προγραμμάτων έως τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως είναι καλύτερα για το μέλλον μας αυτή η εξέλιξη γεγονός που μας αφήνει ερωτηματικά και για την πραγματική πρόθεση τους να βρουν το ποσόν που χρειαζόταν προκειμένου είκοσι τέσσερα άτομα να συνεχίσουν να εργάζονται.Όπως αντιλαμβάνεστε βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση αφού μας αντιμετωπίζουν αφενός ως υπεύθυνους για την λήξη των προγραμμάτων και αφετέρου ζούμε στην αβεβαιότητα αν σε ένα μήνα θα συνεχίσουμε να έχουμε δουλειά ή όχι.Και το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι τελικά ισχύει από όσα έχουν αναφερθεί:- ζητάει η περιφέρεια άμεση χρηματική εγγύηση για την συνέχιση των Προγραμμάτων; -είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να την εξασφαλίσουμε;-είναι η μη εξεύρεση χρημάτων ο πραγματικός λόγος παύσης των προγραμμάτων; Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας.
από epirusgate.blogspot
 
 

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ : Τραυματίστηκε σοβαρά ναύτης σε πλοίο δεμένο στο λιμάνι

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τραυματίστηκε σοβαρά ναύτης σε πλοίο δεμένο στο λιμάνι
Τραυματίστηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, 46χρονος αλλοδαπός ναυτικός, ναυτολογημένος ως ναύτης στο Επιβατηγό-Οχηματαγωγό πλοίο «SEA TRADE» σημαίας Κύπρου, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμένα Ηγουμενίτσας, κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών.Ο ανωτέρω τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω διάγνωση.Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.
από epirusgate.blogspot

Εκτιμήσεις για το πάρτυ στον Δήμο Παραπόταμου του Καλαμά

1o By The River Rarty - ΚΑΛΑΜΑΣ
Ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ βρίσκεται στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας κάτω από τα ερείπια της αρχαίας Φανοτής. Ένα πανέμορφο πλατανόδασος στις όχθες του ποταμού Καλαμά αποτελεί την ιδανική τοποθεσία στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 1ου By the River Party!!! Η δροσιά του ποταμού, το θρόισμα των πλατανόφυλλων και η ομορφιά της φύσης ορίζουν το σκηνικό της μεγαλύτερης συνάντησης του καλοκαιριού στην Ήπειρο. Χρόνος διεξαγωγής: Η οργανωτική επιτροπή είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όλους εσάς που αγαπάτε τη φύση, το τριήμερο 31 Ιουλίου - 01 & 02 Αυγούστου 2009.

Δημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 13, 2009 6:36 pm Θέμα δημοσίευσης
πηγε κανεις να μας πει αν ηταν ωραια?
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 13, 2009 10:29 pm Θέμα δημοσίευσης
πηγα εγω..μετρια τα πραγματα για πολλους λογους.
Δημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 14, 2009 4:04 pm Θέμα δημοσίευσης
μαλιστα... ε ηταν και το πρωτο!
από e-igoumenitsa.gr

Γιορτή στο Γηρομέρι

Σήμερα, της Παναγίας, γιορτάζει το μοναστήρι, και έχει το μεγάλο πανηγύρι στην Μονή Γηρομερίου, στο Γηρομέρι δίπλα στο Φιλιάτι.
http://www.monigiromeriou.gr/


Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κοσμοσυρροή, λόγω του ότι το Μοναστήρι είχε φέρει μιά καινούρια εικόνα της Παναγίας, το οποίο είχε πληροφορηθεί ο κόσμος, και πολλοί είχαν κάνει τάματα.
To πανηγύρι γίνεται στο χωριό στο Γηρομέρι, γιατί το έχει απαγορεύσει ο Δεσπότης από το 1995, λόγω όπως είπε ότι στην επέτειο της Κοίμησης της Θεοτόκου δεν είναι σωστό να γίνεται πανηγύρι. Βέβαια σε όλη την Ελλάδα, αυτήν την ημέρα, πανηγύρια γίνονται.

Μεγάλη κοσμοσυρροή στην Ι. Μ. Γηρομερίου
Αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαν από την προηγουμένη, όπως συνηθιζόταν από παλιά. Κάποιες μέρες στη μονή, εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα η τίμια κάρα του Ιερομάρτυρα Αγίου Ελευθερίου Επισκόππου Ιλλυρικού προερχόμενη από την Ιερά Μητρόπολη Ελασώνας

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 28-29 Αυγούστου στην Πρέβεζα

 
ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 28-29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Το τελευταίο διάστημα, κυβέρνηση, ΜΜΕ και ρατσιστές κινδυνολογούν σε βάρος των μεταναστών: «μας παίρνουν τις δουλειές», «ρίχνουν τα μεροκάματα», «η οικονομία μας» περνάει κρίση, «αυξάνουν την εγκληματικότητα». Απέναντι σε αυτή τη ρατσιστική υστερία, πιστεύουμε ότι πρώτα απ΄ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να αντισταθούν, να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τους μετανάστες. Το πρόβλημα δεν είναι ανθρωπιστικό, ούτε απλά πολιτισμικό. Οι μετανάστες δεν χρειάζονται φιλανθρωπία, ούτε απλά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Χρειάζονται την τάξη τους, τους κοινούς αγώνες των εργαζόμενων ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Οι εργοδότες όλα τα προηγούμενα χρόνια βολεύονταν, όταν οι μετανάστες δούλευαν με μεροκάματα 10 και 20 ευρώ. Από τους εργοδότες - βασανιστές στην Μανωλάδα μέχρι όλους αυτούς που πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους από το ξεζούμισμα των μεταναστών. Σήμερα η κρίση του καπιταλισμού χτυπάει ανελέητα όλους τους εργάτες, μετανάστες και ντόπιους. Οι 100.000 επιπλέον άνεργοι το 2009 δεν οφείλονται στους μετανάστες αλλά στους καπιταλιστές που κλείνουν τα εργοστάσια και την κοπανάνε για άλλους «παράδεισους εκμετάλλευσης» εργαζομένων, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτούς τα σύνορα είναι ανοιχτά, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες κλειστά!
Ούτε για την φτώχεια και τα χαμηλά μεροκάματα φταίνε οι μετανάστες. Αντίθετα, η μετανάστευση είναι μεταφορά εργατικών χεριών από μια χώρα σε μια άλλη, οι μετανάστες με την εργασία τους παράγουν πλούτο. Με τα χέρια των μεταναστών χτίστηκαν τα «οικονομικά θαύματα» του καπιταλισμού όπως η Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ή η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα οι λεγόμενοι «εθνικοί στόχοι», όπως η ένταξη στην ΟΝΕ και η Ολυμπιάδα, πραγματοποιήθηκαν χάρη στην εκμετάλλευση της κακοπληρωμένης, ανασφάλιστης εργασίας του πρώτου κύματος των μεταναστών, που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, καθώς πολλαπλασιάστηκαν τα εργατικά ατυχήματα.
Οι μετανάστες για τους ρατσιστές είναι χρήσιμοι όταν αποδέχονται τις πιο βαριές, βρώμικες, επισφαλείς και προσωρινές δουλειές, αλλά όχι όταν διεκδικούν το δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Είναι βολικοί, όταν τρέχουν από πόλη σε πόλη σε εποχιακές δουλειές για να καλύψουν τις ανάγκες των εργοδοτών με το λιγότερο κόστος, Είναι απαραίτητοι για να φουσκώνουν με τις εισφορές τους τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά δεν μπορούν να έχουν αντίστοιχη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, ούτε να μεταφέρουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα στις χώρες τους.
Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. προωθεί την πολιτική της Ευρώπης - Φρούριο, με το Σύμφωνο Σαρκοζί, τις οδηγίες της ντροπής, που απαγορεύουν τις μαζικές νομιμοποιήσεις και ενισχύουν τις μαζικές απελάσεις, που απαγορεύουν την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών και ενισχύουν την κράτησή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γι’ αυτό στην Ελλάδα, τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ(χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου περί μηδενικής ανοχής στους «λαθρομετανάστες»), συναινούν στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, ενώ το ΛΑΟΣ έχει αναλάβει την εργολαβία της αντιμεταναστευτικής εκστρατείας. Αυτό που «ξεχνιέται» είναι, ότι οι εξαθλιωμένοι μετανάστες βρίσκονται στις δυτικές μητροπόλεις επειδή διώχθηκαν από τις χώρες τους, λόγω φτώχειας και πολέμων. Για τη διάλυση των χωρών της Ασίας, της Αφρικής, της λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης ευθύνονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι πρώην και νυν κυβερνήσεις τους. …και η Ελλάδα. Για τις «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» και τους βομβαρδισμούς ευθύνεται και η Ελλάδα, που στέλνει στρατό και φρεγάτες, συμμετέχοντας στις κατοχικές δυνάμεις που βρίσκονται σε δεκάδες χώρες. Στο πρόσωπο των μεταναστών, οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις, χτυπάνε και όλους εμάς. Θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους. Σιγοντάρουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, παλαιούς και νέους, εργαζόμενους και ανέργους. Τρέμουν την εργατική ταξική ενότητα και την αφύπνιση της νεολαίας. Για να μας κάνουν όλους μαζί πιο κακοπληρωμένους, περισσότερο ανασφάλιστους, χωρίς δικαιώματα και χωρίς κυρίως το δικαίωμα του συλλογικού αγώνα για μια καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση..
Δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Υπερασπίζουμε τους μετανάστες εργαζόμενους, γιατί αυτό είναι το ταξικό μας συμφέρον!
Παλεύουμε όλοι μαζί, έλληνες και μετανάστες, για:
- Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Όχι άλλες Κούνεβες. Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης!
-Να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες. Να ανοίξει η διαδικασία νομιμοποίησης χωρίς αποκλεισμούς , με απόδοση φορολογικού μητρώου, με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία και με εγγραφή όλων στα συνδικάτα χωρίς περιορισμούς.
-Άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες-κατεχόμενες περιοχές και δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Να καταργηθεί το σύμφωνο μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Να δημιουργηθούν ανοικτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας. Συνεχή παρουσία των συνδικάτων στους χώρους αυτούς. Κέντρα ανοικτά και όχι κράτησης που θα προσφέρουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών. Λέμε όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνεχής υγειονομική παρέμβαση σε χώρους μαζικής διαμονής μεταναστών-παροχή ιατρικής βοήθειας με ευθύνη δημοτικών ιατρείων και του ΕΣΥ.
-Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σκούπας. Όχι στην καταστολή και την αστυνομική βία. Η αστυνομία να απεμπλακεί από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
-Συγκρότηση σε μόνιμη βάση υπηρεσιών με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μεταναστών που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Να διεκδικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την ενίσχυση δομών για εκμάθηση ελληνικών, νομική βοήθεια.
-Κατοχύρωση του δικαιώματος των μεταναστών που ζουν μόνιμα σε ένα δήμο, να συμμετέχουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εγγραφή στα δημοτολόγια των δήμων των νεογέννητων μεταναστών. Πλήρη μορφωτικά και πολιτιστικά δικαιώματα.
-Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη μετανάστευση με κριτήριο την αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών. Να παλέψουμε ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους εθνικισμούς. Να φύγουν όλα τα στρατεύματα κατοχής από παντού. Άμεση αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων.
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ
πρόγραμμα
Παρασκευή 28/8 Κηποθέατρο 9μ.μ Συναυλία με τους ACTIVE MEMBER.
τη συναυλία θα ανοίξουν οι Support Group Linos-oplistis-epilectos
Σαββάτο 29/8 στο Πυροβολικό 8 μ.μ συζήτηση με θέμα «ο ρατσισμός και η απάντηση του κινήματος»
Ομιλητές :
Κορωνάκης Τάσος από το ελληνικό κοινωνικό φόρουμ
Κουλουμπή Νάντια από το δίκτυο αλληλεγγύης μεταναστών Πάτρας
Μαυροειδής Παναγιώτης από τη πρωτοβουλία αλληλεγγύης πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων
Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Ντίνο Γιαννακό και την μπάντα του και τους Innocence Gone
 από http://protovouliaf.blogspot.com/
 

Θεσπρωτία - Πέρδικα - ΟΧΙ στους αγωγούς

Θεσπρωτία - Πέρδικα - ΟΧΙ στους αγωγούς
Οικολόγοι - Πράσινοι
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=94783695002&ref=share

Αναμετρήθηκαν με την εργοδοσία και νίκησαν οι εργαζόμενοι στον "KAΡΙΠΙΔΗ" στα Γιάννενα

Αναμετρήθηκαν με την εργοδοσία και νίκησαν οι εργαζόμενοι στον "ΚΑΡΙΠΙΔΗ" στα Γιάννενα
Νικηφόρα έκβαση είχε η πολύμηνη σκληρή ταξική αναμέτρηση των εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» με την εργοδοσία αλλά και τους μηχανισμούς και εκπροσώπους της αντεργατικής πολιτικής. Ο ενωμένος, επίμονος και αποφασιστικός αγώνας των 55 περίπου εργαζομένων, που, επί 6 ολόκληρες βδομάδες βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, με τη στήριξη του ταξικού Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έφερε αποτελέσματα. Από χτες γύρισαν στη δουλειά τους με το κεφάλι ψηλά. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στη δουλειά, διαφύλαξαν το μόχθο και τον ιδρώτα τους έκαμψαν τελικά την εργοδοτική αδιαλλαξία.Το δίκιο του αγώνα για τα συμφέροντα των εργατών και των οικογενειών τους, το κυρίαρχο αίσθημα της ταξικής αλληλεγγύης Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, απολυμένων και μη, οδήγησαν την εργοδοσία σε υποχώρηση και σε ανάκληση των 26 απολύσεων. Επιπλέον, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να αποσύρει όλες τις μηνύσεις που είχε υποβάλει σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, και να εξοφλήσει, μετά και την καταβολή των μισθών Μαΐου, Ιουνίου, όλα τα δεδουλευμένα που οφείλει μέχρι 31 Αυγούστου. Δεσμεύτηκε επίσης να μην υπάρξουν εκδικητικές διώξεις στους απεργούς εργάτες που συμμετείχαν στις 48 ώρες απεργίες που κήρυξε από την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μετά από έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου.
από epirusgate.blogspot

Ακόμη και οι παραλίες της καμπάνιας του ΕΟΤ στα Σύβοτα "πληγώνονται" από την υπερεκμετάλλευση

Ακόμη και οι παραλίες της καμπάνιας του ΕΟΤ στα Σύβοτα «πληγώνονται» από την υπερεκμετάλλευση
«Τα νησιά της Καραϊβικής στα Σύβοτα» διαβάζει ο τηλεθεατής σε μια από τις διαφημίσεις της καμπάνιας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού υπό τον γενικό τίτλο «Μένουμε Ελλάδα», ενώ παρακολουθεί στην οθόνη μια ειδυλλιακή παραλία του Νομού Θεσπρωτίας με γαλαζοπράσινα νερά. Αν όμως αποφασίσει να επισκεφθεί τα Σύβοτα, είναι πολύ πιθανό να αντικρύσει εντελώς διαφορετική εικόνα.Αν είναι τυχερός και δεν έχει περάσει στα ανοιχτά πλοίο που κάνει το δρομολόγιο Πάτρα- Ηγουμενίτσα δεν θα υπάρχουν βρωμιές από τις σεντίνες του, που φτάνουν μέχρι και λίγα μέτρα από την ακτή. Ωστόσο, δεν θα αποφύγει τις βρωμιές από τα τουριστικά πλοιάρια που μεταφέρουν παραθεριστές στην παραλία αλλά και από τις ιδιωτικές βενζινοκίνητες βάρκες. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο 24χρονος Άγγελος Μασούρας ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιλέγει τα Σύβοτα ως προορισμό διακοπών, «εκτός από τη ρύπανση που προκαλούν, πολλά από αυτά τα πλοιάρια και τις βάρκες παραβιάζουν τις σημαδούρες και εισέρχονται στα νερά που προορίζονται μόνο για τους λουομένους. Μερικές φορές, φτάνουν μέχρι την αμμουδιά».Τα Σύβοτα παρέμεναν μέχρι και πρόσφατα ένας παράδεισος άγνωστος στους περισσότερους. Τη δεκαετία του 1980 ήταν ένα μικρό χωριό το οποίο ελάχιστοι Έλληνες, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, επέλεγαν ως τόπο διακοπών και συνεπώς τα καταλύματα ήταν πολύ λίγα. Όσο για τους ξένους τουρίστες, μικρός αριθμός Ευρωπαίων τα επισκεπτόταν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είχαν χτίσει και εξοχικά. Η εικόνα όμως της περιοχής φαίνεται ότι έχει αλλάξει ριζικά λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών τα τελευταία χρόνια. Η τουριστική ανάπτυξη απειλεί το τοπίο αφού συνεπάγεται μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εξοχικές κατοικίες και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Τρανταχτό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στη διάσημη πλέον παραλία της διαφήμισης.
Η καμπάνια και η πραγματικότητα
Το υπουργειο Τουρισμού τη διαφήμισε ως νησί της Καραϊβικής (φωτογραφία δεξιά). Πρόκειται για την παραλία «Πισίνα» που βρίσκεται στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.Η εικόνα που βλέπετε δεξιά, είναι η ίδια παραλία όπου καθημερινά εισβάλλουν πολλά τουριστικά πλοιάρια, αλλά και ιδιώτες με ταχύπλοα, παραβιάζοντας τις σημαδούρες που ορίζουν τον χώρο των λουομένων, ρυπαίνοντας τη θάλασσα. Μερικές φορές μάλιστα οι «καπεταναίοι» διώχνουν τους λουόμενους για να βγάλουν τα πλοιάρια στην ακτή! Όσο για τις βρωμιές που φαίνονται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, είναι απόβλητα από πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα- Πάτρα. Σε αυτή την κατάσταση, τα λιμεναρχεία Συβότων και Ηγουμενίτσας... σφυρίζουν αδιάφορα!
tanea
από epirusgate.blogspot

To Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς προς τιμήν του είπε ΟΧΙ σε φωτοβολταϊκά πάρκα

To Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς, προς τιμήν του, κατά πλειοψηφία
Είπε ΟΧΙ σε φωτοβολτϊκά πάρκα που θα κατέστρεφαν τη φύση, για να μην λιγοστέψουν οι βοσκότοποι
Eίναι γνωστό ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αποψιλώνουν τεράστιες εκτάσεις από οποιδήποτε δέντρο, ανατρέποντας έτσι όλο το οικοσύστημα μιάς περιοχής.
Το έργο υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε στο κατακαημένο Καρβουνάρι, δωρεάν ρεύμα και θέσεις εργασίας,
όταν είναι αποδεδειγμένο ότι αυτά τα πάρκα δίνουν ελάχιστο ρεύμα και απασχολούν μόνο έναν φύλακα για τεράστιες εκτασεις.
O ιδιώτης που εκπροσωπεί επιχειρηματία από την Γερμανία, είπε (προφορικά) προφανώς ψέματα και κοροϊδευτικά, πως το Καρβουνάρι θα έχει δωρεάν ρεύμα και πως το προσωπικό που θα απασχοληθεί το πάρκο, θα προσληφθεί αυστηρά από το Καρβουνάρι. Δηλαδή το ένα άτομο!
Οι καταστροφείς της φύσης ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων, έχουν βάλει τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους να σκούζουν και να φωνάζουν!

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Σε καλή κατάσταση τα νερά του Καλαμά

Σε καλή κατάσταση τα νερά του Καλαμά
Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός τονίστηκε στην εκδήλωση στον Παραπόταμο.
Η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας στρατηγικής η οποία θα αποσκοπεί στην προστασία, πρώτα και την αξιοποίηση στην συνέχεια του ποταμού Καλαμά, η ποιότητα των νερών αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, τονίστηκε για μια ακόμη φορά σε εκδήλωση που οργάνωσε που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Παρακαλάμιων Δήμων για την προστασία και αξιοποίηση του Καλαμά στο πάρκο αναψυχής, κάτω από το κάστρο της Αρχαίας Φανοτής, στο Τοπικό Διαμέρισμα Γεροπλάτανου του Δήμου Παραποτάμου.
Ο Δήμαρχος Παραποτάμου κ. Τζάννης, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει συνεχής αγώνας από όλους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης της καθαρότητας των νερών του. Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στον αγώνα που ξεκίνησε πριν από 30 περίπου χρόνια για τον Καλαμά και την προστασία του και ο οποίος, όπως τόνισε, είχε ως αποτέλεσμα οι τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν ότι τα νερά καθαρίζουν, γεγονός που επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. «Ο στόχος μας - διευκρίνισε ο Δήμαρχος Παραποτάμου - είναι, πρέπει να είναι, να παραδοθεί το ποτάμι στις επόμενες γενιές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, μίλησε για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για ένα καλύτερο περιβάλλον, ενώ υπάρχει εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο και δημιουργείται ένα νέο τοπίο για το περιβάλλον. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, κάτι για το οποίο χρειάζονται 11.000.000 υπεύθυνοι πολίτες, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας πρόσφατη ατάκα διαφήμισης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όσο για τον Καλαμά ειδικότερα, τον χαρακτήρισε «θέμα προτεραιότητας», ενώ είπε πως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υπερτριπλασιάστηκαν τα χρήματα για το περιβάλλον και επομένως για ένα ποιοτικότερο Καλαμά, σε σύγκριση με το Γ' ΚΠΣ. Αναφέρθηκε επίσης στην εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, στην επιβολή προστίμων σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες που μολύνουν το περιβάλλον, ενώ σημείωσε πως οι Θεσπρωτοί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάδειξη του Καλαμά.
Συχνές μετρήσεις
Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας, στο δικό του χαιρετισμό, μίλησε στην ανάγκη για την αξιοποίηση των υπαρχόντων τεχνικών μέσων, ώστε να υπάρχουν συχνές μετρήσεις για την αξιολόγηση της καθαρότητας των νερών, ενώ όπως επεσήμανε, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ποτάμι είναι αρκετά καλό. Τέλος, οι Δήμαρχοι Ευρυμενών και Μολοσσών κ.κ Κατσάνος και Παργανάς αντίστοιχα, παραδέχτηκαν το γεγονός ότι υπάρχει μια αισιοδοξία τη δεδομένη στιγμή όσον αφορά τον Καλαμά και τα νερά του, αλλά δεν αποδέχτηκαν αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι δηλαδή το πρόβλημα έχει βρει τη λύση του. Εξέφρασαν την άποψη ότι ο Καλαμάς μπορεί να αξιοποιηθεί σε σχέση με την παλαιά εθνική Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, ενώ τα προγράμματα, τόσο ευρωπαϊκά, όσο και τα εθνικά, όπως INTERREG, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, αποτελούν συμμάχους στην προσπάθεια για την προστασία-σωτηρία και αξιοποίηση του ποταμού.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η καθηγήτρια Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βίκυ Καλφακάκου, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία αναφορικά με τον Καλαμά και τις ποσότητες σε μέταλλα που είναι συγκεντρωμένες εντός αυτού. Η κ. Καλφακάκου επεσήμανε πως πολλά από τα τοξικά που υπάρχουν και στον Καλαμά είναι καρκινογόνα. Διευκρίνισε ότι εμφανίζεται ι αυξημένη παρουσία του ψευδάργυρου και μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων στα ιζήματα, όπως νικέλιο, μόλυβδος και χαλκός.
από e-igoumenitsa.gr από εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου
 
 

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Έκθεση φωτογραφίας για τον Καλαμά

Εκθεση φωτογραφίας για τον Καλαμά

Μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον ποταμό Καλαμά ξεκίνησε προχτές το Σάββατο κάτω από τα τείχη της Ντόλιανης.
Σαράντα μεγάλες φωτογραφίες 2Χ1 μ. στήθηκαν κάτω από τα πλατάνια.
Η ίδια έκθεση έγινε την Κυριακή κάτω από τη Σίδερη δίπλα στο ποτάμι.
Οι φωτογραφίες αυτές θα ταξιδέψουν σ' όλο τον Καλαμά όλο τον Αύγουστο.
Από τον Παλιόπυργο στο Πωγώνι ως τη Σαγιάδα.
Και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται μια δεύτερη έκθεση για τον Αχέροντα.
Σε λίγες μέρες θα γίνουν τα εγκαίνια στη Γλυκή.
Υ.Γ. Μεγάλη λόγω μεγέθους! (2μ.Χ1μ.)
Ο φωτογράφος είναι ο γνωστός γκλαμούρης.
Σε λίγο θα γίνει και στην κάτω πλατεία στο Φιλιάτι.
Την έκθεση οργανώνουν οι παρακαλάμιοι δήμοι και το Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ
από labastia.blogspot


Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=105679734648&ref=nf

H Eγνατία Οδός έφερε τουριστική ανάπτυξη, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας

Η Εγνατία Οδός έφερε τουριστική ανάπτυξη, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας
Η Εγνατία οδός ενώνει πέντε περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - Κεντρικής Μακεδονίας - Δυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Ηπείρου), δέκα πρωτεύουσες Νομών (Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή - Ξάνθη - Καβάλα - Θεσσαλονίκη - Βέροια - Κοζάνη - Γρεβενά - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα), 332 κωμοπόλεις και χωριά και τέσσερα λιμάνια (Αλεξανδρούπολης - Καβάλας - Θεσσαλονίκης - Ηγουμενίτσας).Με την Εγνατία οδό, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο από πλευράς οδικής συγκοινωνίας, που κρατούσε μακρότερα και σε απομόνωση τα δύο αυτά άκρα (Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη), από την υπόλοιπη Ελλάδα.Αρχή και τέλος της Εγνατίας είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται, επεκτείνεται. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Το λιμάνι και η Εγνατία είναι δύο έργα που αλληλοσυμπληρώνονται.Η Ήπειρος λοιπόν, άνοιξε τις… πόρτες της για να υποδεχθεί τους νέους επισκέπτες από την Μακεδονία και την Θράκη.
Νέοι ορίζοντες στον τουρισμό
Οι αλλαγές που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο στον κλάδο του τουρισμού είναι σημαντικές.Ορισμένες από αυτές, αποτυπώνονται στην τελευταία μελέτη που έκανε το «Παρατηρητήριο» της Εγνατίας Οδού.Σύμφωνα με την επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΣΥΕ για την τελευταία δεκαετία, η ζώνη των Περιφερειών διέλευσης της Εγνατίας οδού καλύπτει, περίπου, το 25% των αφίξεων στα συλλογικά τουριστικά καταλύματα και το 16% των αντίστοιχων διανυκτερεύσεων του συνόλου της χώρας.Στην ίδια μελέτη καταγράφονται ακόμη:Πολύ μεγάλη αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Αύξηση που φτάνει το 65% και έχει ως αιχμή τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Άνοδος της πληρότητας σε πολλούς Νομούς της ζώνης της Εγνατίας με μέσο όρο μεταβολών πάνω από 6%. Στους Νομούς με την μεγαλύτερη αύξηση περιλαμβάνεται και η Θεσπρωτία με μεταβολή που φτάνει μέχρι και 30%.Παρατηρείται αύξηση της πληρότητας που για την Ήπειρο φτάνει στο 2,3%. Η ζώνη της Εγνατίας Οδού παρουσίασε αύξηση των διανυκτερεύσεων σε αντίθεση με το σύνολο της χώρας, όπου παρατηρήθηκε μείωση. Αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση καταγράφει ο Νομός Θεσπρωτίας.Από τα στοιχεία αυτά, γίνεται σαφές ότι η Εγνατία Οδός ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα του τουρισμού.
Καταγγελλία
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, έφερε- μοιραία- και φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς επίσης και πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.Σήμερα,στα παράλια της Ηπείρου, ο νόμος της αρπαχτής κονταροχτυπιέται με τους νόμους της αγοράς και το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται τραγελαφικές έως και εξοργιστικές περιπτώσεις αισχροκέρδειας.Χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η καταγγελλία αναγνώστη της «Ε», για τις τιμές ενοικιάσεως στις ξαπλώστρες στην παραλία Καραβοστάσι της κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ίδιος κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 20 ευρώ!!!
Άμεση λήψη μέτρων
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, από τους ίδιους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, σταδιακά γύρω από τον τουριστικό κλάδο της περιοχής μας,θα μαζευτούν κάποια λαμόγια , που απλά δεν ήθελαν να εργάζονται.Που θέλουν με μερικά δωμάτια της συμφοράς να ζουν όλο τον χρόνο. Που με δέκα καρέκλες και πέντε ομπρέλες ανακάλυψαν τον μήνα που "ταΐζει" τους υπόλοιπους έντεκα.Που ένα χωραφάκι το οποίο κληρονόμησαν κοντά στη θάλασσα, ήθελαν να το κάνουν "βιομηχανία". Άνθρωποι, που τελικά, θα δυσφήμησουν το τουριτικό προιόν της Ηπείρου στα πέρατα του κόσμου.Τέτοιες συμπεριφορές,θα "εξανεμίσουν" πολύ σύντομα τα πλεονέκτημα της Εγνατίας Οδού και η Ήπειρος θα χάσει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά.Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς να ζητάς την λήψη μέτρων από το κεντρικό κράτος,μιας και το μόνο «έργο» που παρήγαγε το Υπουργείο Τουρισμού στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να δουλεύει «στην υπηρεσία» προσωπικής προβολής του εκάστοτε Υπουργού...
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
από epirusgate.blogspot
 

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

H Eγνατία έφερε τουρισμό στην Θεσπρωτία από την Μακεδονία

Η Εγνατία έφερε τουρισμό στην Θεσπρωτία από την Μακεδονία
Το... φιλί της ζωής στον τουρισμό της Θεσπρωτίας έδωσε φέτος ο οδικός άξονας της Εγνατίας. Τα τελευταία καλοκαίρια τα Σύβοτα και η ευρύτερη περιοχή πλημμύριζαν με Ιταλούς στην πλειοψηφία τους τουρίστες, που είχαν ανακαλύψει πριν από πολλούς Έλληνες την ομορφιά της δυτικής Ελλάδας. Φέτος όμως οι Ιταλοί και γενικότερα οι ξένοι τουρίστες εξαφανίστηκαν και όπως λένε οι επαγγελματίες στον τουρισμό της περιοχής, αν δεν ήταν οι βορειοελλαδίτες, η πτώση της τουριστικής κίνησης θα ανερχόταν στο 60%.Η ολοκλήρωση των έργων της Εγνατίας Οδού όμως άνοιξε στους Μακεδόνες τον δρόμο για νέες καλοκαιρινές διαδρομές. Αλλά και η Ήπειρος που άνοιξε τις… πόρτες της για να υποδεχθεί τους νέους επισκέπτες, δεν τους απογοητεύει, καθώς πολλοί μιλώντας στον ALPHA δήλωσαν γοητευμένοι από την ομορφιά του τοπίου και την φιλοξενία των ντόπιων. Οι τιμές στα Σύβοτα και την ευρύτερη περιοχή είναι πολύ προσιτές για τον Έλληνα τουρίστα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς όπως λένε, δύο άτομα μπορούν να φάνε πολύ καλά με κόστος από 25 έως 30 ευρώ. Τον Αύγουστο βέβαια οι τιμές για την διαμονή είναι αρκετά υψηλές, αφού τα φθηνά πακέτα τα έκλεισαν οι προνοητικοί. Μπορεί όμως κάποιος ακόμα να βρει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα με 50 ευρώ τη βραδιά.
ALPHA
από epirusgate.blogspot

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Θέατρο Σκιών χθες στο Φιλιάτι

Θέατρο Σκιών στην Κεντρική Πλατεία στο Φιλιάτι
Στην κεντρική πλατεία στο Φιλιάτι στις 08/08/2009 το βράδυ ,έδωσε παράσταση το Θέατρο σκιών που ήταν μέρος των πολιτιστικών προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Δήμου Φιλιαταίων. Η παράσταση ήταν άψογη και ο παίχτης Μαέστρος. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπάρχουν τέτοιες φωνές και συνεχίζουν να δουλεύουν τους λαϊκούς θρύλους. Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο από μπόμπιρες αλλά και μεγάλους.
από filiates.blogspot
 

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Nέα Βιβλία-Λευκώματα

Νέα Βιβλία-Λευκώματα
Η 8η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ κυκλοφόρησε μια σειρά από βιβλιαράκια με θέμα την Ήπειρο.
Δύο από αυτά αφορούν στη Θεσπρωτία.
Η Παραμυθιά και τα μνημεία της
Η Φωτική και τα μνημεία της
Η επιμέλεια είναι της διευθύντριας της 8ης Εφορείας κ. Βαρβάρας Παπαδοπούλου.
από labastia.blogspot

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην Ηγουμενίτσα

 
Tο Σάββατο 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Πλατάνια - Παραλία Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. με ελληνική ροκ μουσική, θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, ομιλία από την Φωτεινή Τσώλου, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα τελειώσει με ξένο ροκ και έντεχνο ελληνικό τραγούδι από τοπικά συγκροτήματα.
Ριζοσπάστης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 08/08/2009
Στα ΠΛΑΤΑΝΙΑ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
8:30 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ εαρ από την Παραμυθιά
9:15 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ Γ. ΡΙΤΣΟ (από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ)
10:00 ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΩΛΟΥ μέλος του Γραφείου της Ε.Π. Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ
10:30 ΞΕΝΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ C2H5OH
11:30 ΕΝΤΕΧΝΟ και ΡΟΚ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
e-igoumenitsa.gr

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Tραγωδία με θάνατο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα

Tραγωδία με θάνατο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα
Το φορτηγό… δεν πήγαινε Ιταλία
Τραγωδία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οικονομικός μετανάστης έπεσε από φορτηγό που βρισκόταν εν κινήσει, γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπει σε πλοίο για την Ιταλία, και σκοτώθηκε. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, άγνωστος αριθμός μεταναστών κρύφτηκε μέσα σε ένα φορτηγό, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με την ελπίδα ότι θα τους μετέφερε εν αγνοία του οδηγού στην Ιταλία. Όταν το φορτηγό ξεκίνησε και συνειδητοποίησαν ότι έβγαινε από το λιμάνι, οι οικονομικοί μετανάστες έσκισαν τον μουσαμά και άρχισαν να πέφτουν ένας ένας στο οδόστρωμα, ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο ένας απ’ αυτούς, σκοτώθηκε πέφτοντας στο οδόστρωμα.
από zougla.gr



Σήμερα στις 04.30 τα ξημερώματα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, για τον εντοπισμό άγνωστου άντρα, ο οποίος ήταν πεσμένος, χωρίς τις αισθήσεις του, στο οδόστρωμα, έξωθεν της περίφραξης λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στον κυκλικό κόμβο, επί της οδού Αγίων Αποστόλων. Άμεσα έσπευσε προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, διαπιστώνοντας τα ανωτέρω, ενώ παράλληλα εκλήθη ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε τον προαναφερόμενο και τον μετέφερε, αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ακολούθως στο Νοσοκομείο Φιλιατών, για τη διενέργεια της προβλεπόμενης νεκροψίας - νεκροτομής. Στο πλαίσιο της ταυτοποίησης του θανόντος, προέκυψε ότι επρόκειτο για 18χρονο αλλοδαπό, ενώ κατά την περαιτέρω διερεύνηση του συμβάντος, στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε φορτηγό όχημα, το οποίο ρυμουλκούσε επικαθήμενο, που έφερε σκισμένο - και στις δύο πλευρές του - αδιάβροχο κάλυμμα (μουσαμά) και στο οποίο, σύμφωνα με συναφείς πληροφορίες, επέβαινε ο 18χρονος. Το εν λόγω φορτηγό όχημα οδηγούσε 32χρονος αλλοδαπός, ο οποίος, κατόπιν ενημέρωσης και σχετικής εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα, συνελήφθη, προκειμένου προσαχθεί κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
από epirusgate.blogspot

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Oγδόντα ένας αρχαιολογικοί τόποι στο φως του φεγγαριού στις 6 Αυγούστου

Η τελευταία Πανσέληνος...
Ογδόντα ένας τόποι ιεροί στο φως του φεγγαριού στις 6 Αυγούστου
Ογδόντα ένας αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις για το τελευταία ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 6 Αυγούστου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλους τους χώρους και η προσέλευση των επισκεπτών θα επιτρέπεται από τις 7 το απόγευμα ώς τη 1:30 τα μεσάνυχτα. Σε κάποιους χώρους, ωστόσο, οι πύλες θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα.
Μουσικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν 43 χώροι και μουσεία.
Ανοιχτοί για το κοινό, αλλά χωρίς να έχει προγραμματιστεί εκδήλωση θα είναι:
η Ακρόπολη των Αθηνών, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Κάστρο Ακροκόρινθου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, το Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ο χώρος Ζώνης Έβρου, Αβδήρων, Αμφίπολης, Δωδώνης, Νέας Αγχιάλου, Ορράου Πρέβεζας, Νεκρομαντείου, Λουτρά παράδεισος Θεσσαλονίκης, Ελέα Παραμυθιάς, Ντόλιανη Παραποτάμου, Γιτάνη Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Χωρίς εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η Ακρόπολη Πρόερνας, η Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, ο χώρος Μέσων Λέσβου, ο προϊστορικός οικισμός Θερμής Λέσβου, ο χώρος Εμποριού Χίου, το Αρχοντίκι Ψαρών, το κάστρο Μυτιλήνης, το Ηραίο Σάμου, τα Ύρια Νάξου, ο χώρος Κιονίων Τήνου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η Ακρόπολη Νισύρου και τα μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελόριζου.
Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις είναι οι εξής:
ΑΤΤΙΚΗ * Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα: Ωδείο Ν. Μάκρης. * Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων: Ηλ. Ανδριόπουλος - Ν. Βενετσάνου. * Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Λίνος Κόκοτος στο πιάνο. * Νομισματικό Μουσείο: Lyrae Cantus. * Επιγραφικό Μουσείο: μουσική με ηχοσύστημα. * Εφορεία Αρχαιοπωλείων: προβολή της ταινίας «Στέλλα».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ * Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Ορχήστρα Πατρών. * Αρχαία Κόρινθος: κλασική μουσική. * Αρχαία Νεμέα: κλασική μουσική. * Αρχαία Σικυώνα: κλασική μουσική. * Παλαμήδι: Φοίβος Δεληβοριάς. * Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης: τζαζ. * Μυστράς: Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης. * Αρχαία Ολυμπία: ΚΕΛΣΟΣ. *Κάστρο Μεθώνης: Αλίκη Καγιαλόγλου. * Κάστρο Πύλου: παράσταση ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο. * Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου συνοδεία πιάνου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ * Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (Ωδείο): Υπόγεια Ρεύματα. * Επταπύργιο: Ensemble. * Πύργος Ουρανούπολης: Μανώλης Μητσιάς. * Αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας: Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών. * Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης Δράμας: Αρετή Κετιμέ. * Νεκρόπολη Αιανής: Μπάμπης Τσέρτος. * Ελληνιστική πόλη Φλώρινας: μουσική βραδιά. * Ι. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης: Senza Quartetto.
ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΠΤΑΝΗΣΑ * Κάστρο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ): Ηλίας Λούγκος. * Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Μανώλης Ρασούλης - Ορφέας Περίδης. * Πύργος Ραγίου (Θεσπρωτία): Γιάννης Κούτρας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ * Βυζαντινό κάστρο Τρικκαίων: τραγούδια πανσελήνου. * Κάστρο Σκήτης Δήμου Μελιβοίας. * Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΒΟΙΑ * Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας: Δημήτρης Μπάσης και Γιώτα Νέγκα. * Κάστρο Λαμίας: Σαβίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico. * Κάστρο Αμφισσας: «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» με τους «Ιχνηλάτες». * Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας: Ελένη Τσαλιγοπούλου. * Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου: συναυλία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΚΡΗΤΗ * Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης: έντεχνο λαϊκό τραγούδι. * Κάστρο Μήθυμνας: Χορευτικό κέντρο νεότητας του δήμου. * Ωδείο Ακρόπολης Ρόδου: «Απολογία του Σωκράτη» (απαγγελία καθ. Γιάννη Σιμωνίδη). * Αρχαιολογικός χώρος Λατούς: Ross Daily. * Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας: Χειμερινοί Κολυμβητές. * Ενετικά τείχη Χανίων: συναυλία Sinfonietta υπό τη διεύθυνση με τον Αλ. Μυράτ.
από in.gr

Η προστασία του Καλαμά στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Δήμου Παραποτάμου

 
Η προστασία του Καλαμά στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Δήμου Παραποτάμου
• Ο Δήμος Παραποτάμου βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο στην προσπάθεια να προστατευθεί ο ποταμός Καλαμάς.
Οργάνωσε προχθές, αντίπροχθές, και την Παρασκευή river party.
O χώρος που έγινε το river party ήταν ένα πάρκο αναψυχής κάτω από το κάστρο της αρχαίας Φανωτής και δίπλα από τον Καλαμά. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής δραστηριότητες: Συναυλία με τους Κότσιρα-Χρηστίδου-Στρατή, καθώς και με τους Γραμμένο-Νόρμα-Αντωνίου. Κατάβαση του ποταμού με φουσκωτά, βόλτες με άλογα και αγώνες 4Χ4.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Παραποτάμου Γιάννης Τζάνης «η ζωή των κατοίκων της περιοχής είναι συνυφασμένη με τον Καλαμά. Τα αποτελέσματα των αγώνων μας για την καθαρότητα του ποταμού, χωρίς να είναι θεαματικά, είναι ελπιδοφόρα, αφού άρχισε να ελέγχεται πλέον όλο το πλέγμα των παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στη μόλυνση του Καλαμά. Γιʼ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φως στο τούνελ είναι ορατό και έτσι ξαναγεννήθηκε η ελπίδα ότι θα ξαναδούμε καθαρό τον Καλαμά».
από e-igoumenitsa.gr
 

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

"Εκτροχιάστηκε" η Σιδηροδρομική Εγνατία

"Eκτροχιάστηκε" η Σιδηροδρομική Εγνατία
Στα χαρτιά παραμένει το μεγάλο έργο του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα ή αλλιώς “Σιδηροδρομικής Εγνατίας”, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να αρχίσει να κατασκευάζεται. Η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι ολοκληρώθηκε η προμελέτη για ένα τμήμα του δικτύου.
Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε άλλη μια φορά την παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που ζητά η Σιδηροδρομική Εγνατία “να βγει από τα συρτάρια των ʽαρμοδίωνʼ και να μπει στις… ράγες υλοποίησης”. Το… τρένο του Γʼ ΚΠΣ, από το οποίο θα χρηματοδοτείτο το έργο, έχει φύγει και τώρα το Επιμελητήριο τονίζει την επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
“Πέρασαν πολλά χρόνια ʽσυζήτησηςʼ γύρω από το σημαντικό αυτό έργο, χωρίς στην ουσία να έχει υλοποιηθεί το παραμικρό”, αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Αναστάσιος Κονακλίδης. “Θα έπρεπε βέβαια να προβλεφτεί η ανάγκη κατασκευής της παράλληλα με δημιουργία της οδικής Εγνατίας, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το κόστος.
Το έργο αυτό πάντως δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην Εγνατία οδό.
Ο σιδηρόδρομος είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό μέσο και πρέπει η πολιτεία να ολοκληρώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα Γιάννενα και η Ηγουμενίτσα είναι αποκομμένα. Παράλληλα να μάθει ο κόσμος να χρησιμοποιεί το τρένο. Πρέπει να δώσει βάρος η πολιτεία και να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, να εντείνει τις προσπάθειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει το έργο που λείπει από τη χώρα μας”, τονίζει ο κ. Κονακλίδης.
Ο όρος “Σιδηροδρομική Εγνατία” χρησιμοποιείται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ για ένα δίκτυο που εκτείνεται από την Ήπειρο έως τη Θράκη με κεντρικό άξονα παράλληλο με τον αντίστοιχο της οδικής Εγνατίας.
Το σχέδιο της πολιτείας
Η “Σιδηροδρομική Εγνατία” σχεδιάστηκε από την πολιτεία για να ενώνει με σιδηροδρομικό δίκτυο την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, ξεκινώντας από την Κοζάνη, με ενδιάμεσους σταθμούς, μέχρι την Καλαμάτα.
Το προβλεπόμενο κόστος του έργου είναι 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή επρόκειτο να ξεκινήσει το 2004 και θα τελείωνε το 2006.
Οι μελέτες για την πρώτη φάση του έργου είχαν προκηρυχθεί από το 2003 με κόστος 21 εκατ. ευρώ.
Ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας αναλύεται στα τμήματα: Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Καλαμπάκα, το οποίο ολοκληρώνει τον οριζόντιο σιδηροδρομικό άξονα, Ηγουμενίτσα - Βόλος, Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Αντίρριο/Ρίο - Καλαμάτα, που συνιστά τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της δυτικής Ελλάδας, Καλαμπάκα - Κοζάνη, που συνδέει τη Βόρεια με την κεντρική Ελλάδα, ολοκληρώνοντας το σιδηροδρομικό διευρωπαϊκό δίκτυο στο ελληνικό έδαφος.
Η γενικότερη σημασία του έργου για την οικονομία της χώρας είναι προφανής, αφού εάν κάποτε γίνει το έργο η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Επιπλέον, κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική αναζωογόνηση των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Η πρώτη μελέτη Η μόνη θετική εξέλιξη σε όλη την καθυστέρηση του έργου είναι το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε από την “Οδομηχανική ΑΜΕ”, μελετητική εταιρεία, η “προμελέτη κυκλοφοριακών έργων νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας - Ιωαννίνων”, ενός τμήματος δηλαδή του έργου.
Tο μήκος αυτής της γραμμής, σύμφωνα με την προμελέτη, θα είναι 81,4 χλμ, με 19 κύριες γέφυρες, μία τη γέφυρα Αράχθου, μήκους 1.064 μ. και ύψους 100 μ., εννιά γέφυρες με βάθρα μικρού ύψους, μήκους από 200 έως 500 μ. και εννιά γέφυρες με βάθρα μεγάλου ύψους (45 με 65 μ.), μήκους από 150 έως 820 μ. Περιλαμβάνει επίσης επτά κύριες σήραγγες, τις σήραγγες Κατάρας (10.345 μ.), Περιστερίου (6.036 μ.), Δρίσκου (6.092 μ.) και τέσσερις σήραγγες μήκους 1.390 έως 3.050 μ.
από e-igoumenitsa.gr

Mετονομασίες Χωριών

Μετονομασίες Χωριών
Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α/Τευχος 81 της 12-3-1928 μετονομάστηκαν διάφορες κοινότητες, τα ονόματα των οποίων θεωρήθηκαν ως μη ελληνικά. Από το νομό Θεσπρωτίας (τότε ακόμη νομό Ιωαννίνων) μετονομάστηκαν : η κοινότητα Ποπόβου της επαρχίας Παραμυθιάς σε Αγία Κυριακή, η κοινότητα Λαμπανίτσας σε κοινότητα Ελαταριάς, η κοινότητα Γλαβίτσης σε κοινότητα Αυλοτόπου και η κοινότητα Πιτσαρίου της επαρχίας Φιλιατών σε κοινότητα Αετού.
Το Πόποβο έγινε Αγία Κυριακή, από την εκκλησία του. Οι "νονοί" του ξέχασαν πως το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Παρασκευής, όπως ξέχασαν να αλλάξουν και το όνομα του ποταμιού του, που επιμένει να λέγεται Ποποβίτικος.
Από τη δημοσίευση του Π.Δ. μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από ογδόντα χρόνια και πολλά πράγματα άλλαξαν στο χωριό. Το άλλοτε κεφαλοχώρι της περιοχής, σήμερα, είναι ένα χωριό-φάντασμα, αφού οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στη Μαζαρακιά η σε άλλα που εγκατέλειψαν οι Αλβανοτσάμιδες κάτοικοί τους (Πέρδικα, Μούρτος (Σύβοτα), Γκραικοχώρι (σημερα προάστιο της Ηγουμενίτσας)).
Όπου κι αν πήγαν, οι κάτοικοί του δηλώνουν ότι κατάγονται από το Πόποβο -όχι από την Αγία Κυριακή, μόλο που στον καιρό της γέννησης αυτών και των παιδιών τους το χωριό ονομαζόταν επίσημα Αγία Κυριακή.
Ας δούμε τι λένε όσοι έγραψαν για το χωριό.
- Ο Ποποβίτης λόγιος Σπύρος Μουσελίμης, στην ιστορική μονογραφία του "Το Πόποβο" αναφέρει το όνομα "Αγία Κυριακή" μόνο σε ένα έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας.
- Ο επίσης Ποποβίτης Γιώργος Τελέλης, στο βιβλίο του "Οδοιπορικό στο Πόποβο (Αγία Κυριακή) - Ηθικοκοινωνική παρουσίαση στο Χρόνο" (Αθήνα 2005), στη σελίδα 23 γράφει : "Να κι η πινακίδα, που γράφει Αγία Κυριακή, έτσι το γράφει κι ο χάρτης κι όλα τα επίσημα έγγραφα του κράτους, αυτό είναι αληθινό και δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση, ούτε αμφιβολία καμία κι ας είναι θέμα πολύ παλιό η μετονομασία του χωριού (1928). Κι όμως και παρά ταύτα, στη συνείδηση του λαού μένει το παλιό γνωστό ιστορικό όνομα του χωριού. "Πόποβο". Κανένας ποτέ δεν το ονομάζει Αγία Κυριακή, παρά μόνο Πόποβο. Έτσι το πρωτογνωρίσαμε, το πρωτακούσαμε από τους γονείς μας κι όλους τους παππούδες, έτσι το συνηθίσαμε, κι έτσι μας αρέσει και μας εκφράζει να το λέμε, αδιάφορα αν είναι σωστό η λάθος, αυτό δεν το αξιολογούμε καθόλου. Επικράτησε και επιβλήθηκε η ιστορική ονομασία του χωριού, το δε καινούριο όνομα του χωριού το λένε μόνο οι ξένοι τουρίστες, οι περαστικοί, οι αλλοδαποί, οι τουριστικοί οδηγοί και χάρτες κι η αλληλογραφία πού ρχεται και φεύγει από το χωριό, και κανένας άλλος". (Με συνέπεια φυσικά, κάποιος περιηγητής η τουρίστας, να ακούει το όνομα, να ψάχνει να το βρει στο χάρτη, και να μην το βρίσκει).
Ο Νίκος Ζιάγκος, Ποποβίτης κι αυτός, με συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση σαν αξιωματικός του ΕΛΑΣ, και πλούσιο συγγραφικό έργο, σε άρθρο του με τίτλο : "ΤΟ ΠΟΠΟΒΟ στους απελευθερωτικούς και εθνικούς αγώνες" (δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στα τεύχη του περιοδικού της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών του έτους 1994) γράφει : "Το Πόποβο μετονομάστηκε σε Αγία Κυριακή, πράγμα που δεν λέει τίποτα, γιατί το Πόποβο είναι συνδεδεμένο με την Ιστορία, είναι ιστορία, κι αν κάτι πρέπει να αλλάξει δεν είναι τα τοπωνύμια.... Το νέο όνομα Αγία Κυριακή το δώσανε από τη μεγάλη λιθόχτιστη εκκλησία της Αγίας Κυριακής, επιβλητική στο κέντρο του χωριού κι ωραία, χωρίς κάποια έννοια. Και καμιά άλλη σχέση δεν έχει η Αγία Κυριακή με την ιστορία του χωριού...."
Αλλά και άλλοι συγγραφείς, που δεν κατάγονται από το Πόποβο, για Πόποβο μιλάνε στα έργα τους. Ένα παράδειγμα :
Ο Ευάγγελος Μπόγκας, στο βιβλίο του "Τα γλωσσικά Ιδιώματα της Ηπείρου, Β΄ Γλωσσάρια Βορ. Ηπείρου, Θεσπρωτίας, Κόνιτσας κ.α." (έκδοση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα, 1996) γράφει "....οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στην Παραμυθιά, στο Πόποβο η σε άλλα μέρη της Θεσπρωτίας...." (σελ. 99).
Αν και στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχουν τα αρχεία από τα οποία θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ποιοί λόγοι επέβαλαν τη μετονομασία του χωριού (είναι πολύ πιθανό ότι το τότε κοινοτικό συμβούλιο πειθαναγκάστηκε να ζητήσει τη μετονομασία του χωριού) είναι φανερό ότι το Πόποβο "πλήρωσε" την σλαβική κατάληξη -οβο, όπως την "πλήρωσαν" και το Λίμποβο της Επαρχίας Φιλιατών και το Στάνοβο κι όπως "πλήρωσε" κι η Λαμπανίτσα την κατάληξη -ιτσα. (Και τι να πουν όλα τα χωριά της Επαρχίας Φιλιατών που μετονομάστηκαν. Η Πόβλα σε Αμπελώνα, τα Βορτόπια σε Καμίτσανη, το Φατήρη σε Κερασοχώρι, το Λιμποβο σε Κρυονέρι, και τόσα άλλα).
Σήμερα ξέρουμε πως τα σλαβικής προέλευσης ονόματα των χωριών δεν αποτελούν εθνικό πρόβλημα. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει για το αν το Μέτσοβο, το Τέροβο η το Γκρίμποβο στο νομό Ιωαννίνων η το Σμόκοβο στο νομό Καρδίτσας είναι ελληνικά. Η ότι αμφισβητήθηκε ποτέ η ελληνικότητα του Ζαγορίου στα Γιάννενα η της Ζαγοράς στο Πήλιο επειδή το όνομα τους είναι σλάβικο (Ζα - γκορ = πίσω από τα βουνά).
Αν η αλληγή των ονομάτων των χωριών είχε κάποια δικαιολογία όταν το ελληνικό κράτος ήταν αδύναμο, σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε άλλο από τη γελοιότητα, άλλο να γράφει στα επίσημα έγγραφα του, κι άλλο να λένε οι κάτοικοι του.
Τα ονόματα των χωριών μας είναι μέρος της ιστορίας μας. Ποιός δικαιούται να ασεβεί;
Η Νομαρχία Θεσπρωτίας θα προσφέρει στον τόπο αν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ονομάτων τους.
από εφημερίδα Νέα των Φιλιατών

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. συνέχεια

 
Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. συνέχεια
Έγινε χτες στο Φιλιάτι η θυελλώδης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την απομάκρυνση του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. από την έδρα του. Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες! Η αντιπολίτευση ήταν καταπέλτης αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι και μέλη της συμπολίτευσης δεν συμφωνούσαν με την αποβολή! Έτσι, με πρόταση του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. αναβλήθηκε η συνεδρίαση -ελπίζουμε οριστικά!-
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επισκεφτεί το Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. για να ξεναγηθεί στην έκθεση. Ελπίζουμε να βρεθεί η λύση!
Οι γνωστοί φίλοι του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. έδωσαν μάχη. Μάχη έδωσαν και τα παιδιά της αρχαιολογίας που ήρθαν να συμπαρασταθούν στο Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ!
Ο κακομοίρης ο πρόεδρος (του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.) έδωσε τη δική του μάχη του συμβιβασμού. Το Κέντρο πρέπει να παραμείνει έξω από την ένταση. Είναι άλλος ο ρόλος του. Δεκτή φυσικά η κριτική...
από labastia.blogspot